Щастя наукових пошуків

Григорія Сонника, який закінчив училище з відзнакою, рекомендують до вступу у Вінницький медичний інститут. Закінчивши вуз у 1963 році, Григорій Трохимович був направлений на роботу в Полтавський обласний відділ соціального забезпечення на посаду старшого інспектора лікарсько-трудової експертної комісії (ЛТЕК). Два роки по тому Григорія Сонника призначили головою обласної ЛТЕК. Однак Григорій Трохимович завжди мріяв про наукову діяльність. Коли він працював заступником головного лікаря по поліклінічній роботі 2-ї лікарні Полтави, йому порекомендували звернути увагу на метод вакуум-екстракції, який застосовували при пологах. Це стало темою кандидатської дисертації Григорія Трохимовича. У своєму дослідженні він довів згубний вплив, якого зазнає центральна нервова система дітей, народжених за допомогою такої операції. У 1989 році він захистив докторську дисертацію, в якій вперше в СРСР дослідив вплив сонячної активності, обертів Землі та інших геліогеофізичних факторів на психіку людини. З 1990-го по 2002 рік Григорій Сонник керував кафедрою психіатрії, наркології і медичної психології Українського медичного стоматологічного інституту, згодом – академії.

Григорій Трохимович Сонник – автор 260 наукових робіт, серед них – 9 монографій, співавтор 4 національних підручників. За свою наукову діяльність він удостоєний ряду відзнак: Почесної грамоти Президії Верховної Ради УРСР, Почесної грамоти МОЗ України, знака “Відмінник освіти України” та інших. Він є лауреатом премії імені академіка АН СРСР В.П. Протопопова. Цього року Міжнародний біографічний центр (Оксфорд, Англія) вніс Григорія Сонника до списку 100 кращих професіоналів у сфері охорони здоров’я. Мабуть, усіх цих життєвих і наукових вершин не вдалося б досягти, якби вдома не було тепла й затишку, створюваних дружиною Розою Костянтинівною. Вона завжди була і є надійною опорою для чоловіка.

Нині Григорій Трохимович Сонник продовжує займатися своєю улюбленою справою і ні на хвилину не пошкодував, що пов’язав своє життя із медициною.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.