Зміна анкетних даних: процедура та відповідальність

ТРУДОВЕ життя кожної людини складається з різних подій, внаслідок яких змінюються анкетно-біографічні дані. У зв’язку з цим виникає необхідність змінювати анкетні дані в різного роду документах – у трудовій книжці, особистій картці, трудовому договорі, свідоцтвах медичного та пенсійного страхування. Крім того, необхідно міняти паспорт, дані облікової картки платника податків, водійське посвідчення. З чого розпочати?
У першу чергу необхідно написати заяву. Будь-яка зміна в анкетних даних у будь-яких видах документів і в будь-яких організаціях починається саме із заяви зацікавленої в цьому особи. Заява пишеться особисто на ім’я керівника організації. У тексті чітко формулюється прохання внести зміни в документи, що містять персональні дані. До заяви додаються копії документів, що підтверджують зміну анкетних даних. Ці копії повинні бути завірені в установленому порядку, а оригінали документів просто пред’являються.
Якщо змінюється прізвище, необхідно ставити старий підпис до тих пір, поки не отримаєте новий паспорт. На роботі – до тих пір, поки вас не візьмуть на роботу під новим прізвищем. Зміна прізвища відбувається тільки за умови пред’явлення нового паспорта з його копією. Одного свідоцтва про шлюб недостатньо. У заяві обов’язково вказуються відомості про старі та нові дані, а також реквізити підтверджувальних документів.
Заміна паспорта проводиться у випадках зміни прізвища, імені, по батькові, відомостей про дату і місце народження, статі.
Дані облікової картки (раніше ідентифікаційний номер) необхідно замінити у випадках зміни місця проживання, а також при зміні персональних даних фізичної особи. При цьому сам номер облікової картки не змінюється, але свідоцтво про взяття на облік в органі Міністерства доходів і зборів України видадуть нове. Якщо номер облікової картки змінюється у зв’язку зі зміною місця проживання, за новим свідоцтвом про взяття на облік звертайтеся до податкової інспекції за новим місцем проживання. У всіх інших випадках – до інспекції за поточним місцем проживання.
Страхове, пенсійне свідоцтва замінюють при зміні прізвища, імені, по батькові, зміні прізвища в свідоцтві про народження, при зміні статі. Для цього в територіальному органі Пенсійного фонду необхідно написати заяву встановленої форми.
Страховий медичний поліс замінюють при зміні прізвища, імені, по батькові та інших персональних даних, зазначених у свідоцтві. Якщо ви працюєте, за вас це зробить організація-роботодавець. Якщо ви – непрацюючий громадянин, зверніться самостійно в пункт видачі полісів страхової медичної організації, яка обслуговує район, де ви зареєстровані.
Відповідно до п.70.7 ст. 70 Податкового кодексу України фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати органам державної податкової служби відомості про зміну даних (місця проживання та/або прізвища фізичної особи відповідно до паспортних даних), які вносяться до облікової картки (раніше – ідентифікаційний номер) або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку в паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР або за формою № 5ДРП. Внесення змін до Державного реєстру та окремого реєстру Державного реєстру здійснюється протягом десяти робочих днів від дня подання до органу Міндоходів заяви. Відповідно до п. 119.1 ст. 119 Податкового кодексу неподання або порушення порядку подання платником податків інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків тягне за собою накладення штрафу в розмірі 85 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень.

Головне управління Міндоходів
у Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.