Стихія наробила лиха

Внаслідок стихії на території понад 50 населених пунктів було пошкоджено 941 житловий будинок, 96 господарських споруд та 30 об’єктів соціально­побутової сфери, повалено дерева, знеструмлено повністю або частково 101 населений пункт, на полях пошкоджено посіви зернових культур, повідомили в управлінні МНС у Полтавській області. На жаль, стихія забрала життя двох людей, а три особи травмовано.

Так, у селі Карпусі Полтавського району блискавка вразила 23­річного громадянина. Молодого чоловіка в стані клінічної смерті було доставлено до 1­ї міської лікарні Полтави, де він помер.

У місті Комсомольську 73­річний чоловік внаслідок падіння дерева отримав травми, від яких помер у лікарні.

До травматологічного відділення Кременчуцької ЦРЛ доставлені 45­річні жінка та чоловік із численними гематомами внаслідок травмування градом.

До нейрохірургічного відділення 3­ї міської лікарні м. Кременчука доставлено 57­річну жінку із закритою черепно­мозковою травмою, іншими пошкодженнями, завданими градом.

***

Кобеляцький район чи не найбільше постраждав від буревію. Тож у Кобеляках минулої п’ятниці відбулося виїзне засідання обласної комісії з питань техногенно­екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вів засідання голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. В роботі зібрання взяли участь заступники голови обл­держ­адміністрації Борис Галушко та Володимир Замикула, голова Кобеляцької райдержадміністрації Анатолій Таранушич, представники Новосанжарської, Кременчуцької райдержадміністрацій, Кременчуцького та Комсомольського міськ­ви­кон­ко­мів, керівники обласних та районних служб, сільські голови Кобеляцького району. Було ухвалено рішення про надання допомоги населенню та відновлення життєзабезпечення районів, які постраждали від стихії.

– Це – надзвичайна ситуація, для її ліквідації використовуватимемо кошти з обласного резервного фонду, – наголосив у інтерв’ю представникам ЗМІ голова обл­держадміністрації Олександр Удовіченко. – В першу чергу допомагатимемо людям, у яких пошкоджено приватні садиби. Безумовно, влада зробить усе для того, щоб мінімізувати збитки. Є проблеми і в сільськогосподарських виробників. Стихія наробила лиха. Головне у цій ситуації, щоб люди згуртувалися і діяли спільно.

***

Кореспонденти “Зорі Полтавщини” побували в селі Чапаєве Кобеляцького району. Тут із 74 садиб 65 понівечено буревієм.

– Накрапав дощ. Я щойно прийшла з роботи, – розповідає місцева мешканка Лариса Стрюк. – Аж раптом град посипав ось такої величини, – показує на лампу освітлення. – Далі – як в страшному сні. Спочатку навіть подумала, що в хаті пролунав вибух. Скло вікон розлетілося врізнобіч, телевізор, комп’ютер перетворилися на купу металу, шафи побиті, дах зірвано. У сина по сусідству те ж саме. Град побив п’ятеро поросят, чимало качок, індиків та курей­бройлерів. До коріння знищено 2,5 гектара кукурудзи, 30 соток картоплі, 70 соток соняшнику, 15 соток буряку. Взагалі у мене завж­ди було велике господарство. На нього тільки й розраховую, бо зарплату отримую мізерну. Надіюся на Бога, бо я – віруюча людина, і на власні сили. По миру із простягнутою рукою не піду, якось будемо викручуватися.

– Я – приватний підприємець, працюю в Кобеляках, – долучається до розмови сусід Лариси Стрюк Анатолій Близнюк. – Буревій почався, коли я їхав з роботи додому. Від села Червоні Квіти до Чапаєвого по дорозі дістатися вже було неможливо: її вкрили повалені дерева. Тож я поїхав нав­простець, через поле. Дивлюся, а дах мого будинку із металочерепиці – у сусідському дворі, у вікнах – жодної шибки, град попробивав подвійне товсте скло. Мертві ластівки на землі, город і молодий садок знищено. Хату відбудуємо – гроші й здоров’я є, а деревець жаль. Садив їх, тільки­но починав хазяйнувати. Град величиною із яблуко лежав до ранку, навіть незважаючи на спеку. В селі багато пенсіонерів, їм треба якось допомогти. З будівельної бази я привіз увесь шифер, який у мене був. Роздав його людям. Вірю, що коли у них з’являться кошти, то розрахуються зі мною. Але у селі немає спеціалістів, щоб вкривали дахи. Дорогу ж між селами Червоні Квіти і Чапаєве від завалів буквально за дві години звільнили місцеві фермери, які мають трактори і бензопили.

– Птицю щойно половили, закрили, забігли із сином до будинку, – доповнює розповідь його дружина Олена. – Глянули у вікно – насувається стіна дощу, враз ­навкруги почорніло, шибки почали вилітати, впала люстра, ми з усієї сили тримали двері у кімнату, щоб їх не зірвало. Дуже страшно було, Богу молилися… А коли все скінчилося – стукіт у двері. Відчиняємо, а на порозі двоє хлопців, сині­синісінькі, усе тіло в синцях. Розповідають, що їхали на скутерах із річки, то град їх застав на дорозі. Не знали, що робити. Просто полягали на асфальт і чекали, доки це пекло скінчиться. У нас попросили телефон – передзвонити батькам, що живі­здорові.

Проїжджаємо іншими селами Кобеляцького району. Деінде повалені, а то й вирвані з корінням чи зламані, наче сірники, дерева, понівечені дахи, побиті поля й городи. Наш наступний співрозмовник – керівник ПАФ “Мир” Віталій Біланенко.

– Півгодини безперервно йшов град, – розповідає він. – Сила дощу була такою, що земля не встигала поглинати воду. Рельєф місцевості нерівний. Тож лавина зі степу полилася в села, руйнуючи все на своєму шляху. Засіяні поля – де градом вибило, а де змило водою. Усього у нашому господарстві знищено 530 гектарів кукурудзи, 55 гектарів соняшнику, 83 гектари ячменю і 27 гектарів пшениці. Потрібні насіння, запасу якого практично немає, пальне, щоб техніка знову вийшла в поле, мінеральні добрива. Одне слово, картина невтішна.

Голова ФГ “Анкор” Сергій Таран щойно повернувся з поля. Він оглядав посіви культур, підраховуючи, яких збитків йому завдала стихія.

– Доведеться пересівати 40 гектарів соняшнику, – бідкається фермер. – До речі, вже не вперше в цьому році. Раніше тут не зійшли озимі. Втім сподіваємося, що держава допоможе і влада підставить своє плече.

***

Загалом стихія на Полтавщині завдала збитків, за попере
дніми підрахунками, на десятки мільйонів гривень. Для проведення аварійно­відновлювальних робіт було залучено більше 900 фахівців та понад 250 одиниць техніки. На даний час у постраждалих районах і містах відновлено електро­, газопостачання, телефонний зв’я­­зок та транспортне сполучення до всіх населених пунктів, прибрано більше 1 тисячі повалених дерев, організовано відкачування води із затоплених підвальних приміщень. Станом на ранок 18 червня у Кобеляцькому районі з пошкоджених 246 будинків відремонтовано покрівлі на 175; у Кременчуцькому районі – на 66 із 299, у Новосанжарському – на 250 із 415. Відновлювальні роботи продовжуються.

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.