Покликання й обов’язок

– Прийом виборців особисто для мене є відповідальним обов’язком. Звертаються мешканці Кременчука, інших населених пунктів області. Переважають прохання про термінову матеріальну допомогу на лікування або придбання медичних препаратів для близьких і рідних. По можливості Всеукраїнський благодійнимй фонд “Джерело Дніпра”, почесним президентом якого я є, надає цим громадянам посильну разову допомогу. Однак це не вирішувало системного підходу до проблеми. Тож я підготував та направив депутатське звернення голові обласної ради Іванові Момоту щодо можливості збільшення суми для надання грошової допомоги малозахищеним громадянам. Звернення розглянули на засіданні постійної депутатської комісії обласної ради з питань бюджету та управління майном. Головному управлінню охорони здоров’я облдержадміністрації було рекомендовано збільшити  в обласному бюджеті обсяг коштів, призначених для покриття витрат на лікування хворих в обласному клінічному онкологічному диспансері. Крім того, мною було направлено чимало депутатських звернень до різних посадових осіб і структур щодо надання невідкладної медичної допомоги конкретним малозахищеним громадянам.

– Які ще питання порушують виборці?

– Їх чимало. Так, зокрема, на прохання мешканців кременчуцького мікрорайону Молодіжний я направив депутатські звернення до відділу екологічної безпеки виконкому Кременчуцької міської ради, СЕС Кременчука, державної екологічної інспекції в Полтавській області щодо неналежного екологічного і санітарного стану річки Сухий Кагамлик. Державною екологічною інспекцією влітку минулого року було проведено інструментально-лабораторні вимірювання води в річці. Прокуратура Кременчука здійснила перевірку дотримання вимог законодавства про відходи на території прибережно-захисної смуги річки та внесено припис головному санітарному лікарю Кременчука про усунення виявлених порушень. Відтепер Кременчуцька міська СЕС систематично проводить лабораторні дослідження води для профілактики інфекційних захворювань.

Також до мене часто звертаються мешканці Кременчука зі скаргами на бездіяльність керуючих компаній щодо ремонту квартир, які опинилися в аварійному стані. Щоб їм допомогти, направляю депутатські звернення міському голові з проханням вивчити зазначені питання та доручити відповідним службам міськвиконкому взяти їх вирішення під свій контроль. Усі порушені питання зазвичай позитивно вирішуються.

  А які проблеми розв’язувати найскладніше?

– Ті, що стосуються сприяння розвитку малого та середнього бізнесу, захисту прав підприємців та виконання місцевих програм. Зокрема у листопаді минулого року Кременчуцька міська рада, незважаючи на мої та частини депутатів міської ради заперечення, затвердила Положення про порядок залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Цим документом було створено нерівні умови для різних суб’єктів господарювання при визначенні внесків на розвиток інфраструктури. І хоча до проекту, в ході його обговорення, було внесено низку змін, спрямованих на захист малого та середнього бізнесу, відстояти їхні інтереси в повному обсязі, на жаль, не вдалося.

Інше питання пов’язане з різким підвищенням (у 3–12 разів) плати за землю для підприємців Кременчука. Зважаючи на кризові явища в економіці, від яких найбільше потерпають промисловість, малий та середній бізнес, я ініціював рішення щодо впровадження зменшувального коефіцієнта для плати за землю на 2011 рік. Такий крок уберіг би підприємців від банкрутства. Коригуючий коефіцієнт був введений Кременчуцькою міською радою з 1 березня минулого року. Дія коригуючого коефіцієнта була продовжена і на 2012 рік. Це дало можливість зберегти бізнес та розвиватися сотням кременчуцьких підприємств, а тисячам кременчужан – зберегти робочі місця. Щоправда, на це рішення прокурор міста надіслав протест, вимагаючи повністю відмінити будь-яке зниження. Натомість депутати міської ради ухвалили власне рішення. На останній черговій сесії вони встановили знижку на рівні 25 відсотків замість діючих 35 відсотків.

– Володимире Митрофановичу, Ви, як почесний президент Всеукраїнського благодійного фонду “Джерело Дніпра”, чималі зусилля спрямовуєте на фінансову та організаційну підтримку ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни, молоді, дітей, закладів культури та спорту, громадських організацій…

– Благодійність – це стан моєї душі. Усе почалося з відродження Козельшинського Різдва Пресвятої Богородиці монастиря. За останні 20 років храм повністю відновлено. Поточного року сподіваюся на повне відновлення іконостаса. Щороку наш Фонд допомагає в організації благодійних обідів для всіх прихожан під час храмового свята та свята ікони Козельщинської Божої Матері.

Ветерани й інваліди війни – то мій особливий обов’язок, адже сам народився у травні 1945 року. Тож із самого початку заснування Фонд піклується і про окремих людей поважного віку, і про ветеранські організації, і про Кременчуцький обласний госпіталь інвалідів війни. У цей медичний заклад наша благодійна організація двічі на рік – з нагоди Дня Перемоги та Дня визволення Кременчука – традиційно передає нове обладнання. Серед інших заходів – організація екскурсійних поїздок і відпочинку, святкових зустрічей. У полі нашої уваги – й такі громадські організації Кременчука, як “Рідне місто”, “Об’єднання ветеранів війни і військових конфліктів “Бойове братство”, “Нова хвиля”. Постійно допомагаємо Спілці ветеранів – керівників промислових підприємств та організацій Кременчука.

У цілому ж робота нашого Фонду – це декілька соціально значимих проектів, спрямованих на підтримку різних категорій кременчужан. Серед них – діти та обдарована молодь: надаємо стипендії кращим студентам, оплачуємо навчання на підготовчих курсах кращих випускників шкіл із малозабезпечених сімей, проводимо для школярів конкурс “Ми – клас!”, надаємо конкретну допомогу школам міста.

Нещодавно кременчужани мали змогу пересвідчитися, наскільки плідною може бути співпраця Фонду з краєзнавчим музеєм Кременчука. Два роки поспіль ми ініціювали проведення такого цікавого заходу, як “Ніч у музеї”. Поточного року акція опинилася під загрозою, адже музей не проводить екскурсій через капітальний ремонт. Проте диво все-таки сталося. І якщо “Ніч у музеї” неможлива, там відбувся “День у музеї”. Реалізувати ідею допомогли молоді працівниці, котрі запропонували створити експозицію в стилі “стріт-арт”. Задля цього запросили художника Олексія Тристана, який працює в техніці графіті. ВБФ “Джерело Дніпра” виділив кошти на придбання балонів із фарбою. І результат перевершив усі очікування! Гостям свята були представлені дві абсолютно нестандартні експозиції, в яких класичний дух музею гармонійно співіс
нував зі свіжою хвилею новітнього мистецтва. В одній залі на стіні – поєднання сучасного й минулого. Гігантський віл, що символізує Чумацький Шлях, і мистецтво графіті у первозданному вигляді. В другому – “Щука з Кременчука” і все, що так або інакше асоціюється з нашим містом… Музею Фонд подарував новенький ноутбук, а також договір із провайдером на проведення Інтернету.

Інший приклад – бібліотеки міста, які постійно отримують допомогу від Фонду. Також підтримуємо спорт і юних спортсменів. Зокрема, мене обрано почесним президентом клубу спортивних єдиноборств “Легіон”. Його вихованці, які займаються боксом та дзюдо, є справжньою гордістю Кременчука, а їхні досягнення відомі далеко за межами України. Так, у жовтні 2011 року Денис Пояцика став абсолютним чемпіоном України з боксу і готується до Олімпійських ігор у Лондоні. Дзюдоїсти Єлизавета Каланіна, Андрій Бурдун, Віталій Попович – призери світових чемпіонатів. Чемпіонат Європи, який відбудеться в Хорватії у вересні цього року, чекає Каро Марандяна, Антона Чигирина та Єлизавету Каланіну.

Тож я можу з впевненістю сказати, що вся багатогранна діяльність Фонду “Джерело Дніпра” досить органічно поєднується з депутатськими повноваженнями, виконання яких мені довірили виборці.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.