Стартує сезон полювання

У  2013-му сезон полювання на пернату дичину на Полтавщині розпочнеться традиційно – у другу суботу останнього літнього місяця, а саме – 10 серпня. Цю дату працівники обласного управління лісового і мисливського господарства погоджували з профільними службами облдержадміністрації, районними держадміністраціями та користувачами мисливських угідь. Коридор полювання створюється із 10 серпня до 1 січня, але нині згідно з чинним законодавством користувачі мисливських угідь самостійно встановлюють терміни полювання.
Як зазначив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко, виникали побоювання щодо перенесення дати старту сезону в зв’язку з пожежонебезпечним періодом. Два попередніх роки поспіль початок полювання відтерміновували, бо в області фіксували п’ятий – найвищий – рівень можливості займання лісових територій. Цьогоріч погодні умови більш сприятливі – порівняно частіше випадають дощі, на Полтавщині зафіксували 1–2 рівні пожежонебезпеки. Тому, на радість мисливцям, немає потреби переносити цю дату.
Охочі пополювати зобов’язані мати державне посвідчення мисливця з контрольною карткою обліку добутої дичини, дозвіл на носіння та зберігання зброї, але без права її передачі, й у разі полювання з мисливським собакою – паспорт на неї. Крім того, у мисливсько-рибальських товариствах необхідно отримати відповідну картку відстрілу – одноденну або сезонну. Ціни на них самостійно встановлюють користувачі мисливських угідь. Але, за словами Юрія Тараненка, обласне управління лісового та мисливського господарства рекомендувало встановити доступну вартість для мисливців.
Дні полювання не змінилися – субота, неділя. На території близько 50 відсотків мисливських угідь можна проводити відстріл і в середу. Нині на Полтавщині зареєстровано 68 мисливських господарств. Порівняно з минулим роком їх кількість збільшилася.
Контролювати відстріл та дотримання правил пожежної безпеки будуть рейдові бригади – єгерська служба мисливсько-рибальських товариств та користувачів мисливських угідь, державна лісова охорона, екологічні служби області, працівники УМВС.
Згідно зі статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення недбале поводження з вогнем тягне за собою штраф: для громадян – від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян,  для посадовців – від 3 до 10, а в разі нанесення збитків – їх відшкодування. У випадку порушення правил полювання законодавством передбачено штраф від 6 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Заборонено відстрілювати голуба-синяка, гуску білолобу малу та казарку червону, також до цього переліку входять кілька видів качок і куликів, серед яких – гоголь, гага звичайна, дерихвіст та інші види. Із нормами відстрілу пернатої дичини для одного мисливця за день у сезон полювання 2013–2014 років кожен охочий зможе ознайомитися у додатку до наказу №239 від 29.05.2013 року Міністерства екології та природних ресурсів України.
Крім того, не варто забувати про правила техніки безпеки. Зокрема мисливці мають знаходитися на відстані не менше 50 метрів один від одного та пам’ятати про заборону полювання на території населених пунктів і в їх буферних зонах.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.