Слово – зброя, якщо воно правдиве, вільне, вагоме

Від імені обласної влади Володимир Онищенко привітав головного редактора "Зорі Полтавщини", секретаря НСЖУ, голову обласної організації НСЖУ Григорія Гриня із 55-річчям, вручив йому Почесну грамоту обласної ради. До речі, ініціатива проведення пленуму НСЖУ саме на Полтавщині належить Григорію Гриню.
– Виникла необхідність переглянути стратегію роботи Національної спілки журналістів України, обговорити ситуацію зі свободою слова в нашій державі. Випала нагода зробити це на щедрій Полтавській землі, на тлі неповторного колориту Національного Сорочинського ярмарку, – зазначив він.
Відкриваючи роботу пленуму НСЖУ, Олег Наливайко наголосив:
– Ми зібралися разом, щоб визначити дієві напрямки роботи Національної спілки журналістів України щодо захисту інтересів спілчан, усіх представників нашої професії. Інша важлива тема – об'єднання зусиль із спорідненими громадськими організаціями. Певна робота в цьому напрямку ведеться, і вона вже має результати. Так, ми тісно й плідно співпрацюємо із медіапрофспілками, міжнародною організацією "Репортери без кордонів", вітчизняним журналістським рухом "Стоп цензурі". Приємно відзначити, що всіх нас об'єднує саме професійний інтерес.
Олег Наливайко підбив попередні підсумки роботи НСЖУ за останні кілька місяців, а також окреслив стратегічні напрямки розвитку організації:
– Нині нам вдалося сформувати ефективний секретаріат, налагодити його роботу. Водночас ми виявили й низку проблем. Одна з них – низький рівень поінформованості про діяльність нашої Спілки, навіть серед студентів, які опановують професію журналіста. Інша проблема – активізація роботи первинних осередків.
Говорячи по членство в Національній спілці журналістів України, її голова підкреслив, що кількість спілчан поступово зростає і нині становить близько 20 тисяч. Водночас необхідно, щоб кількісні показники трансформувалися у якісні.
Питання членства в НСЖУ викликало жваву дискусію. Свої думки і пропозиції з цього приводу висловлювали генеральний директор Полтавської ОДТРК "Лтава" Микола Ляпаненко, секретарі НСЖУ Віктор Чамара, Дмитро Панчук, Олександр Бриж та інші. Зокрема Віктор Чамара запропонував встановити для кандидатів у члени Національної спілки журналістів України випробувальний термін, а Олександр Бриж – підвищити вимоги до них.
– Нам потрібно вчитися захищати свої права ефективно, а не декларативно, – зазначив Олег Наливайко. – У перспективі Національна спілка журналістів України повинна стати тим центром, навколо якого об'єднуватимуться всі інші журналістські організації.
Не оминули учасники пленуму і проблему свободи слова в Україні, особливо напередодні парламентських виборів-2012.
– На жаль, мусимо констатувати, що в Україні, зокрема в Харківській області, повертається ганебна практика, коли співзасновники комунальних видань змушують головних редакторів узгоджувати із владними структурами газетні матеріали й навіть макети сторінок, – повідомив член секретаріату НСЖУ Костянтин Григоренко.
Із цього приводу прозвучала пропозиція зробити від імені Національної спілки журналістів України офіційну заяву про неприпустимість втручання у редакційну політику ЗМІ всіх форм власності та необхідність проведення демократичних і чесних виборів.
Говорячи про взаємини Спілки з партнерами, Олег Наливайко повідомив про досягнуту з Українським державним підприємством поштового зв'язку "Укрпошта" домовленість, згідно з якою протягом нинішнього та наступного років поштовики не будуть підвищувати тарифи на свої послуги.
Учасники пленуму також обговорювали питання роздержавлення комунальних ЗМІ.
– Один із варіантів, який нині пропонує нам влада, – це приватизація комунальних засобів масової інформації. Але газета чи телеканал – це не макаронна фабрика. Засоби масової інформації не повинні підлягати приватизації, треба шукати інший варіант роздержавлення. Засоби масової інформації мають бути незалежними, – наголосив член секретаріату НСЖУ Валерій Горобець.
Олег Наливайко повідомив, що порушуватиме питання роздержавлення комунальних ЗМІ на зустрічі з Прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, котра запланована.
На пленумі також йшлося про організаційні питання. Тривав обмін думками з приводу прозорості передвиборних перегонів, висвітлення електоральних настроїв, виборчої кампанії у засобах масової інформації, налагодження ефективних стосунків із співзасновниками.
Учасники пленуму вирішили увічнити пам'ять колишнього голови Національної спілки журналістів України Ігоря Федоровича Лубченка, а саме – клопотатися про встановлення на фасаді приміщення редакції "Обрій Ізюмщини" (Харківська область), у якій він розпочав свій творчий шлях, меморіальної дошки. Було також прийнято рішення про заснування Національної премії за захист свободи слова імені І.Ф.Лубченка.
Гості нашого міста побували на першій в Україні Алеї журналістів, що стала окрасою Полтави з ініціативи обласного осередку НСЖУ, вклонилися пам'яті колег, які відійшли за вічну межу, поклавши гірлянди й букети квітів до пам'ятного знака, встановленого на Алеї.
Журналісти ознайомилися з історією Полтавського краю та його культурними перлинами. Звичайно ж, відвідавши Диканьку, Опішне, Національний Сорочинський ярмарок, гості отримали справді незабутні враження.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.