Моя Україна, країна любові й тепла…

Урочистою ходою пройшли полтавці та гості міста від пам'ятника Тарасові Шевченку до іншого монумента – Загиблим українським козакам. Віктор Животенко привітав учасників урочистого мітингу від імені обласної влади з найвизначнішим державним святом і підкреслив:
– Курс, взятий Президентом України Віктором Януковичем на модернізацію та розбудову країни, сьогодні починає давати перші результати. Поступово підвищуються соціальні виплати, розвиток промислового, аграрного комплексів області демонструє позитивну динаміку. Нам є чим пишатися і над чим працювати.
У день відзначення 21-ї річниці Незалежності України біля пам'ятника Загиблим українським козакам відбулося нагородження лауреатів міської премії імені Самійла Величка. Започатковану 2003 року премію присуджують за кращі здобутки, що стверджують гуманістичні й національні ідеали, духовні цінності українського народу. Так, у номінації "Дослідження в царині історії України і Полтавщини" премію здобув Валерій Волосков, автор 8 книг із краєзнавчої тематики; у номінації "Відображення національної історії у ЗМІ" – редакторський колектив альманаху "Рідний край" (Михайло Наєнко – голова редакційної ради, Галина Білик – відповідальний редактор, Микола Степаненко – головний редактор – ректор Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка); у номінації "Сприяння розвитку Державного історико-культурного заповідника "Поле Полтавської битви" – Олег Безверхній та Борис Трістанов; у номінації "Відображення доленосних подій у творах мистецтва" – художник-модельєр Юрій Матвєєв.

***

Розмай декоративно-ужиткового мистецтва був представлений у Містечку майстрів, яке традиційно розгорнулося від ТЦ "Злато Місто" до Театральної площі в Полтаві. Розквітлі рушники, солом'яні брилі, вишукані прикраси із бісеру та ще багато різного краму пропонували полтавцям та гостям міста народні умільці. Подовгу затримувалися люди біля майстрів, котрі пропонували вироби з дерева, козаків із Гетьманського монетного двору, які карбували ексклюзивні монети-медальйони із пам'ятними надписами; народної майстрині з Опішні Олени Опанасюк, яка ділилася секретами виготовлення виробів із житньої соломи. 
***
Свій подарунок із нагоди Дня Незалежності України зробив міський духовий оркестр "Полтава". Колектив, очолюваний заслуженим артистом України Едуардом Головашичем, разом із солістом Віктором Щербаковим у Корпусному парку влаштували концерт. Звучали милі серцю українця композиції – "Два кольори", "Червона рута", "Як тебе не любити, Києве мій?.."
У Державному історико-культурному заповіднику "Поле Полтавської битви" з нагоди державних свят організовано книжково-ілюстративну виставку. Відвідувачі мали змогу побачити, як виглядали герби українських земель у XVI–XVII сторіччях, клейноди часів Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, прапори, герби й печатки часів УНР. Також експонувалися книги на історичну тематику.
***
У чарівний світ високого мистецтва полинули полтавці та гості міста, завітавши ввечері до Білої альтанки. Саме там з нагоди 21-ї річниці Незалежності України камерний оркестр імені Дмитра Ахшарумова обласної філармонії (художній керівник – Олександр Абрамов) виконував твори світових класиків та сучасних композиторів.
Яскравий концерт за участю художніх колективів та сольних виконавців міста традиційно пройшов і на Співочому полі імені Марусі Чурай. По його завершенні на полтавців чекав святковий феєрверк, який міріадами яскравих зірочок осяяв вечірнє небо Полтави.

***

З нагоди Дня Державного Прапора України та 21-ї річниці Незалежності України в Кременчуці відбулися урочистості біля пам'ятника Тарасові Шевченку. Державний Прапор України (розміром 4х6 метрів) до пам'ятника Кобзарю принесли кращі військовослужбовці Кременчуцького гарнізону. Щоб підняти його на найвищій щоглі міста біля міського Палацу культури, вони урочистим маршем пройшли алеєю Придніпровського парку. Своєрідною родзинкою заходу став виступ зразкового ансамблю народного танцю "Сузір'я Дніпра". Юнаки та дівчата в українських національних костюмах виконали дефіле зі списами та рушниками під проникливу пісню про Україну. Рушники, які тримали в руках учасниці ансамблю, також були унікальними, адже їх виготовив народний умілець, неодноразовий переможець обласних і міських конкурсів ужиткового та народного мистецтва кременчужанин Леонід Бабенко.
Мешканці Кременчуцького району на честь Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України мали змогу стати учасниками районного свята, яке завдяки сприянню райдержадміністрації відбулося на території Кам'янопотоківської сільської ради. На дорослих і дітей чекали різноманітні заходи. Містечко народних майстрів порадувало дитячими роботами та самобутніми виробами народних умільців. На виставці українських страв можна було скуштувати кулінарні витвори майстрів кухарської справи. Дитяче містечко, споруджене педагогами та учнями сільської школи, вабило школярів і малечу всілякими розважальними програмами, конкурсами та призами. Завершилося свято великим концертом за участю кращих аматорських колективів району та феєрверком.
***
Святкові заходи з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України у Миргороді розпочалися пронесенням десятиметрового синьо-жовтого полотнища від пам'ятника Тарасові Шевченку до пам'ятника Миколі Гоголю. Обидва генії свого часу бували у козацькому Миргороді, утверджували віру в незалежність рідного краю. Глибокий смисл був і в тому, що державний стяг із рук ветеранів прийняли члени міського молодіжного парламенту, депутати міської ради та громадські активісти. Урочистості та краси святу додали талановиті виконавці дитячого хореографічного зразкового ансамблю "Променад".
Святкові заходи продовжило відзначення Дня авіації. З цієї нагоди на базі однієї з кращих у Збройних силах України Миргородської гвардійської бригади тактичної авіації була влаштована виставка сучасних літаків. А в Миргороді, на фасаді будинку, де жив уславлений льотчик, ветеран авіаз'єднання Семен Мироненко, на його честь було відкрито меморіальну дошку.
Урочистості з нагоди державних свят пройшли в багатьох населених пунктах Миргородського району.

***

Святкування Дня Незалежності України у Гадяцькому районі розпочалося з підняття Державного Прапора в центрі міста, а продовжилося виставкою робіт народних умільців та вихованців Будинку дитячої і юнацької творчості. За значний внесок у розвиток регіону низку гадячан було нагороджено Почесними грамотами та внесено до Книги Пошани району. В рамках святкових заходів відбулося вручення паспортів молодим громадянам України, двох автобусів для обслуговування соціально вразливих категорій громадян, трьох шкільних автобусів. Загалом святкування Дня Незалежності було щедрим на подарунки. Не були забуті й ті, хто захищав Вітчизну, й ті, хто опинився у складних життєвих обставинах, зокрема було вручено легкові автомобілі учаснику Великої Вітчизняної війни Павлу Перченку та сім'ї Донченків із села Середняки, в якій проживають два інваліди.

***

З нагоди державних свят у Диканьці відбулося покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку. Також п'ять юних жителів районного центру отримали паспорти громадян України, було презентовано книгу "Звід пам'яток історії і культури України. Диканський район". Продовженням урочистостей стали святковий концерт за участю місцевих артистів, яскравий феєрверк і дискотека.

***

Урочисті заходи з нагоди Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України пройшли в усіх містах і районах Полтавщини.

Репортаж підготували Євгенія ДАВИДЕНКО, Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА, Віра ІЛЬКОВА, Леонард НІКОЛАЄНКО, Таміла МИХ
ЕЄВА, Катерина КОЗАЧЕНКО, Тетяна ПРУГЛО/Журналісти.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.