Рятуємося від комарів

Варто враховувати, що всі засоби проти комарів поділяються на два типи. Одні лише відлякують комах, інші знищують. Електрофумігатор належить саме до більш агресивного, другого, типу. Діє він за таким принципом: у пристрої нагрівається просочена інсектицидом картонна пластинка (або балончик із цим же препаратом у вигляді рідини), й інсектицид починає випаровуватися й отруювати комарів. Уже через 15 хвилин вони втрачають “апетит”, а згодом і взагалі гинуть.

Рідина, якою просочена пластинка, є синтетичним аналогом так званого “перського порошку”, який люди навчилися виготовляти багато сотень років тому з сухих квітів кавказької та далматської ромашки. Вже й тоді засіб був відомий своєю сильною паралітичною дією на комарів. Вчені запевняють, що людина на нього практично не реагує, адже її організму властиві зовсім інші особливості перебігу обмінних процесів. Єдиним застереженням залишається можливість розвитку алергічних реакцій. Причому проблема ця доволі поширена, адже симптоми алергії після застосування інсектициду для боротьби з комахами спостерігаються майже у 10% людей. Прояви нездужання можуть бути найрізноманітніші – від головного болю до першіння у горлі. У таких випадках від фумігатора доведеться відмовитися. А приміщення після його використання – ретельно провітрити.

Втім, навіть якщо жодного дискомфорту не відчуваєте, пам’ятайте, що фумігатор не повинен знаходитися близько біля ліжка. Мінімальна відстань – 1 м. Якщо не плануєте вимикати його протягом усієї ночі, не забудьте відкрити вікна. Вони ж у свою чергу мають бути захищені москітною сіткою. А от акваріум на час, доки пристрій увімкнено в розетку, краще щільно накрити, інакше кількох рибок можете й недорахуватися.

Окреме питання – протипожежна та електробезпека при використанні фумігаторів. На жаль, трапляються випадки, коли саме ці пристрої стають джерелом короткого замикання, плавляться від перегріву або навіть самозаймаються. Як правило, стається все це тоді, коли люди купують несертифіковані пристрої, адже підробки можуть виготовлятися з легкозаймистої пластмаси. Спеціалісти радять купувати фумігатори тільки відомих торгових марок і бажано в спеціалізованих відділах магазинів.

Тим, хто з певних причин відмовляється від використання не тільки фумігатора, а й спеціальних кремів, ефірних олій, не завадить знати, що способом хоча б тимчасового захисту від комарів може бути створення постійного руху повітря в приміщенні. Простіше кажучи, комарі не здатні протистояти потоку повітря, тож, увімкнувши й направивши на себе вентилятор, ви зможете відпочити спокійно.

Прихильникам народних засобів захисту від комах варто пам’ятати, що найбільше комарів відлякують запахи валеріани, гвоздики та кедрової олії. Так само тікають вони, відчувши дим соснових чи ялинових шишок. Надійним засобом у боротьбі з комарами залишається карболова кислота. Нею можна окропити на ніч стіну біля ліжка, й непрохані “гості” до вас навіть не наближатимуться.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.