Альтернативи “Зеленого шляху”

Продукція торгової марки "Деївська" стала переможцем у Всеукраїнському конкурсі якості товарів, робіт та послуг "Сто кращих товарів України". А щоб син замолоду привчався до роботи, проінвестував відкриття і для нього власної справи, започаткувавши дочірню компанію "Зелений шлях". Її спеціалізацією є виробництво брикетів для опалення із лушпиння соняшнику, соломи та відходів різних порід дерев.

– Мільйонером у цій справі, звичайно, не станеш, необхідно постійно докладати чималих зусиль, – говорить керівник дочірньої компанії "Зелений шлях" Богдан Рубан. – Зокрема довелося купити трактор, рулонний прес-підбирач, рулоновоз, подрібнювач соломи, молоткову дробарку, рубильну машину, сушарку конвеєрного типу та обладнати пожежну станцію. Ось тільки непокоїть те, що наша продукція цікавить в основному поляків та німців. Крім опалення приватних будинків, її використовують, зокрема, як паливо для електростанцій, що є гарною альтернативою традиційним видам палива, зокрема газу. Їм вигідно це, навіть незважаючи на транспортні витрати. Наші співвітчизники чомусь віддають перевагу тому ж газу, який поки що продається за економічно заниженими цінами для населення. Втім і зараз ціна 1 кіловата тепла з паливних брикетів дешевша, ніж із дров та вугілля, на 20–25 відсотків. Тому паливний брикет, без сумніву, – це паливо майбутнього.

Для цього виду палива в Україні не вистачає котлів. Але, за словами Богдана Рубана, ця проблема поступово вирішується. На ринку з'являються виробники котлів піролізного типу й пелетних, котрі можуть постачати теплоносії заданої на контролері температури в автоматичному режимі.

– Через значні транспортні та заготівельні витрати у цьому бізнесі конкурентів не так вже й багато, – зізнається керівник дочірньої компанії "Зелений шлях". – Мій конкурент – той, хто працює за п'ятдесят кілометрів, а хто далі – то вже колега. Досвід їжджу переймати на конференції та виставки у Київ, Дніпропетровськ, інші міста України. Вже отримали сертифікат на паливні брикети із лушпиння соняшнику, які відповідають найвищим європейським стандартам. Сподіваюся, незабаром в Україні на "зелену" енергетику звернуть більшу увагу не тільки декларативно, а й на практиці, бо ж це – дешево, доступно й екологічно чисто.

Втім, найбільшим скарбом ФГ "Садки" і дочірньої компанії "Зелений шлях" батько Богдана Василь Васильович називає людей, які трудяться на цих підприємствах.

– Найголовніше – це порядність, – розмірковує він. – Уже потім можна говорити про професійні якості, яких теж недостатньо для гарного результату. Адже, крім умінь, працівник повинен мати бажання працювати, застосовуючи свої можливості на практиці. І тільки завдяки наполегливості можна підкорити будь-яку вершину в житті.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.