“Амарант”: на своїй землі – вітчизняні технології і техніка

ТОВ “Амарант” створене у 2002 році як трейдингова компанія, що займалася закупівлею і реалізацією зернових культур як в Україні, так і на експорт. Це була невелика компанія з центральним офісом у Полтаві, водночас її менеджери працювали в різних районах області. У 2006-му перед товариством у зв’язку з розширенням обсягів виробництва постало питання необхідності придбання виробничих потужностей, щоб бути незалежним від роботи елеваторів і зерносховищ. Тоді ж у селі Вирішальному Лохвицького району було придбано споруди хлібозаводу, потім добудовано зерносклади, потужності яких з роками наростили до 30 тисяч тонн одночасного зберігання зерна. Нині це повноцінне хлібоприймальне підприємство з відповідним сучасним обладнанням, необхідним для приймання, сушіння, очистки, зберігання й відвантаження зерна практично всіх сільськогосподарських культур залізничним транспортом. Керівники товариства також придбали в 2009 – 2010 роках контрольний пакет акцій Юсківського ХПП, потужності якого після реконструкції доведено до 260 тисяч тонн одночасного зберігання зерна. Загалом ТОВ “Амарант” має нині у Лохвицькому районі 5 зерноелеваторів.

Набравши виробничих обертів, керівництво товариства, відчуваючи свої потенційні можливості, вже не могло зупинятися на досягнутому. Відтак і було прийнято рішення про будівництво олійно-пресового заводу, спочатку – з потужністю переробки 100 тонн соняшнику за добу, потім – 300. Змінювалися технології виробництва олії, вдосконалювалися й самі підходи до різновекторності діяльності підприємства. Скажімо, котельня заводу працює на відходах олійно-пресового заводу – на соняшниковому лушпинні. Більше того, із лушпиння тут виготовляють паливні брикети, які реалізують до країн Європи, тож виробництво практично безвідходне. Варто зазначити, що “Амарант” на всіх етапах розвитку компанії використовує тільки вітчизняні технології і вітчизняне обладнання – Хорольського, Лубенського, Карлівського та Чернігівського мехзаводів.

– Ми поставили собі мету: оскільки живемо в Україні, то працюватимемо тільки з вітчизняним товаровиробником, – наголосив виконавчий директор ТОВ “Амарант” Микола Харченко. – Саме ми одними з перших в країні встановили сушарку СЗМ-540 Хорольського мехзаводу, яку разом доводили до планових потужностей, на нашому виробництві також успішно працює їхнє обладнання зерноелеваторів та олійно-пресового заводу, а невдовзі будемо встановлювати обладнання цього підприємства на нашому комбікормовому заводі.

Логічно напрошується запитання: чому “Амарант” не використовує імпортне обладнання, адже пропозицій на відповідному ринку більш ніж достатньо?

– Ми вивчали технології, якість імпортного обладнання, але, ознайомившись із вітчизняними аналогами, дійшли висновку, що вони відповідають тим критеріям, які вимагає виробник, – зазначив Микола Харченко. – Водночас вітчизняний продукт дешевший і простіший в експлуатації. До того ж будь-яку проблему в роботі обладнання можна вирішити оперативно, за 2–3 дні. Якщо ми разом, всі українці, будемо працювати в Україні, використовуючи вітчизняний потенціал, тоді наша держава розвиватиметься динамічніше. І на таку роботу я, як українець, націлюю всіх своїх колег.

У 2009 році товариство взяло в обробіток у Лохвицькому районі перші 6 тисяч гектарів землі. Толерантний підхід до вирішення земельних питань дозволив за два останніх роки значно збільшити орендовані площі. Нині площа земель, яку обробляє ПП “Амарант-Агро” групи компаній “Амарант”, становить близько 20 тисяч гектарів. Земельні паї орендують у Лохвицькому, Миргородському, Лубенському районах та в Роменському Сумської області.

За освітою Микола Харченко – інженер-будівельник, за спеціальністю, чи то пак за досвідом роботи й життєвим досвідом, – умілий організатор, здатний підібрати й згуртувати довкола себе колектив однодумців, адже тривалий час працював і міським головою Червонозаводського, і першим заступником голови Лохвицької РДА, і директором ХПП. Повсякчас вивчав сферу виробництва, вчився працювати з людьми, що нині вважає головною школою життя. Не в останню чергу завдяки такій самоосвіті підбирав і кадри для створення майбутньої потужної компанії, серйозного гравця на аграрному ринку Полтавщини. Загалом “Амарантом” пройдено великий і досить складний шлях розвитку компанії, і знову Микола Харченко вчився – створювати підприємство за зовсім іншими, аніж раніше, підходами. Нині на підприємствах групи компаній “Амарант” працює близько 1000 працівників, для яких створено належні умови роботи й своєчасно виплачується достойна заробітна плата. Тут відчувається особливий мікроклімат. Люди дорожать репутацією підприємства й своєю роботою, а керівництво дорожить працівниками, справжньою командою спеціалістів, яким під силу виконати всі поставлені завдання. До речі, тут дотримуються особливих підходів у підборі спеціалістів. Їх плекають власними зусиллями й вишукують, як мовиться, по всьому світу. Адже зараз віднайти високопрофесійного працівника досить складно, бо, за словами Миколи Харченка, Україна підійшла до критичної точки в питаннях підготовки кваліфікованих фахівців. На селі майже немає водіїв і механізаторів, які б уміли працювати на високотехнологічних агрегатах. Тож “Амарант” намагається готувати для себе спеціалістів середньої ланки, направляючи молодь у відповідні вузи. І це дає результати. Наприклад, запитавши в директора ПП “Амарант-Агро” Анатолія Войтовича, який ще донедавна працював у спільних, з іноземним капіталом, компаніях Російської Федерації та України, чому він обрав ТОВ “Амарант”, останній відповів, що ця компанія інтенсивно розвивається, тут чітко поставлений менеджмент, зрозумілі короткострокова й довготермінова стратегії розвитку.

Підприємства групи компаній “Амарант” потужно і впевнено продовжують роботу й подальший розвиток та вдосконалення. Конкуренції тут не бояться, бо переконані у високій якості продукції, яку виробляють. Підтвердженням цього є перемоги “Амаранта” в престижних конкурсах: “Підприємство року”, “Зірка якості”, “Європейська якість”, “Золотий Ягуар”. ТОВ “Амарант” – лауреат конкурсу “100 кращих товарів України-2012” за продукцію “олія соняшникова нефасована, холодного пресування” та “яйця харчові курячі”. За значні досягнення у бізнесі та підтримку соціально незахищених верств населення у номінації “Середній та великий бізнес” конкурсу “Молодий підприємець 2012 року” здобув перемогу генеральний директор ТОВ “Амарант” Роман Харченко.

Участь і перемога в подібних конкурсах сприяє досягненню високої якості продукції та є хорошим стимулом до подальшого вдосконалення.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.