Обережно: атракціони

Діти на канікулах прагнуть активного відпочинку, позитивних емоцій. Де ще, як не на атракціонах, можна отримати водночас і неабияку дозу адреналіну, і море позитиву. Про те, на що слід звертати увагу, аби це задоволення було безпечним, говоримо з начальником державної інспекції з нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки територіального управління Держгірпромнагляду в Полтавській області Володимиром Івановичем Сокуром.
– Володимире Івановичу, які атракціони належать до об’єктів підвищеної небезпеки? Скільки їх у області й у якому вони стані?
– Згідно з “Правилами будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки” до атракціонів підвищеної небезпеки належать каруселі, колеса огляду та інші об’єкти з механізованим приводом. Таких на території області налічується 40. Кожен із них має паспорт встановленої форми, їх експертне обстеження і технічні огляди (із замірами та випробуваннями) проводять спеціалізовані організації. Вони складають відповідні акти і роблять записи у паспорти. Держгірпромнагляд перевіряє такі об’єкти щороку, а пересувні – по кілька разів на рік.
На цей момент усі вони є безпечними, але завжди актуальним залишається так званий людський фактор. Адже щодня перед початком роботи оператор або відповідальна особа повинні оглянути атракціон, а саме: привід, металоконструкції, інші складові частини, і запустити його ухолосту. І лише потім допускати на атракціон відпочиваючих. Крім того, варто дотримуватися інструкції з експлуатації, графіків планових ремонтів і наладок.
– Як батькам убезпечити дітей від цього людського фактора?
– Перш за все зверніть увагу, чи є на видному місці правила користування для відвідувачів – хоч текстовий варіант, хоч у картинках – про те, що заборонено (бешкетувати, брати з собою гострі, довгі предмети, наприклад, парасольки, та інше). Повинно бути зазначене обмеження за вагою, мінімальним віком чи зростом, щоб запобіжні засоби відповідали розмірам тіла.
Обов’язково оприлюднюються обмеження для людей із відхиленнями здоров’я (серцево-судинними захворюваннями та іншими), а також заборона катання у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

surprizЯкщо для відвідувачів не оприлюднено жодних обмежень чи застережень, це вже має викликати підозру в тому, що підприємство, яке надає послуги, про свої доходи дбає значно більше, ніж про вашу безпеку.
Крім того, навколо атракціону має бути огороджена небезпечна зона, і батьки мусять пильнувати, аби діти не потрапили під гойдалку чи карусель.
У місцях масового відпочинку, на морському узбережжі атракціони є дуже популярною розвагою. Перш ніж дозволити її дитині, зверніть увагу на електричне обладнання, адже особливо небезпечним є струм. Якщо кабелі, подовжувачі знаходяться під ногами та не захищені від можливих ушкоджень (не заховані у труби, захисні каркаси), такий атракціон є небезпечним. Адже пошкодити ізоляцію кабелю можна навіть каблуком жіночого взуття, колесом велосипеда, іншим предметом. Позаминулого року в Криму саме через несправність електрообладнання було смертельно травмовано дитину електричним струмом.
– Наскільки безпечні нині дуже популярні надувні атракціони?
– На водні й надувні атракціони “Правила будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки” не поширюються, але їх наша служба також перевіряє. Треба пильнувати, чи витримана інструкція з монтажу та експлуатації такого об’єкта. Наприклад, у Києві був випадок, коли такий великогабаритний об’єкт через велику парусність сильним вітром просто перекинуло разом із дітьми: він був погано закріплений. Діти отримали травми.
Батьки обов’язково мають підняти голову і перевірити, чи на безпечній відстані від лінії електропередач знаходиться ця височенна надувна гірка. Адже вітер, гілки високого дерева, роса на них можуть призвести до непоправного. І обов’язково треба переконатися, що в кінці спуску такої гірки місце приземлення є абсолютно безпечним. Це, до речі, стосується і звичайних гірок на дитячих майданчиках.
Таких майданчиків зараз чимало у парках, скверах та дворах. Теоретично, щоб встановити такий об’єкт, для нього потрібно виділити територію, переконатися, чи немає під нею комунікацій, забезпечити відповідність конструкцій документації виготовлювача. Та реалії такі, що мамі чи татові краще особисто перевірити справність об’єкта: чи немає пошкоджень на гойдалках, гірках, чи є пісок або гумові мати у місцях приземлення, та переконатися у відсутності інших небезпечних факторів. У Бердичеві у травні цього року 8-річна дівчинка загинула на такому майданчику від падіння балки, прилеглої до складеного з дерев’яних брусів будиночка.
Попри те, що саме на відпочинку хочеться подарувати дітям максимум задоволення, шановні батьки, адекватно оцінюйте ризики і у разі найменшої підозри у небезпечності атракціону подумайте, чи варте таке задоволення дитячого здоров’я чи навіть життя?.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.