Лялькова толока

– Ми вже вдруге демонструємо свої роботи в Полтаві, – розповідає керівник гуртків Зіньківського БДЮТ Людмила Гавриленко. – Діти віком 12–15 років привезли 50 ляльок, виготовлених із сіна, мотузок, кукурудзяних початків. Перш ніж робити їх, гуртківці досліджували історію народної іграшки нашого краю, їздили селами, спілкувалися з людьми поважного віку, які розповідали про ляльки свого дитинства, ділилися старовинними вишивками, домотканим полотном. Найбільше нам допомогли жительки Зінькова Ганна Рябець, Тамара Блажко, Ольга Крохмаль і Галина Таран із села Власівки.

Анна і Злата Киви з гурту “Толока”, учениці Полтавської школи №3, уже мають колекції власноруч створених ляльок, які увійшли до каталогу “Кращий твір року-2010”.

Не залишилася поза увагою глядачів і творчість гуртківців “Сонечка”, яких нещодавно організувала в колектив лауреат обласної премії імені Володимира Короленка, майстриня Олександра Свиридюк. 12 її учнів узяли участь у виставці, а загалом вона має 30 вихованців.

Родзинкою експозиції стали масштабні іграшки – півні, коні, бички та кошики для ляльок, – виконані в техніці паперопластики науковим співробітником Художнього музею Наталією Дмитренко.

Дорослі й юні умільці провели майстер-класи для гостей, які завітали на відкриття виставки, і пояснили, у чому відмінність полтавських і зіньківських іграшок: перші виготовляються переважно з тканин,  другі – з рослинних матеріалів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.