Пам’ять і шана

На площі перед пам’ятником біля Української медичної стоматологічної академії зібралися керівники області та міста, обласних структур, представники правоохоронних органів, громадських організацій чорнобильців, трудових колективів, духовенства, студентства обласного центру.

Пролунали слова вдячності тим, хто ціною життя і здоров’я захистив мільйони людей від найстрашнішої техногенної катастрофи ХХ століття: “Вкотре з вдячністю вшановуємо наших сучасників – героїв сьогодення, віншуємо усіх, хто зазнав болю, біди і непоправних втрат від чорнобильського смертельного вихору. Низько схиляємо голови в глибокій повазі перед ліквідаторами наслідків аварії, які подарували наступним поколінням надію на щасливе майбутнє”.

Першими до підніжжя пам’ятника підкорювачам атома поклали квіти голова обласної держадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, керівники обласного громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” та міського громадського товариства “Чорнобиль”, ліквідатори аварії на ЧАЕС. Пам’яті загиблих і померлих ліквідаторів вклонилися всі присутні.

– Ми все робимо для того, щоб підтримати людей, які боролися з цим страшним лихом, фінансово підтримуємо всі організації, які опікуються чорнобильцями. В проекті бюджету 2013 року збільшуємо суму коштів на оздоровлення чорнобильців, на те, щоб вони могли відпочити і оздоровитися в санаторіях, – підкреслив голова обласної ради Іван Момот. – Сподіваюся, депутати підтримають, і ми продовжимо цю роботу надалі, щоб люди відчували турботу місцевої влади. Разом із державою, тому що левову частку відповідальності й фінансових зобов’язань взяла на себе держава, підтримаємо цих людей і їхні сім’ї.

– І на рівні держави, й на рівні області здійснюються заходи для підтримки чорнобильців. Ми домовилися з депутатами обласної ради в бюджетних питаннях, які розглядатимемо через тиждень, – збільшити фінансування, спрямоване і на оздоровлення, і на підтримку чорнобильських організацій, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Ми обіцяли чорнобильцям, що на путівки в місцеві санаторії додамо коштів, і це буде зроблено. А все інше – це повсякденне життя, у тому числі пенсійні речі, які викликають багато емоцій і справедливих нарікань. Обласна влада намагається щодо кожного випадку знайти алгоритм допомоги людям і з перерахунками, і з документами, які потрібно надати, щоб пенсія була більшою. Таким шляхом рухатимемось і в 2013 році.

Голова обласного громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” Віктор Шкурпела розповів, що на Полтавщині проживають близько 12 тисяч учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, потерпілих осіб різних категорій – більше 20 тисяч. Коли прийняли профільний “чорнобильський” закон, таких людей було 32 тисячі. Серед найважливіших проблем ліквідатори називають оздоровлення і пенсії.

– Нас стало менше на 10 тисяч, люди помирають. Яке може бути свято?.. Це день вшанування тих, кого з нами немає, – зауважив Віктор Шкурпела. – Сьогодні ми і наші побратими відвідаємо хворих, прикутих до ліжка учасників ліквідації, можемо надати їм допомогу від нашої громадської організації – по 200 – 300 гривень. Ми пам’ятаємо усіх…

***

Того ж дня заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак відвідали чорнобильців у обласній клінічній лікарні відновного лікування, де учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС надається спеціалізована медична допомога. Вручивши ліквідаторам квіти й подарунки, Олександр Коваль і Віктор Лисак цікавилися, чи влаштовують їх умови перебування в лікарні та медичне обслуговування, а також вислухали їхні побажання. Ліквідатори аварії на ЧАЕС – пацієнти зазначеної лікарні – розповіли, що вони задоволені рівнем надання медичної допомоги та уважним ставленням медперсоналу закладу.

Як повідомив начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, за 11 місяців поточного року диспансерним наглядом в області охопили майже 10 тисяч ліквідаторів. Амбулаторно-поліклінічну допомогу надали всім, хто її потребує. Медичну допомогу в умовах стаціонару отримали близько 4 тисяч постраждалих, у тому числі в обласних лікувальних закладах – близько 2 тисяч осіб. У спеціалізованому реабілітаційному відділенні обласної клінічної лікарні відновного лікування – понад 500 ліквідаторів. У санаторно-курортних закладах оздоровлено понад 650 ліквідаторів за рахунок Державного та обласного бюджетів. Планується до кінця року оздоровити ще понад 30 осіб.

Спеціалізована медична допомога чорнобильцям надається також у відділеннях обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського, відділенні реабілітації 5-ї міської лікарні Кременчука, неврологічному відділенні Лубенського обласного госпіталю інвалідів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.