Наші консультації

Спадщина для іноземця

“Я самотня. Хочу залишити свій будинок племінниці, доньці покійної сестри. Вона мешкає в Росії, але скоро виходить на пенсію, хоче залишитися і жити тут.
Що для цього потрібно? Мені розповіли, що племінниці треба одержати посвідку на проживання в Україні, а для цього довести, що має тут близьких родичів. Запитувала в паспортному столі, кажуть, що треба свідоцтво про народження її матері, моєї сестри. Але його не приймають, за багато років вицвіло чорнило. Що потрібно для отримання посвідки на проживання в Україні? А якщо у неї тут буде будинок, набуде вона право на власність і зможе на підставі цього прописатися? Чи треба якось по-особливому оформити спадщину?
З повагою Катерина.
Хорольський район”.

Ви маєте право скласти заповіт на племінницю на вказаний будинок або подарувати даний будинок, при цьому їй необхідно отримати податковий номер у податкових органах України. Порядок оформлення спадщини та договору дарування для іноземних громадян такий самий, як і для громадян України.
У випадку неможливості встановлення родинних зв’язків необхідно звертатися до суду.
З питань отримання посвідки на постійне місце проживання вашій племінниці необхідно звертатись до відповідного відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ВГІРФО) в Полтавській області (адреса: вул. Пушкіна, 63, м.Полтава, тел. (0532) 51-76-20, (0532) 50-02-02).

Зміни в оформленні квартири 

“Живемо разом з родиною дочки, хочемо купити дітям квартиру в одному з передмість Полтави. Чули, що зараз змінилися правила оформлення купівлі-продажу житла. Якщо купуєш квартиру на вторинному ринку, начебто треба довідку, що вона не під заставою і не під арештом. Де брати таку довідку? Куди треба йти реєструвати? Які документи потрібні й скільки коштує реєстрація?
Олена Михайлівна.
Полтавський район”.

З 1.01.2013 року справді змінився порядок оформлення права власності на нерухоме майно.
При вирішенні питання щодо купівлі квартири першочергово необхідно звернутись до нотаріуса.
Для посвідчення договору купівлі-продажу квартири нотаріусу необхідно подати такі документи: експертну оцінку квартири, здійснену експертом, який має відповідний сертифікат; довідку про прописаних осіб у даній квартирі (видається паспортистом відповідного району); правовстановлюючий документ на квартиру; в разі необхідності – довідку БТІ; згоду іншого з подружжя на продаж або купівлю нерухомості; паспорти, довідки про присвоєння ідентифікаційних номерів.
Інші документи, які необхідні для посвідчення договору купівлі-продажу, виготовляються нотаріусом, який безпосередньо посвідчує такий договір.
За оформлення договору купівлі-продажу необхідно буде сплатити 1% державного мита, 1% пенсійного мита, за послуги нотаріуса – за оформлення договору та плату по квитанціях за реєстраційні дії щодо реєстрації права власності.
Купувати квартиру можна як на одного, так і на обох із подружжя та їхню дитину, за їхнім власним бажанням.

На запитання читачів відповідала
приватний нотаріус
Надія ПОЛЕЖАЄВА.

До теми

Посвідка на постійне проживання 

Люди, чиї родичі з різних причин живуть поза межами України, часто запитують, що потрібно для оформлення документа на постійне проживання. 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2012 року заяви для оформлення посвідок на тимчасове чи постійне проживання подаються іноземцями та особами без громадянства до територіальних органів або підрозділів Державної міграційної служби за місцем проживання. Зразки заяв та порядок їх розгляду визначаються Міністерством внутрішніх справ.
Для оформлення посвідки на постійне проживання разом із заявою подаються:
1) паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, та його копія;
2) переклад українською мовою сторінки паспортного документа іноземця з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
3) копія рішення про надання дозволу на імміграцію;
4) квитанція про сплату державного мита або документ, який підтверджує наявність пільг щодо його сплати;
5) чотири фотокартки;
6) копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (у разі її наявності).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.