“Сто відсотків щастя бажаю вам…”

Повага до музики – від батьків

Таїсія Мірошніченко – шестикласниця з Веселого Подолу Семенівського району – захоплюється східними танцями. Навчається самостійно, торік перемогла й у відбірковому районному, і в обласному конкурсах. У числі переможців побувала в міжнародному дитячому центрі “Артек” у Криму, де демонстрували свої таланти діти з усієї України. Цьогоріч Тая, крім танцю, представила ще й власноруч зроб­лені картини з бісеру.

– Старша наша дочка, Оленка, теж любить танці, тому обрала спеціальність вчителя молодших класів із хореографією у Кременчуцькому педучилищі, – розповідає мама Таї, Тетяна. – У нашому селі немає танцювального гуртка, то, можливо, мої дівчата його створять і навчатимуть діток танцям. Тая – самоучка, звісно, їй важко змагатися з дітьми, яким номери ставлять професійні хореографи. Та старається не відставати. А інтерес до рукоділля у неї пробудила моя колишня класна керівниця, вчителька Паніванівської школи Тетяна Вікторівна Ващенко. Бісер – її хобі. Навчає і бажаючих дівчат. Наша Тая – теж її учениця…

Володимир Шапошник із Ромодана Миргородського району – батько шести дітей. Трьох – 15­річного Павла, 14­річного Антона та 12­річного Івана – привіз у Полтаву на конкурс. Хлопці опановують гру на акордеоні, гітарі й домрі.

– Мама Юлія залишилася вдома з молодшими – Любою, Ілоною і Левом, – каже тато. – Звідки у дітей захоплення музикою? Ми всі любимо музику, я на гітарі граю, мама наша колись на баяні вчилася, підказувала їм дещо. Коли хлопці вирішили записатися у музичну школу, ми це їхнє бажання підтримали.

Сестри Ілона та Ірина Криворотько – учениці 9­го та 8­го класів із Хорола – грають на бандурі. Дуетом вис­ту­пили й зі сцени “Талантів…”
Займаються також малюванням, рукоділлям. Їхня старша сестра Марина закінчила місцеву музичну школу, нині – студентка Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка. Повагу до музики й мистецтва прищепили дівчатам батьки.

Мати­героїня з Решетилівки Тетяна Цибулько має 9 дітей. Старшій її доньці – 25 років, вже й онуки є. Найменшій – п’ять. На конкурс “Таланти багатодітної родини” четвертокласниця Ліля привезла свої роботи – чудернацьких лебедів, ляльок, квіти, – виготовлені в техніці паперової пластики. І стала одним із переможців. А допомагали їй мама та старші сестри Юля і Наташа, які приїхали підтримати сес­тричку і порадіти її успіхам.

Збереження традицій

Загалом діти демонстрували свої таланти у 7 номінаціях – вокальний жанр, патріотична пісня, хореографія, музичне виконання, образо­творче мистецтво, художнє й авторське читання, декоративно­прикладне мистецтво. Ті, хто не виступав на сцені, розгорнули у фойє Полтавського міського будинку культури виставку картин, малюнків, вишитих ікон і візерунків, м’яких іграшок, паперових і плетених див та інших витворів фантазії й умілих рук.

Конкурс “Таланти багатодітної родини” започаткований у 2001 році громадською організацією Всеукраїнський союз жінок­трудівниць “За майбутнє дітей України” для популяризації національних цінностей, збереження родинних традицій, виявлення талантів серед дітей пільгових категорій.

– Ми проводимо вже дев’ятий Все­український конкурс, – зазначила голова журі, голова обласної організації Всеукраїнського союзу жінок­трудівниць “За майбутнє дітей України”, депутат обласної ради Руслана Крайнова. – У ньому беруть участь діти з багатодітних і малозабезпечених сімей, яким, на жаль, сьогодні важко реалізувати свій творчий потенціал, тому метою нашого конкурсу є відродження і популяризація цінностей української багатодітної сім’ї. До нього доклали чимало зусиль і Всеукраїнський союз жінок­трудівниць, і відділ у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації. Велику допомогу в організації конкурсу нам надало Міністерство соціальної політики. За його підсумками відібрано 33 дитини для участі в ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу, який пройде у квітні­травні в міжнародному дитячому центрі “Артек”. Аби потрапити на обласний ­конкурс, близько 500 дітей пройшли через міські та районні відбіркові тури. В обласному беруть участь 186 школярів із 22 міст і районів.

– У нашій області 5800 багатодітних родин, де виховуються троє та більше неповнолітніх дітей, і батькам треба кожній дитині приділити увагу, дати пошук творчому розвитку. Освітні заклади дають дітям можливість проявити себе в науковій діяльності, в спортивних школах і секціях. Діти, які займаються творчістю, теж мають змогу реалізувати себе. В області є багато конкурсів, олім­піад, особливу увагу роботі з сім’ями зараз приділяє Міністерство соціальної політики. Ми в такому конкурсі спрацьовуємо вже 9­й раз і на районному, й на міському, й на обласному рівнях, – відзначила начальник відділу в справах сім’ї та молоді ОДА Наталія Шкоденко.

Наталія Калініченко – мати­героїня, бібліотекар із села Сонячного Машівського району, – привезла в Полтаву не власних (бо вже виросли), а діток односельців, також із багатодітних родин, – як активістка і голова районної жіночої організації – ініціатора конкурсу.

– Багато батьків не знають про такі конкурси, про те, що дитина може тут виграти приз чи путівку в табір на море. Обдзвонюю їх, розповідаю, запрошую і на районний, і на обласний етапи. На районний ми брали всіх, хто побажав. Людям із глибинки, з села, буває важко кудись вибратись. Зараз ми приїхали цілою делегацією, мікроавтобус нам дали, дітки у нас усі талановиті. Приміром, братики Ваня і Мишко Готри, Інна Колісник привезли свої малюнки, Катя Кулакевич прочитає тут власного вірша…

“Мамо, мамо, серденько, я люблю тебе…”

Чимало юних конкурсантів присвятили свої виступи мамам. Адже весною, коли розквітає природа, діти традиційно славлять і вітають своїх матусь із Міжнародним жіночим днем і Днем матері. Для акробатичного етюду (танець у техніці “кантем”) під пісню Олега Газманова “Мама” кременчужанин Женя Ховренко взяв таку ж назву. Сестри і брат Корнати, Богдан Чекирлан, Анастасія Худолій підготували вірші про найдорожчу людину, Марина Виповська – пісню…

“Хай щас
лива буде вся моя сім’я”, – співали діти. Були сімейні дуети і тріо: вже згадані Корнати, брати Шапошники, сес­три Криворотько, сестри Шкурки, сес­три Гризовські, Іван і Марія Аверіни, Ніна та Агахан Абасови (про цей дует юних музикантів “Сім’я” розповідала минулого року) та інші. Популярними виявились східні мотиви, пісні про природу, весну, класична музика.

Журі нелегко було визначити переможців, настільки багато представлено справді яскравих номерів, особливо у юних співаків. Дехто одержав однакові оцінки, й трьом дівчатам довелося переспівувати пісні вже без музики, аби ще раз продемонструвати свої вокальні дані. Переможцями ІІ туру ІХ Всеукраїнського фестивалю­конкурсу “Таланти багатодітної родини” стали: вокальний жанр – Маргарита Майборода (Великобагачанський район), Тарас Павлик (Хорольський район), Валерія Коваленко (Гребінківський район); музичне виконання – Агахан і Ніна Абасови (м. Полтава), Ірина Іванічко (Великобагачанський район), Валентин Жданов (м. Полтава); хорео­графія – Наталія Сіроштан, Станіслав Харченко (м. Полтава), Євгеній Ховренко (Кременчуцький район), Сергій Бабенко, Олена Криворучко (м. Полтава); образотворче мистецтво – Діана Данильченко (м. Лубни), Худар Абдурахман (м. Полтава), Ксенія Моляко (м. Полтава); художнє й авторське читання – Олександр Прогнімак (Карлівський район), Наталія Корната (м. Комсомольськ), Андріана Кузів (Хорольський район); патріотична пісня – Софія Журавльова (Полтавський район), Надія Симоненко (м. Лубни), Худар Усама Раад (м. Полтава); декоративно­прикладне мистецтво – Максим Олександров (Машівський район), Лілія Цибулько (Решетилівський район), Наталія Прох­ніч (м. Полтава).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.