Урожай збирай і про майбутній дбай

Перші жнива в Україні практично завершені. Валове виробництво ранніх зернових та зернобобових культур загалом перевищує 30 мільйонів тонн при середній урожайності 30,2 центнера з гектара. А отже, є можливість зібрати в державі 57 мільйонів тонн збіжжя, що буде рекордним показником за всю історію України. Серед нинішніх лідерів – агроформування Одеської області, де намолочено 2,7 мільйона тонн зерна, Харківської – 2,5 мільйона, Дніпропетровської – 2,3 мільйона, Запорізької – 2 мільйони тонн. Нагадаю: Полтавщина зібрала понад 1,5 мільйона тонн зерна.
Підсумки жнив підбито на республіканській селекторній нараді, яку провів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Валерій Давиденко. Зазначалося, що наступним кроком у роботі аграріїв є підготовка до сівби озимих зернових культур. Необхідний обсяг високоякісного насіння загалом в державі достатній. У нашій області, за словами заступника директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Семена Москаленка, він сягає 150 відсотків. Наголошувалося на необхідності використання насіння сортів колосових культур вітчизняної селекції не нижче ІІ репродукції.
На нараді також йшлося про формування регіональних ресурсів та цінову ситуацію на ринку зерна, тенденції якої поки що складаються не на користь сільгоспвиробників. Хоча загалом світові ціни на ранні зернові на ринку зерна вже сформувалися, і нині тонна продовольчої пшениці та ячменю в портах становить 245 – 250 доларів США. На внутрішньому ринку пшениця ІІІ класу коштує 1700 гривень за тонну, фуражна – 1550–1600 гривень, ячмінь – 1780 гривень за тонну. В господарствах ціна на зерно на 50 гривень на тонні нижча.
У цьому році Україна вже експортувала 1,7 мільйона тонн зерна, що перевищує минулорічні обсяги. Ще близько 1 мільйона тонн знаходиться на припортових елеваторах. Понад  2,5 мільйона тонн збіжжя законтрактували Аграрний фонд і Державна зернова продовольча корпорація.
Стосовно цінової ситуації на споживчому ринку, то вона в основному стабільна, загалом ціни дещо нижчі за минулорічні. Щоправда, здорожчала продукція птахівництва та овочівництва. Таку ситуацію може вирівняти активніше проведення продовольчих ярмарків.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.