Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього

Православні віряни відзначають це свято
14 серпня. Прийшло воно до нас із Візантії, з Константинополя, де з’явилося ще в дуже давні часи, коли рятувати жителів міста від епідемій вирішили за допомогою частини Хреста Господнього, яка зберігалася в царській скарбниці. Її переносили до храму Софії й клали на святому престолі. Потім протягом двох тижнів, аж до Успіння Богородиці, звершували молебні по всьому місту й подавали Хрест народу для поклоніння.
У ХІІ столітті церковні торжества з поклонінням Чесному Хресту Господньому були запроваджені для відзначення свята Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці, започаткованого на пам’ять про знамення від образу Спасителя під час битв грецького царя Мануїла з сарацинами, а також князя Андрія Боголюбського  з язичниками-болгарами.
Нині 14 серпня в усіх храмах Української Православної Церкви під час Божественної літургії з вівтаря виносять Хрест, щоб віряни йому вклонилися. До початку літургії чи після неї відбувається освячення води та меду. Цього дня православні вшановують також пам’ять семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Софії і вчителя Єлеазара, які в ІІ столітті до Різдва Христового загинули за сповідування віри в Єдиного Бога.
У народі свято отримало спрощену й адаптовану до особливостей українських празвичаїв назву – Маковія. Разом із тим вживалися й інші назви – Перший Спас, Медовий Спас, Спас на воді. Саме в середині серпня зазвичай достигав мак, який потрібно було збирати й сушити. Маківки освячували в церкві. Утім до храмів несли різне зілля: васильки, м’яту, мелісу, руту, любисток, чебрець. Потім зберігали всі ці сухі духмяні рослини за образами, потроху додаючи, наприклад, у купіль дитині.
На Маковія пекли обрядові коржики – шулики. Тісто для них готували пісне й прісне. У макітрі розтирали мак до появи молока, розводили його медом і водою, цією солодкою підливою поливали дрібно поламані коржі. Діти на свято ходили від родича до родича, куштуючи шулики.
Від Маковія пасічники традиційно бралися за медозбір – звідси й назви свята, пов’язані з медом. Від цього дня починається також двотижневий Успенський піст – “спасівка”.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.