Олександр Удовіченко: “Те, що Глава Держави обіцяє, він виконує”

Пропонуємо читачам “Зорі Полтавщини” газетну версію телепрограми “Акценти з Олександром Удовіченком” (ОДТРК “Лтава”. 18 квітня 2012 року. Програма проходила у прямому телеефірі).

Анатолій Мішин: Наша програма складатиметься з двох блоків. Спершу говоритимемо про соціальні ініціативи Президента, з якими він виступив 7 березня нинішнього року. Отож минуло вже достатньо часу, щоб підбивати попередні підсумки. Далі – журналісти проведуть бліц-інтерв’ю з головою облдержадміністрації щодо актуальних питань соціально-економічного розвитку Полтавщини. Отже, Олександре Васильовичу, як здійснюється контроль за реалізацією ініціатив Президента України?

Олександр Удовіченко: Я повинен сказати, шановні полтавці, що питання не стільки в контролі, скільки в організації виконання тих завдань, які сьогодні поставлені. Я хотів би на початку нашої програми сказати про суть президентських ініціатив і як ми збираємося на Полтавщині виконувати ті основні принципи, які в них закладені.

Анатолій Мішин: Ми маємо сюжет, де нагадаємо про ініціативи Президента, а потім продовжимо розмову про те, як їх втілюють на Полтавщині.

Президент України Віктор Янукович назвав чотири стратегічні напрямки соціальних реформ.

Насамперед, вважає Гарант Конституції, потрібно відновити довіру суспільства до державної політики, спрямованої на покращення життя громадян. Для цього повинен бути втілений основоположний принцип соціальної справедливості. Тож, як наголошує Президент, треба максимально скасувати пільги для тих, хто цього не потребує.

Другий напрямок – комплексне перетворення підходів до оплати праці, податків та соціального страхування. Необхідно запровадити механізми розподілу результатів економічної діяльності, які б стримували подальшу соціальну та економічну поляризацію в суспільстві, підвищували рівень доходів працюючого населення та соціальне забезпечення вразливих верств. Серед шляхів досягнення цієї мети – запровадження податку на багатство.

Третій напрямок – глибока модернізація сфери соціального забезпечення. Необхідно перейти від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг, які відповідають потребам конкретної людини та сім’ї. Курс на європейські стандарти означає перехід до створення можливостей замість подолання наслідків.

Четвертий напрямок – сприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць. Серед конкретних заходів, які здійснюватимуться уже найближчим часом: розмір доплати до пенсії для різних категорій учасників війни повинен у травні зрости від 30 до 50%. Діти з малозабезпечених родин отримають додатково по 260 гривень. Уже з 1 травня цього року майже 9 мільйонів пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 року, додатково отримають у середньому по 100 гривень. Попередній уряд зупинив програму повернення заощаджень вкладникам “Ощадбанку” колишнього СРСР, але залишилася значна кількість громадян, які не змогли отримати обіцяної компенсації у 1000 гривень. До таких громадян належать більше 6 мільйонів. Держава має виконувати свої зобов’язання. Тому, починаючи з 1 червня і до кінця року, ця частина боргу має бути повернута.

Анатолій Мішин: Взагалі у цьому сюжеті могло б прозвучати дуже багато цифр, але вони такі: збільшення, збільшення, збільшення… Через це – багато запитань, зокрема до влади, наскільки реальні ці ініціативи? Чи вистачить коштів, зусиль?..

Олександр Удовіченко: Хочу підкреслити, що практично два роки Президент Віктор Янукович, уряд і місцева влада займалися тим, щоб відновити економічне зростання. Всі добре знають ті цифри, які ми мали два роки тому, і стан нашої фінансової системи, економіки. Полтавщина є прикладом у тому, що за ці два роки конкретні справи були зроблені. Й умови, які створювалися на центральному рівні, дали можливість нам завершити 2011 рік на п’ятому місці серед регіонів держави. За фінансово-економічними показниками ми були третіми. Зібрали 19 мільярдів гривень податків усіх рівнів. Із них 16 мільярдів перераховано до державної казни. З одного боку – це наведення порядку в сплаті податків, з іншого – подальший розвиток виробництва. Я тут міг би навести ті факти, які полтавці, напевне, вже знають. Неодноразово ми про них говорили. Є флагмани в цій галузі. Це – машинобудування,  транспортне машинобудування і гірничо-рудна промисловість, які в 2011 році дали можливість області отримати такі результати. Тому прийшов час, коли Президент, розуміючи, що рівень соціальних стандартів, який сьогодні є, не задовольняє потреби людей, вніс ініціативи, і сьогодні ви, мабуть, уже знаєте  про те, що затверджені зміни до бюджету країни. Практично близько 25 мільярдів гривень потрібно для того, щоб забезпечити виплати, задекларовані Президентом. Прогнозні показники свідчать, що до кінця року такі кошти у державі будуть. Джерела наповнення різні. Це – і подальший розвиток виробництва, і ряд інших позицій, які забезпечать нам 18 мільярдів гривень. Це – кошти, які потрібні на виплати соціальних пільг, підвищення пенсій, і понад шість мільярдів для того, щоб завершити виплату вкладникам “Ощадбанку”, які були зареєстровані у 2008 році. Ми добре пам’ятаємо, коли цим займалася попередня влада – у найскладніший період. От тоді був певний популізм. Але частині вкладників виплатили, а частина людей залишилась без цієї тисячі компенсованих. Тому сьогодні ми знаходимо можливість і будемо все робити для того, щоб ці 6 мільярдів гривень людям виплатити, починаючи з 1 червня. Отож я хотів би сказати, що в принципі це реальні плани, і ресурс для їх втілення в державі є.

Серед пріоритетів також, безумовно, підвищені соціальні виплати. Я маю на увазі пенсії, додаткові виплати і ті компенсації, які задекларовані. Це сьогодні, я вважаю, головне. Безумовно, треба навести порядок, і той, хто заробляє і має можливість, у тому числі використовуючи ті активи, які були здобуті народом за радянських часів, має платити більше. Тому податок на багатство повинен у державі з’явитися. І таким чином суспільство відчує, що соціальна справедливість набуває реальних обрисів. Це рішення центральної влади. Закон буде прийнятий. А наше завдання – зробити все для того, щоб ті підвищення, які будуть зроблені, дійшли до людей без затримок, для того, щоб служби, які цим займаються, спрацювали таким чином, щоб люди могли без якихось, так скажемо, форс-мажорних обставин, отримати вже підвищені виплати.

Запитання від телеглядачів: Моїй мамі вже за 80. У селі відділення “Ощадбанку” немає, а поїхати до райцентру, щоб зареєструватися, вона не має змоги. Чи можуть соціальні працівники чи сільські ради допомогти реєструватися людям?

Олександр Удовіченко: Ми сьогодні відпрацювали схему, коли за рахунок соціальних служб беремо на роб
оту додатково людей із непрацюючих, які мають певну фахову підготовку для того, щоб організовувати таку роботу. Люди, яким за 80 років, у першу чергу повинні отримати ці кошти, тому до них дійдуть соціальні працівники.

Анатолій Мішин: Серед ініціатив Президента – підвищення зарплат. А от наскільки це в компетенції місцевої влади?

Олександр Удовіченко: Безумовно, ми сьогодні таку роботу проводимо. Маємо статистику і бачимо, що рівень мінімальної виплати в об’ємі зарплати того чи іншого підприємства великий, і це говорить про те, що виплачується мінімальна заробітна плата, а певна її частина видається у так званих конвертах, і з цим ми повинні боротися. Тому тут багато напрямків, які повинна якраз і місцева влада реалізовувати. Цим займаємося, і я вважаю, що це завдання і 2012-го, і наступних років.

Олександр Данилець, газета “Урядовий кур’єр”: Олександре Васильовичу! Президент запропонував людям, котрі того потребують, покращити житлові умови. Я маю на увазі запровадження іпотечного кредитування під 2–3 відсотки річних. Але ж це для банків – ризик повернення коштів. Як це сприймуть керівники полтавських філій банків?

Олександр Удовіченко: Президент наголосив, що різниця між тими процентами, які буде платити той, хто візьме цей кредит, і реальною ціновою ситуацією у банківській системі покриватиметься за рахунок Державного бюджету. Тому банки будуть займатися цим кредитуванням. Вони повинні займатися ще й іншими напрямками, які у нас уже апробовані, зокрема – програма “Доступне житло”: місцева влада і місцеві бюджети компенсують 30 відсотків. Нині такий будинок за цією програмою звели на вулиці Петровського, 29-б, у Полтаві. Там частина квартир якраз за цією програмою і реалізована.

А, перш за все, влада має сьогодні дати можливість забудовникам отримати ті майданчики під будівництво, які не будуть обтяжені додатковими витратами. Я маю на увазі інфраструктуру, інженерну мережу, інші витрати. Тому ми зробимо все для того, щоб той, хто займатиметься будівництвом, мав сприятливі умови.

Олександр Макаренко, Всеукраїнська громадсько-політична газета “Зоря Полтавщини”: Олександре Васильовичу, одним із головних важелів соціальної політики є охорона здоров’я. Обласна влада продекларувала про те, що до жовтня нинішнього року в Полтаві буде відкрито перинатальний центр – заклад охорони здоров’я, який потребує дуже великих матеріальних вкладень, дуже високого рівня спеціалістів. Чи реальна ця декларація, і чи підтверджується вона тими можливостями, які є нині?

Олександр Удовіченко: Для нас уже не перший рік пріоритетом є медицина. За останні роки введено в експлуатацію ряд медичних закладів по всій області, в тому числі й в обласному центрі. Що таке перинатальний центр? Це один із напрямків політики Президента і центральної влади – проект “Нове життя”. Поставлене завдання в кожній області побудувати медичний заклад охорони материнства і дитинства, де надавалася б допомога при патологіях вагітності й народженні дитини. Певний шлях ми пройшли. В обласній лікарні є два відділення. Ми могли б спокійно, так би мовити, посидіти, адже певний рівень маємо. Навіть наші сусіди відстають у цьому плані. Відкриття перинатального центру в Полтаві було заплановане на 2013 рік. Та президентський проект “Нове життя” вимагає відповідальних рішень, ініціативи. До того ж є певні можливості: 32 мільйони гривень держава виділяє, вишукано 7 мільйонів у обласному бюджеті. Ми домовилися з міською владою про передачу обласній лікарні діагностичного центру, який будувався й за державні кошти майже 10 років тому. Тодішній Полтавський міський голова Анатолій Кукоба доклав багато зусиль, щоб побудувати цей корпус. На жаль, так склалося, що цей корпус використовувався неефективно. Але, як би там не було, ми маємо приміщення на 8 тисяч квадратних метрів. Це – унікальна ситуація, ніде в Україні такого немає. Це ми кладемо в кошик проекту і пропонуємо: перенесіть відкриття перинатального центру в Полтаві з 2013 на 2012 рік, профінансуйте нас як проект. Ми додамо свої кошти і побудуємо перинатальний центр, тому що полтавцям це потрібно. До того ж, фонд Віктора Пінчука надає 5,7 мільйона гривень у вигляді сучасного обладнання. Не використати таку можливість, я вважаю, було б неприпустимо. Нас почули в Києві. Сьогодні Полтавський перинатальний центр є в проекті на 2012 рік. У ті приміщення, які вивільняться в обласній лікарні, буде переведено медустанови, які орендують площі в міських закладах охорони здоров’я. Наприклад, травмпункт у 1-й міській лікарні – це обласний заклад. Але він на площах міської лікарні. Переведемо його в обласну – вивільнимо приміщення для міста. Виграє Полтава, тому що нам треба удосконалювати медичне обслуговування і в містах. Отож реалізація такого проекту цілком реальна, але якщо всі будуть напружено працювати.

Запитання від телеглядачів: Сергій із Пирятина висловлює свою думку, що соціальні ініціативи Президента є звичайним піаром.

Олександр Удовіченко: Ми з вами прожили період, коли, так скажемо, попереду всіх конкретних дій ставили питання політичної доцільності. Цей чоловік, який поставив запитання, висловив свою думку. Я його не буду переконувати в чомусь іншому, бо навряд чи мені це вдасться. З його запитання я розумію, що він у цьому впевнений, і по-іншому, я вважаю, він просто не думає. З іншого боку, влада сьогодні конкретними справами може говорити про підтримку народу. Хтось повірить тільки таким речам, як уже згаданий перинатальний центр. Але чомусь два роки тому його не було. Ніхто таких ініціатив не вносив. Я вже не кажу про економічні речі, про ті пріоритети, які ми для себе визначили і дещо вже зробили, наприклад, у сільському господарстві. Сьогодні ми вже відкрили найбільший на Полтавщині свинокомплекс, і не тільки на Полтавщині, – за допомогою російського інвестора і його 150 мільйонів гривень. Піар це чи ні? Ну, безумовно, ми повинні сказати людям про це, і ми це говоримо. А вони нехай оцінюють. Тому що всі ми, мабуть, знаємо, що прийде осінь і будуть чергові вибори, й учасники передвиборних перегонів будуть звинувачувати один одного в піарі. А людям треба прийти і зробити свій вибір, проголосувавши за ту чи іншу політичну силу. Я представляю політичну силу Президента Віктора Януковича – Партію регіонів. Безумовно, на нас сьогодні лежить вся відповідальність за соціально-економічний розвиток держави. Ви пам’ятаєте, коли зупинялися соціальні виплати, а протягом останніх двох років, хай невеличкими порціями, але щоквартально уряд знаходить ресурси для того, щоб підвищувати і пенсії, і прожитковий мінімум, а від цього визначалися всі інші виплати. Тому думайте – піар це чи ні.

Анатолій Мішин: Президент закликає до створення нових робочих місць, але вважає, що це не має бути самоціллю. Нові робочі місця повинні бути створені в ефективних галузях економіки. На Полтавщині є для цього можливості?

Олександр Удовіченко: У наших планах – створення 23 тисяч нових робочих місць у 2012 році. Наскільки ефективні чи не ефективні? На
приклад, пасажирське вагонобудування. Я думаю, що представники мас-медіа були й бачили, що сьогодні зроблено на Крюківському вагонзаводі і які плани на цьому підприємстві. Йому необхідна державна підтримка для створення умов реалізації продукції – на внутрішньому ринку і на зовнішньому. По вантажних вагонах нині питань немає. Хоча ви знаєте, що виникає економічне протистояння. То була сирна, є й колісна “війна” з Росією, бо це – лобіювання чисто економічних інтересів. Крюківський завод випустив у 2011 році рекордну за всю історію кількість вантажних вагонів. Але з пасажирськими вагонами ситуація трішки інша. Україні не потрібна така кількість вагонів, а він може випускати до 300 надсучасних пасажирських вагонів на рік. Треба знаходити ринки збуту, треба домовлятися, і це повинна робити влада, в тому числі й Міністерство закордонних справ, Міністерство економічного розвитку, безумовно, і місцева влада. От якщо ми це зробимо, тоді на підприємстві значно побільшає робочих місць.

Далі, щодо створення нових робочих місць. Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, або корпорація “ФЕРЕКСПО”, освоює новий кар’єр. З усіх гірничо-збагачувальних комбінатів і в Україні, і в Росії, і в Казахстані ніхто за ці 20 років нового кар’єру не розробляв. Ми отримаємо роботу на 30 і більше років ще для 1,5 тисячі працюючих. Конкретна справа чи ні? Треба допомогти. А для цього слід зробити дуже багато. Необхідно відвести земельні ділянки, вирішити питання, що непокоять людей, які там живуть, щоб вони були задоволені процесами, які відбудуться. Це і житло, і комунальні питання, й інфраструктура. Все це треба зробити. Тоді з’явиться 1,5 тисячі нових робочих місць. Я думаю, що це буде реальний вклад і люди оцінять дії влади по підтримці такого бізнесу. Я навів лише два приклади. Їх можна наводити багато.

Запитання від телеглядачів: Людмила з Полтави занепокоєна станом автодоріг, адже навіть траса Київ – Харків, одна з провідних магістралей, потребує значного ремонту, а Євро-2012 вже не за горами.

Олександр Удовіченко: Я вважаю, що до Євро ми завершимо роботи на ділянці Київ – Лубни й обхід навколо Лубен. Хоча це буде складно зробити. Все питання, безумовно, – в фінансуванні. Цим і займається державна корпорація “Укравтодор”. Зрозуміло, що полтавська влада всіляко сприяє ремонтним роботам. Ділянка від Лубен до Решетилівки буде відновлена в “біжучому” ремонті. На інші сьогодні фінансування немає. Але полтавську ділянку дороги Київ – Харків продовжують реконструювати в режимі І категорії, тобто 4 полоси. До Євро це буде зроблено.

Ніна Ляпаненко, Українське радіо: Олександре Васильовичу, Полтавщина має найкращі в світі землі. Й, можливо, в майбутньому ми б могли стати лідером екологічного землеробства, але з кожним роком вміст гумусу в нас зменшується. Чи має влада програму збереження і поліпшення родючості грунтів?

Олександр Удовіченко: Така програма є. Полтавщина на фоні інших регіонів держави у цьому плані більш благополучна. У нас сьогодні в сівозміні немає перекосів і дисбалансів по культурах. Цього року ми пересіваємо приблизно 70 тисяч гектарів озимини. Чим їх будемо пересівати? Кукурудзою, соєю. Це ті культури, які не виснажують землю. Разом з тим багато площ обробляється поверховим методом. Тобто рослинні рештки повертаються в грунт і працюють на вироблення гумусу. Ми дбаємо про збереження родючості грунтів. Серед низки заходів – заліснення площ. Цього року буде посаджено 2000 гектарів нових лісів, для цього виділено 2 мільйони гривень.

Лариса Коба, газета “Село Полтавське”: Запитання щодо роботи “Укрпошти”, щодо закриття сільських відділень поштового зв’язку…

Олександр Удовіченко: Тут ситуація не проста. Нині мережа поштових відділень на Полтавщині – одна з найбільших в Україні. Й влада робила в останні роки все для того, щоб відділень закривали якомога менше. Однак, якщо чесно, то 2011 рік наша обласна дирекція “Укрпошти” закінчила на останньому місці в Україні за фінансово-економічними показниками. Місцева влада намагається допомагати, шукати джерела доходів для того, щоб відмовитися від простого арифметичного скорочення відділень поштового зв’язку.

Запитання від телеглядачів: Дмитро Рибалко з Кременчука цікавиться, скільки можна говорити про кременчуцький міст, а Президент обіцяв…

Олександр Удовіченко: Те, що Глава Держави обіцяє, він виконує. У змінах до бюджету закладено 35 мільйонів гривень – гроші, які кременчужани і ми просили на проектування нового мосту. Будемо проектувати міст, бо без проекту немає мови про інвестиції, про подальшу роботу. Отож те, що Президент, приїхавши в Кременчук, пообіцяв, – він виконав.

Віталій Скобельський, газети “Полтавський вісник” та “Голос України”: Чи є програма на місцевому рівні щодо благоустрою населених пунктів, зокрема тих, що поблизу трас, якими курсуватимуть гості Євро-2012?

Олександр Удовіченко: Безумовно, коли зустрічають гостей, тоді прибирають у хаті й біля хати. Тому ми на місцевому рівні все це будемо робити.

Володимир Непийпиво, Перший Національний телеканал: Доводилося бувати в багатьох районах, і досить часто люди скаржаться: останнім часом газ став гіршим. Лічильник крутиться, нарахування йдуть, а коли горить – тепла менше. Чи буде здійснюватися контроль за якістю газу? Люди платять, а газу в “газі” менше. Чи це все на рівні чуток?

Олександр Удовіченко: Ні, це не на рівні чуток. Люди все бачать. Люди кажуть правду, і той, хто сьогодні заперечує ці речі, він просто лукавить. З іншого боку, постачання газу є незалежним від місцевої влади. Однак ми працюємо з тими 4 газотранспортними структурами, які діють у нашому регіоні, аби вони контролювали якість газу і давали певні приписи в свої центральні органи, які займаються газопостачанням.

Олександр Бобошко, обласне радіо: Олександре Васильовичу, ми напередодні чергової річниці Чорнобильської трагедії. Яка нині ситуація з місцевими чорнобильськими організаціями?

Олександр Удовіченко: Ми готові до діалогу, ми відкриті й будемо говорити про реальні речі. У нас налагоджена плідна співпраця з обласним осередком чорнобильців, щороку виділяємо кошти на підтримку цієї громадської організації. Сьогодні додатково виділені кошти на лікування чорнобильців у наших закладах, оздоровниці Полтавщини можуть прийняти ліквідаторів і тих, хто постраждав внаслідок аварії на ЧАЕС. Тому додаткові кошти з бюджету ми виділяємо і таким чином підтримуємо цю категорію людей.

Від редакції. У зв’язку із газетною специфікою до
публікації не увійшли окремі епізоди телепрограми.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.