Фахівець починається зі співчуття

– Зараз проводимо щеплення ВРХ та дрібних тварин проти сказу, адже головне завдання нашої служби – це профілактика інфекційних захворювань. Останні два з половиною роки у районі цілком благополучна ситуація, що якраз найбільше й свідчить про ті зусилля, яких ми докладаємо, – розповідає Алла Міщенко.

Цікавий нюанс для невтаємничених: під контролем ветеринарів не тільки сільськогосподарські тварини та домашні улюбленці, а й дикі хижаки – спеціальну вакцину для них розкладають на мисливських угіддях. Авжеж, може трапитися, що якийсь хитрий лис знехтує профілактичним лікуванням, отож важливо як слід "озброїти" його чотирилапих супротивників на полюванні. Саме з цією метою житель села Михайлівка Олег Платенко привіз до ветлікарні на вакцинацію свого чотиримісячного гончака Дуная. Чоловік – мисливець із досвідом, тож із місцевими ветеринарами знайомий уже давно. 

Посилено працюють ветеринари сьогодні й над ідентифікацією молодняку ВРХ, що пов'язано з державними дотаціями на його утримання для селян. Окрім того, постійно проводять інспекційні заходи з контролю якості сировини тваринного походження, харчових продуктів – власне всього того, що з'являється на наших столах. 

Лікар-серолог (серологія – наука, що вивчає властивості сироватки крові) Наталія Додусенко найцікавішою складовою ветеринарної медицини вважає лабораторні дослідження і, звісно ж, небезпідставно – саме вони й заповнюють її будні. Жінка зізнається, що навіть у відпустці їй бракує… мікроскопа! Найпам'ятнішою професійною історією для неї стало завоювання довіри у жителів села Ряське, які у 2005 році зі сльозами на очах не хотіли вірити в те, що їхні корови-годувальниці хворі на лейкоз. Вимагали повторних досліджень у лабораторіях Полтави, Харкова, але вона таки змогла роз'яснити й досягти розуміння…

Найсолідніший досвід роботи у ветеринарній службі району – 41 рік – має провідний лікар-епізоотолог Василь Михайлович Краєвський. Він переконаний, що головне для того, щоб стати хорошим фахівцем, – мати співчуття і бажання допомогти хворій тварині та людині, яка за неї переживає. Наймолодший колега Василя Михайловича Владислав Косик, цьогорічний випускник Полтавської державної аграрної академії, свої взаємини з професією визначає як ті, що "до серця".

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.