Розвиток соціальних програм

Як розповіла директор будинку-інтернату Надія Кратенко, у закладі проживають 86 ветеранів війни і праці, інвалідів, одиноких людей похилого віку. Майже половина з них – хворі, прикуті до ліжка. В закладі організовано чотириразове раціональне харчування підопічних. Значну роль у забезпеченні якісними продуктами харчування відіграє підсобне господарство, в якому утримуються 76 голів свиней та 23 – ВРХ. Це дало змогу в першому півріччі нинішнього року забезпечити потреби закладу у м'ясі на 76 відсотків, у молоці – на 100 відсотків. На земельній ділянці майже на 37 гектарах вирощуються овочі та зернові культури. Непоганий врожай дає фруктовий сад. Утім, є й проблеми. Найближчим часом потрібно замінити перекриття будівлі медпункту, відремонтувати стелю їдальні, утеплити стіни корпусів.
У режимі пленарного засідання депутати розглянули низку профільних питань, внесених до проекту порядку денного дванадцятої сесії обласної ради. Зокрема депутати підтримали нову редакцію обласної Комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2012–2014 роки, яка значно розширює заходи з модернізації матеріальної бази будинків-інтернатів системи соціального захисту населення. Зокрема планується реконструювати котельні у Токарівському та Кобеляцькому будинках-інтернатах, спорудити соляну шахту в Зіньківському дитячому будинку-інтернаті, надати адресну матеріальну допомогу вдовам воїнів-інтернаціоналістів. У контексті цього питання депутати підтримали пропозицію заступника голови обласної ради Володимира Марченка – передбачити кошти на виділення адресної разової матеріальної допомоги жителям області – учасникам партизанського руху Великої Вітчизняної війни.
На пропозицію депутата Володимира Коваля облдержадміністрації рекомендовано вивчити питання щодо забезпечення будинків-інтернатів системи соціального захисту населення автономними дизельними електрогенераторами. Комісія підтримала створення комунальної установи "Обласна комунальна установа технічного нагляду та фінансового контролю в галузі соціального захисту" Полтавської обласної ради.
***
На засіданні постійної комісії обласної ради з питань молодіжної політики, спорту та туризму розглянуто профільні питання, внесені до проекту порядку денного дванадцятої сесії обласної ради. У роботі засідання, яке вів голова комісії Андрій Соколов, узяв участь заступник голови обласної ради Володимир Марченко.
Депутати заслухали інформацію про включення комунальної установи "Полтавський обласний соціальний центр матері та дитини" до Переліку підприємств, установ і організацій, майно яких є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області, а також про створення комунальної установи "Обласний молодіжний центр" Полтавської обласної ради. Запропоновані облдержадміністрацією проекти рішень із цих питань зумовлені приведенням фінансування цих установ у відповідність до вимог Бюджетного кодексу.
Створення обласного молодіжного центру, який опікуватиметься проблемами працевлаштування молоді, діяльністю волонтерських та сільськогосподарських молодіжних загонів, профорієнтацією молоді, додаткових фінансових витрат з обласного бюджету не потребує.
Заступник голови обласної ради Володимир Марченко та голова комісії Андрій Соколов звернули увагу на доцільність більш широкого інформування молоді області про діяльність центру, зокрема через мережу Інтернет. Комісія підтримала проекти рішень та рекомендувала внести їх на розгляд сесії обласної ради.
***
Під головуванням Івана Гальченка та за участю заступника голови обласної ради Володимира Марченка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, на якому розглянуто профільні питання, внесені до проекту порядку денного дванадцятої сесії обласної ради. Депутати заслухали та взяли до відома інформацію начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павла Кропивки про внесення змін до показників обласного бюджету на 2012 рік. Відповідний проект рішення рекомендовано внести на розгляд сесії обласної ради.
Депутати підтримали проекти сесійних рішень стосовно внесення змін та доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки та до регіональної Програми розвитку професійно-технічної освіти Полтавської області на 2012–2015 роки, про які доповів начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації, депутат обласної ради Володимир Мирошниченко. Комісія схвалила створення комунальних установ і закладів обласної ради: Центру фінансово-статистичного аналізу та матеріально-технічного забезпечення освітніх закладів, обласної психолого-медико-педагогічної консультації, обласного притулку для дітей, обласного науково-дослідного центру "Археологія Полтавщини". Нові комунальні установи і заклади створюються з метою упорядкування фінансування відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.
У контексті питання про внесення змін та доповнень до додатка до рішення одинадцятої сесії обласної ради шостого скликання від 23 травня 2012 року "Про відзначення 75-ї річниці від дня утворення Полтавської області" комісія рекомендувала управлінню культури облдержадміністрації надати кошторис на проведення культурно-мистецьких заходів.
***
Засідання постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери за участю першого заступника голови обласної ради Володимира Онищенка та заступника голови обласної ради Володимира Марченка провів голова комісії Микола Ганнущенко. Зокрема за результатами виступу начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павла Кропивки концептуально погоджено та рекомендовано обласній раді підтримати проект рішення дванадцятої сесії обласної ради шостого скликання "Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2012 рік".
Зацікавлена дискусія відбулася на зібранні під час обговорення проекту рішення дванадцятої сесії обласної ради "Про керівників суб'єктів господарювання спільної власності територіальних громад області" в частині продовження дії трудового контракту з Іриною Соловйовою, директором комунального книжкового магазину "Планета". Директор книгарні охарактеризувала надзвичайно складні умови, за яких очолюваному нею колективу все ж таки вдається працювати хоч і з невеликим, проте з прибутком, а також привернула увагу присутніх до проблематики виживання книжкової торгівлі, поширення українського друкованого слова.
На потребі виховання любові до книги, уміння працювати з нею, перетворення магазину на осередок спілкування книголюбів та ерудитів, запровадження ефективніших механізмів господарювання наголосили Володимир Онищенко, Володимир Марченко, Микола Ганнущенко, члени постійної комісії Микола Перепелиця, Володимир Козуб, Ігор Супруненко, Михайло Стеценко. Обласній раді рекомендовано підтримати сесійно продовження контракту із названим керівником. Підсумовуючи проведену роботу, голова постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери Микола Ганнущенко, перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко акцентували увагу депутатів на низці актуальних аспектів дванадцятої сесії обласної ради.
***
Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр, на якому розглянуто блок профільних питань, що внесені до проекту порядку денного дванадцятої сесії обласної ради. У засіданні, яке вів голова комісії Олександр Залужний, взяли участь перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, заступник голови обласної ради Володимир Марченко, заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Борис Галушко, представники громадських організацій. Депутати проаналізували проекти сесійних рішень щодо погодження отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів підприємствами на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних прісних вод,
на видобування прісних вод, на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) на території області.
Особливу увагу комісія звернула на обсяги видобутку прісної води та вуглеводнів, фінансово-господарську діяльність підприємств і, відповідно, на укладання з органами місцевої влади відповідних угод та виконання договірних зобов'язань щодо фінансування соціальної інфраструктури територій, на яких ведеться видобуток корисних копалин.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.