Непрості будні солодкої “Мрії”

У поточному році середня зарплата склала близько 2,8 тисячі гривень, що на 29 відсотків більше в порівнянні з попереднім роком. Оскільки завод вирізняється сезонністю роботи, влітку кількість робітників збільшується, адже підприємство самостійно заготовляє яблука й абрикоси, інші дари садів, із яких виробляють фруктове пюре та повидло для пряничних виробів, розповідає депутат районної ради, заслужений працівник харчової промисловості України, директор ПрАТ “Кобеляцький завод продтоварів “Мрія” Надія Карнаух. Надія Василівна очолює “Мрію” вже 25 років, загалом же цьому підприємству вона віддала понад 40 років своєї трудової діяльності.

Загалом на заводі “Мрія” з початку цього року вироблено товарної продукції майже на 20 мільйонів гривень, що становить 113 відсотків до минулорічних показників. У порівнянні з відповідним періодом минулого року на 140 тонн збільшився випуск борошняних виробів, на 1,5 тонни – повидла. З метою збільшення обсягів реалізації продукції підприємство проводить гнучку цінову політику з кожним зі своїх партнерів-покупців. Тут постійно працюють над удосконаленням технології виробництва кондитерських виробів, поліпшенням якості продукції та зменшенням її собівартості, розширенням асортименту. Скажімо, в цьому році розробили та випустили 4 нових види пряників і 2 види печива. Нині ведеться робота над впровадженням у виробництво нового виду цукристого виробу – щербету. Водночас маркетингова служба постійно в пошуку нових ринків збуту.

 Слід зазначити, що підприємство утримується на ринку продовольчих товарів за рахунок високої якості продукції, адже завод має в своєму арсеналі численні галузеві відзнаки. Кобеляцькі смаколики охоче замовляють торговельні мережі не лише Полтавської, а й Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської областей.

Окрім постійного здорожчання енергоносіїв та сировини, на підприємстві є ще одна проблема – кадрова.

– Здебільшого вік фахівців у трудовому колективі – від 40 до 60 років. Працювати в нас нелегко, до того ж потрібно відповідати за якість продукції. Проблема кадрів дуже відчутна, – каже керівник підприємства Надія Карнаух. – Ми направляли випускників шкіл на навчання у відповідні вузи Києва, чимало спеціалістів вивчили, але тільки один із них залишився працювати на заводі.

Керівництво “Мрії” дбає про розвиток виробництва. У цьому році відремонтовано два пряничних цехи. З метою економії енергоносіїв у виробничому приміщенні встановлено імпортний опалювальний котел із вищим ступенем коефіцієнту корисної дії, тож вдалося значно зменшити використання природного газу. Придбали й котел для опалювання адміністративного приміщення та млина дровами, які заготовили влітку. В планах – подальша модернізація підприємства, поліпшення умов праці робітників, запровадження енергоощадних технологій.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.