Олександр Удовіченко: “Вже у найближчі роки ми всі переконаємося, що Полтавщина – регіон нових досягнень, заможних громадян, успішних людей!”

У 2010 році, після перемоги на президентських виборах, Віктор Федорович Янукович поставив завдання перед нашою владною командою мобілізувати усі сили для поліпшення життя народу країни. А основні напрямки і орієнтири були закладені у його передвиборній програмі “Україна – для людей”. Будемо відвертими. Не все давалося легко, не все вдалося здійснити. Але, на думку неупереджених експертів і фахівців, за цей час зроблено немало. І полтавці про це відверто говорять. Адже за два останніх роки пройдено непростий шлях. Це був час долання руїни, що спіткала країну в 2008–2009 роках, стабілізації ситуації та розгортання системної і масштабної модернізації країни.
Ми змогли досягти того, що більшість проблем, нагромаджених до 2010 року, вирішено, або ж вони – у стадії вирішення. Але ми розуміємо: все, що зроблено, усі досягнення кожен мешканець області оцінює за рівнем своїх доходів та за іншими показниками якості його життя. Ці чинники, можливо, не такі, як би кожному хотілося. Це викликає справедливе незадоволення частини населення. Особливо тоді, коли людина без роботи, коли не виплачуються заробітна плата чи пенсія. Але пригадайте: ми прийняли область із боргами із заробітної плати на загальну суму до 50 мільйонів гривень. І вирішення цієї проблеми стало для нас найголовнішим завданням. За два роки ми скоротили борги до 15 мільйонів гривень. Основні борги залишилися на підприємствах-банкрутах, де здійснюються відповідні процедури.
Водночас досягнуті вищі, ніж у середньому по країні, темпи зростання номінальної та реальної заробітної плати, а за її рівнем область посідає 8 місце серед 27 регіонів України. За перше півріччя цього року середньомісячна заробітна плата зросла на 17 відсотків та становить понад 2 тисячі 700 гривень.
У 2009 році в області, та й у країні в цілому, доходило до того, що нічим було виплачувати пенсії. У більшості підприємств поряд із боргами із зарплат росли борги до Пенсійного фонду, а країна нарощувала кредити МВФ і відразу ж їх проїдала. Сьогодні одним із головних здобутків Пенсійного фонду на Полтавщині стало виконання за півріччя більше, ніж на 100 відсотків, плану надходження власних коштів. А його річний бюджет становить 7,3 мільярда гривень. Це дозволяє не просто вчасно виплачувати пенсії, а й системно підвищувати їх. Середній розмір трудової пенсії в області протягом півріччя нинішнього року зріс на 192 гривні, або майже на 17 відсотків, і становить нині 1330 гривень.
вирішення цих проблем стало можливим завдяки реалізації програми “Україна – для людей”, соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на підтримку найбільш соціально вразливих категорій населення. У 2010–2012 роках запроваджено 14 нових видів соціальних послуг, зараз їх надається понад 70. За цей час створено 22 філії відділень соціального захисту у віддалених населених пунктах. А до кінця року таких філій буде діяти 32. З метою утримання стабільних цін на товари масового вжитку, що особливо важливо для цієї категорії населення, системно реалізуються заходи щодо насичення споживчого ринку. Як наслідок – інфляційні процеси суттєво сповільнились. А останні 3 місяці в області спостерігається дефляція. У містах та районних центрах регулярно проводяться ярмарки, де реалізується якісна продукція безпосередньо від товаровиробників. Торгівля ведеться за соціально доступними цінами, на 15–20 відсотків нижчими від ринкових. Тільки у поточному році в області проведено майже 800 ярмаркових заходів.
Другий рік поспіль проводиться робота з формування регіональних ресурсів продовольчого зерна. Наприкінці червня підписано Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією і хлібопекарськими підприємствами області. До співробітництва в рамках меморандуму залучено 11 провідних виробників хліба. Це дасть можливість не змінювати ціни на хліб масового вжитку впродовж всього 2012–2013 маркетингового року.
Підвищення якості життя людей неможливе без впровадження природоохоронних заходів, забезпечення питною водою та збереження чистого довкілля. Вирішивши питання з фінансуванням у сумі 18 мільйонів гривень з обласного та 4,5 мільйона гривень з державного фондів охорони навколишнього природного середовища, провівши великі організаційні заходи, ми тим самим розв’язали болючу проблему, яка десятки років непокоїла наших громадян, – повністю очистили від отрутохімікатів 7 районів області. За останні 3 роки посаджено 3,5 тисячі гектарів нових лісів. Окрім того, лише у минулому році здійснено систему природоохоронних заходів із фінансуванням з обласного бюджету на суму понад 4 мільйони гривень.
останні роки на Полтавщині стали періодом відновлення інфраструктури села. Ми ініціювали і першими в Україні минулого року прийняли обласну Програму соціального розвитку сільських населених пунктів Полтавської області. Про ефективність наших дій із її виконання свідчать сотні прикладів та красномовні цифри. У селах області відкрито 68 дитячих садків та ще 300 відремонтовано. Збудовано, відновлено та відремонтовано майже півтисячі шкіл, майже 300 медичних закладів, більше 400 будинків культури, 270 спортивних об’єктів, близько 400 об’єктів торгівлі. На зазначені цілі спрямовано майже 140 мільйонів гривень.
Саме це і є конкретизацією положень програми “Україна – для людей” про відродження соціальної сфери та інфраструктури українських сіл, наповнення цих положень реальними діями, що позитивно позначиться на рівні життя населення. Тому ми продовжили програму на 2012 рік, заклавши на її фінансування таку ж суму коштів.
Проте ми розуміємо, що якісно змінити ситуацію на селі можливо, лише забезпечивши якісні медичні послуги, освіту, розвиток спорту, культури, організувавши побут. Прискорене підвищення рівня технічного забезпечення закладів медицини, освіти, удосконалення технологій та методик вимагає формування оптимальних систем надання медичної допомоги, лікування, отримання освіти.
Перші результати нових підходів до організації охорони здоров’я та освіти свідчать про їх ефективність. Успішно реалізується Комплексна програма розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011– 2015 роки, прийнята в рамках упровадження економічних реформ, ініційованих Президентом України. З обласного бюджету на її реалізацію передбачено понад 107 мільйонів гривень.
Досить ефективною формою забезпечення доступності сільських дітей до якісної освіти є створення освітніх округів. Їх в області 75, а до вересня буде створено ще 13. Цьому сприяє успішна реалізація програми “Шкільний автобус”, за якою придбано 236 автобусів, 41 із яких отримали у липні поточного року. Ми вийшли на стовідсоткове забезпечення підвезення до місця навчання усіх школярів і вчителів. А це – кожен четвертий школяр і майже тисяча педагогів.
Підвищується якість та конкурентоспроможність освіти. У школах області працюють близько 10 тисяч сучасних персональних комп’ютерів (проти 8 тисяч у 2010 році), обладнано 780 навчальних комп’ютерних комплексів, функціонують 123 сучасних навчальних кабінети природничо-математичного циклу. Днями отримали додатково ще 450 комп’ютерів.
кількість відновлених дошкільних навчальних закладів суттєво зросла. Але ми розуміємо, що за сухими цифрами стоїть більш якісна підготовка дітей до школи. На цей час 86 відсотків дітей охоплено дошкільною освітою (проти 59 у 2008 році). А діти п’ятирічного віку стовідсотково охоплені різними формами дошкільної підготовки. До кінця поточного року планується відновити роботу ще 22 дошкільних закладів. Це – наш пріоритет, і зусилля в цьому напрямку ми будемо нарощувати.
Значна увага приділяється роботі з обдарованою молоддю. Ми підтримуємо роботу 30 гімназій, 9 ліцеїв, 1 колегіуму, 34 спеціалізованих шкіл. За 2010–2012 роки введено в експлуатацію значущі для області об’єкти освіти, які профінансовані з обласного бюджету: навчально-оздоровчий комплекс “Ерудит” при Кременчуцькому педагогічному училищі імені А. С. Макаренка (село Потоки Кременчуцького району). На введення першої
черги використано 8 мільйонів гривень. У його відкритті в лютому поточного року взяв участь Президент України Віктор Федорович Янукович; капітально відремонтовано 5 об’єктів освіти закладів обласного підпорядкування, в кожному з яких виховується понад тисячу дітей; введено в експлуатацію харчоблок з їдальнею Лубенської загальноосвітньої школи №1. З початку будівництва освоєно понад 4 мільйони гривень, у тому числі з обласного бюджету – понад 2 мільйони гривень. І цей перелік можна продовжувати.
Найголовнішим напрямом реформ у сфері охорони здоров’я є створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. На сьогодні такі центри вже діють у кожному районі. Показник охоплення населення наданням медичної допомоги за принципом сімейного лікаря становить 85 відсотків (за 2010 рік – 79).
Введено в дію цілий ряд об’єктів охорони здоров’я: дитячу лікарню та пологове відділення в Лохвиці; пологове відділення Козельщинської центральної районної лікарні; амбулаторію загальної практики – сімейної медицини в селі Заворскло Полтавського району; 2-гу чергу будівництва Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру; очисні споруди Гадяцького обласного протитуберкульозного санаторію; житловий будинок для медичних працівників Хорольської центральної районної лікарні. Завершено роботи з реконструкції колишнього офтальмологічного відділення 1-ї міської лікарні під обласний онкологічний диспансер Кременчука, приміщень під Центр матері та дитини Шишацької центральної районної лікарні; облаштовано Центр розвитку дитини обласної клінічної дитячої лікарні. Можна називати й інші об’єкти. Вони є у кожному районі.
Окремої уваги потребує масштабний пусковий об’єкт цього року в рамках Національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства”.
Проводяться, без перебільшення, широкомасштабні роботи з реконструкції діагностичного корпусу обласної клінічної лікарні ім. М.Скліфосовського під перинатальний центр. І злагодженими зусиллями влади усіх рівнів ми відкриємо його в жовтні.
Окрім того, здійснюється реконструкція приміщень майбутніх міських перинатальних центрів вторинного рівня у міських пологових будинках Полтави та Кременчука.
Особлива увага приділяється розвитку та підтримці закладів культури, зокрема у сільській місцевості. Так, минулого року після тривалих ремонтно-реставраційних робіт відкрито Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Миколи Гоголя. Введено в експлуатацію Миргородський районний, Великосорочинський сільський будинки культури, кіноконцертний зал у Гадячі. І ще десятки інших закладів. За рахунок коштів районних бюджетів області, бюджетів міст Кременчука і Миргорода у 2011 році виконані роботи з ремонту  51 будівлі закладів культури.
Щоб досягти позитивних зрушень у соціальній сфері, мати змогу підвищувати зарплати і пенсії, нам у першу чергу доводиться дбати про розвиток економіки. Саме відродження та нарощування промислового і сільськогосподарського виробництва, нові організаційні, технологічні підходи у виробничій сфері дозволили отримувати необхідний фінансовий ресурс для підвищення добробуту населення.
Чергову річницю Незалежності України Полтавщина зустрічає з вагомими здобутками в економічній сфері. Досягнуто позитивної динаміки розвитку промисловості. Стабільно з приростом виробництва працюють машинобудівна, гірничодобувна, нафтопереробна та харчова галузі.
За останні роки вдалося створити позитивний інвестиційний імідж Полтавщини та відновити довіру інвесторів. За рейтингом Мінекономрозвитку область посідає 3-тє місце у державі в економічній та інвестиційній сферах.
Приріст обсягу іноземного капіталу за І півріччя поточного року становить 150 мільйонів доларів США, а його накопичений обсяг досяг майже 850 мільйонів доларів США. В 1,8 разу зросли капітальні інвестиції підприємств області та склали з початку року 2,2 мільярда гривень.
 На Полтавщині реалізується 75 найбільш вагомих інвестиційних проектів. Зокрема ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” реалізує інвестиційний проект щодо створення міжрегіональних двосистемних електропоїздів з експлуатаційною швидкістю руху до 250 кілометрів на годину, які за своєю якістю та технічними характеристиками не поступаються зарубіжним аналогам. ПАТ “АвтоКрАЗ” впроваджує у промислове виробництво автомобільне шасі новітньої модифікації під установку різноманітного обладнання комунального та промислового призначення.
Високими темпами розвивається гірничодобувна галузь. Біланівським, Полтавським та Єристівським гірничо-збагачувальними комбінатами впроваджується ряд інвестиційних проектів з розробки нових родовищ та виробництва збагаченого залізорудного концентрату.
Розпочато будівництво електрометалургійного комбінату “Ворскла сталь” у Комсомольську, який у перспективі забезпечуватиме близько 10 відсотків обсягів виробництва металургійної галузі України.
Реалізація інвестиційних проектів у тваринництві дозволила вивести галузь на якісно новий технологічний рівень виробництва. Яскравим прикладом цього є проект ТОВ “Бєлгранкорм-Полтавщина” у Біликах Кобеляцького району зі створення свинокомплексу на 55 тисяч голів свиней.
Введено в експлуатацію доїльний зал в агрофірмі “Маяк” Котелевського району. На базі ТОВ “Докучаєвські чорноземи” Карлівського району іноземним інвестором планується збудувати комплекс із виробництва м’яса птиці (індиків) потужністю 13 тисяч тонн на рік. У Полтавському районі розпочалася реалізація інвестиційного проекту німецької компанії “Хака” з будівництва свинокомплексу загальною вартістю 12 мільйонів євро. До кінця поточного року буде введено в експлуатацію першу чергу.
Область займає лідируючі позиції з виробництва молока та вирощування великої рогатої худоби в сільгосппідприємствах.
У минулому році на Полтавщині отримано рекордний урожай зернових – понад 5 мільйонів тонн. У поточному році, попри складні погодні умови, очікуємо зібрати зернових не менше 4 мільйонів тонн. У 1,7 разу збільшились обсяги виробництва цукрової галузі (в 2011 році вироблено 412 тисяч тонн цукру). Це найкращий результат за роки незалежності України.
Успішно розвивається транспортна інфраструктура. Переведено на електричну тягу ряд дільниць Південної залізниці протяжністю 117 кілометрів. На комплексну модернізацію ділянки Полтава–Кременчук–Бурти використано майже 180 мільйонів гривень.
Полтавщина входить до першої п’ятірки регіонів за обсягами виконання будівельних робіт та посідає 2-ге місце за показником виробничої активності на 1 особу. В області успішно впроваджуються державні житлові програми, зокрема програма будівництва і придбання доступного житла. За 2010–2011 роки у Програмі доступного житла взяли участь 86 сімей, які отримали державну підтримку майже на 6 мільйонів гривень. На впровадження відповідної програми у 2012 році визначені видатки з Державного бюджету в сумі 32,5 мільйона гривень.
Загалом в області за I півріччя 2012 року побудовано 67 тисяч квадратних метрів житла, що в 1,6 разу більше, ніж минулоріч.
Підсумовуючи сказане, хочу наголосити, що досягти позитивних результатів нам вдалося завдяки злагодженій командній роботі та підтримці громадськості. Абсолютна більшість членів нашої команди – це чесні й порядні люди, досвідчені управлінці, організатори, професіонали своєї справи. Нам вдається утримувати на високому рівні виконавської дисципліни, колективної відповідальності владну вертикаль, де кожен відчуває особисту причетність до загальної справи.
велика подяка трудовим колективам, трудівникам міста і села. Усі досягнення – це результат вашої праці.
Хочу висловити подяку керівникам районів: Гадяцького – Володимиру Беседі; Лохвицького – Анатолію Заславцю; Семенівського – Валерію Книшу; Котелевського – Герою України Тетяні Корост; Кобеляцького – Анатолію Таранушичу; керівникам підприємств і організацій: Герою України, Герою Соціалістичної Праці Семену Антонц
ю – засновнику ПП “Агроекологія” Шишацького району; Герою України Івану Балюку – керівнику ПАФ “Україна” Великобагачанського району; Герою України Олександру Коросташову – керівнику СВК “Батьківщина” Котелевського району; В’ячеславу Приймі – керівнику ТОВ “Агрофірма “Маяк” Котелевського району; Володимиру Приходьку – голові спостережної ради, президенту ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”; Івану Гальченку – директору Кременчуцького педагогічного училища ім. А.С.Макаренка; Миколі Данилейку – голові наглядової ради, президенту ПАТ “Кременчуцький завод дорожніх машин “Кредмаш”; Олександру Ляшенку – керівнику газопромислового управління “Полтавагазвидобування”; В’ячеславу Яворському – генеральному директору ВАТ “Кременчуцький завод технічного вуглецю” та багатьом іншим керівникам районів і міст, підприємств й організацій області, хто зумів організувати наших умілих і трудолюбивих полтавчан на виконання програми Президента “Україна – для людей”.
Полтавська область сьогодні може слугувати прикладом суспільно-політичної стабільності, толерантних відносин між різними соціальними групами, громадськими об’єднаннями, політичними силами. Більшість із них прийшли до логічного висновку, що краще зміцнювати та удосконалювати владу, ніж експериментувати щодо її зміни. Тим більше, що можливостей для удосконалення більш ніж достатньо.
Два з половиною роки тому на президентських виборах більшість наших співвітчизників визначилися з курсом країни. Він був викладений у передвиборній програмі Президента України Віктора Федоровича Януковича. Далі цей курс був конкретизований у Програмі економічних реформ, соціальних ініціативах Президента і ще більше деталізований у наших місцевих програмах. І наша владна команда, яка сформована Президентом з числа членів Партії регіонів та її прихильників, бере на себе всю відповідальність за стан справ. Водночас ми робимо все для того, щоб широкі кола громадськості долучалися до вироблення державної політики, вирішення питань місцевого значення. Ми в області намагаємося створити всі необхідні умови для функціонування громадських організацій, розвитку громадянського суспільства. І громадськість переконується, що влада відкрита до співпраці, йде на діалог, дослухається до голосу народу.
На новому рівні будуються відносини між органами влади та релігійними організаціями. Ми перейшли від політики мирного співіснування до конструктивної співпраці у вирішенні питань захисту суспільної моралі, подолання негативних суспільних явищ, благодійництва та підтримки. Все це додає сил, мінімізує можливість помилок.
перед нами стоять масштабні завдання. У їх виконанні ми маємо безпосередню підтримку Президента й Уряду. При розумінні та підтримці полтавської громади ці завдання будуть виконані. А це значить, що ми забезпечимо розвиток регіону і гідне життя громадян області, як і передбачено обласною передвиборною програмою Партії регіонів.
Основні зусилля будуть спрямовані на забезпечення подальшого зростання економіки через структурні зміни та технологічне оновлення виробництва, підвищення якості та конкурентоспроможності продукції; збільшення обсягу інвестицій у регіон шляхом створення сприятливого інвестиційного клімату; розвиток підприємництва та збільшення його ваги в економіці регіону, ефективну регуляторну політику, підтримку бізнесу та налагодження партнерства; підтримку місцевих товаровиробників та створення необхідних умов для розвитку виробництва товарів масового споживання, задоволення споживчого попиту населення через насичення ринку товарами і послугами, зниження рівня інфляції; поліпшення умов життя громадян на основі забезпечення широкого доступу до якісної освіти, охорони здоров’я, соціальних послуг, збереження та примноження історико-архітектурної та культурної спадщини, національних звичаїв і традицій, розвиток культури та мистецтва; поліпшення стану навколишнього природного середовища, раціонального і бережливого використання природних ресурсів; залучення високопрофесійних кадрів на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування з метою підвищення ефективності державного управління та підвищення якості надання адміністративних послуг.
На цій основі забезпечимо стабільність у суспільстві, зростання доходів наших громадян, необхідний рівень соціального захисту, комфортне довкілля і тим самим забезпечимо підвищення якості життя населення нашого краю.
у  найближчі роки стабільно зростатимуть доходи громадян, до 20 відсотків щорічно, середньомісячна заробітна плата зростатиме, випереджаючи темпи по Україні, знижуватиметься безробіття. Щорічно буде створюватися 20 тисяч додаткових робочих місць; розширюватимуться можливості для отримання високоякісної освіти, подальшого працевлаштування, фізичного загартування та духовного розвитку молоді.
Приріст обсягів виробництва продукції в провідних галузях промисловості – металургії, хімічній промисловості, виробництві неметалевої продукції та машинобудуванні – прогнозується на рівні 10 відсотків за рахунок залучення інвестицій у технічне переозброєння виробництв, освоєння нових технологій та видів продукції.
В агропромисловому комплексі прогнозні темпи зростання валової продукції сільського господарства очікуються на рівні близько 5 відсотків щорічно за рахунок розвитку тваринництва.
Продовжуватиметься формування системи фінансової підтримки малого підприємництва шляхом спрямування коштів із обласних та місцевих бюджетів для фінансування цільових заходів регіональних програм розвитку малого підприємництва та пріоритетних бізнес-проектів. Для цього у 2012–2017 роках на підтримку розвитку малого підприємництва за рахунок місцевих бюджетів планується спрямувати понад 10 мільйонів гривень. Область буде стовідсотково забезпечена ліками для хворих на онкологічні, серцево-судинні захворювання, туберкульоз, ВІЛ/СНІД. Всі сільські райони отримають пересувні медичні амбулаторії. В області запрацює перинатальний центр, будуть переоснащені пологові будинки. Школи Полтавщини стануть повністю комп’ютеризованими та будуть підключені до Інтернету. Люди з обмеженими фізичними можливостями повністю забезпечуватимуться необхідними технічними засобами реабілітації. Молоді сім’ї, лікарі, учителі, військовослужбовці, працівники правоохоронних органів зможуть отримати житло за рахунок виконання програм житлового будівництва. В області збудуємо два екологічних сміттєпереробних заводи.
ми пройдемо цей шлях, взявши на себе тягар відповідальності за виконання проголошених програм і намічених планів. Це шлях від стабільності до добробуту, шлях національного прогресу заради нової якості життя громадян України.
Вже у найближчі роки ми всі переконаємося, що Полтавщина – регіон нових досягнень, заможних громадян, успішних людей!
(За матеріалами виступу голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка 22 серпня 2012 року в Палаці дозвілля “Листопад” (м.Полтава) з нагоди 21-ї річниці Незалежності України).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.