Усі захоплення – під одним дахом

 

– Працюємо за художньо-естетичним і туристсько-краєзнавчим напрямками, координуємо позашкільну й позакласну роботу в школах району, змагання клубів КВК, “Ерудит”, дружин юних пожежників, команд із брейн-рингу. В нашому закладі – 378 вихованців, діють 18 гуртків, – розповідає директор Новосанжарського районного БДЮТ Наталія Дашко. – Найбільш популярною є художня студія, яку відвідують близько сот­ні дітей. Художниця Світлана Чорнобай – учасниця багатьох виставок, ії вихованці вже самі пишуть картини. Малювати починають із дитячого садка, щоб розвивалася моторика рук, виховувався смак.

Багато дітей – учасники туристсько-краєзнавчого об’єд­нан­ня “Е­дельвейс”, яке знають не лише в Полтавській області, а й в усій країні та за її межами. У 2011 році новосанжарці, які кілька років поспіль традиційно представляють Полтавщину на все­українських конкурсах, завоювали два перших місця на змаганнях юних туристів-краєзнавців, активістів руху учнівської молоді “Моя земля – земля моїх батьків”. Вихованці “Едельвейсу” беруть участь у наукових конференціях, їхні пошукові розвідки друкуються в офіційних збірках. Щороку влітку археологічна секція виїздить в експедицію спільно з фахівцями Інституту археології НАНУ, котрі працюють на території Полтавщини. Свої наукові праці за результатами експедицій діти потім захищають на конкурсах. Юні дослідники вивчають минуле рідного краю. Є чим зайнятися любителям геології, географії, екології, спортивного туризму. Готується до друку книга, підготовлена учнями і вчителями району, – “Новосанжарщина у роки Великої Вітчизняної війни”.

Позашкільні заклади є комунальною власністю району, налагоджена плідна співпраця з районною владою, говорять педагоги. За останній рік за кошти районного бюджету було придбано 5 комп’ютерів, у будівлі, де розмістилися три дитячих заклади, зроблено внутрішні ремонти, у Нехворощанському будинку творчості проведений капітальний ремонт. Гуртки працюють і при школах у селах району.

З початком шкільних канікул районні позашкільні заклади не припиняють роботу, на їх базі працює профільний денний табір, де вільний час проводять чимало школярів.

Районна станція юних натуралістів зустрічає пташиним щебетом. Тут живуть також черепашки, морські свинки, хом’ячки, інша живність. Діти доглядають за птахами, тваринами і рослинами. Загалом у районі працюють 22 учнівських об’єднання ­еколого-натуралістичного спряму­вання, які відвідують понад 300 учнів. Є гуртки юних друзів природи, квітникарів, зоологів.

Станція юних техніків пропонує бажаючим науково-технічні, художньо-технічні, спортивно-­технічні гуртки, загалом їх 18, і навчаються в них також понад 300 дітей з усього району, розповіла директор Тетяна Коротка. Юні радіолюбителі майже щотижня виходять в ефір, спілкуються англійською мовою, встановлюють зв’язок із різними містами й країнами, навіть із яхтами, що здійснюють подорож навколо світу. Мають чимало дипломів міжнародного рівня. Є свої шанувальники у фотогуртка, клубу, де майструють і запускають повітряних зміїв, – та хіба мало фантазії і бажань у захоплених цікавою справою хлопців і дівчат. Тим більше, що зараз – літо.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.