В ІНТЕРЕСАХ УСЬОГО СУСПІЛЬСТВА

Протягом усього періоду незалежності Україна переживала непрості часи. Економічні перетворення мали тяжкі наслідки для мільйонів наших співгромадян. У найскрутнішому становищі опинилися переважно ті, хто працював усе життя та вийшов на пенсію зовсім недавно. Ці люди зробили вагомий внесок у розбудову економічного потенціалу України, але протягом довгого часу були соціально незахищеними. Проте влада нарешті звернула увагу на них: уже з 1 травня цього року майже 8 мільйонів пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 року, повинні додатково отримати в середньому по 100 гривень.

Важливим кроком, спрямованим на поліпшення добробуту українців, стане виплата 6 мільйонам громадян

1000-гривневої компенсації заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. На думку Прем’єр-міністра Миколи Азарова, передусім на отримання компенсації можуть розраховувати українські пенсіонери. Принагідно варто зазначити, що більше 600 тисяч військових пенсіонерів уже з другої половини поточного року отримуватимуть на 188 гривень більше.

Мабуть, найголовніше – соціальні ініціативи Президента мають реальні підстави. На думку Віктора Януковича, критику ініціатив щодо підвищення соціальних стандартів можуть собі дозволити лише безвідповідальні політики. Президент наголосив, що його ініціативи не мають передвиборного характеру, а пов’язані винятково з економічним станом держави. Справді, позитивна динаміка розвитку української економіки дозволяє розраховувати на ефективну реалізацію ініціатив Глави Держави без залучення іноземних запозичень. Протягом другої половини березня – квітня уряд повинен напрацювати, а парламент – ухвалити, необхідні зміни до Державного бюджету на поточний рік. Відповідні доручення Президент вже дав. За словами першого заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової, для підвищення соціальних стандартів на спеціальних рахунках Держказначейства вже акумульовано 10–11 мільярдів гривень. Ще 2 мільярди гривень склало перевиконання бюджету-2012 протягом січня – лютого поточного року. Одним із важливих джерел надходжень додаткових доходів стане детінізація заробітної плати (у тіні на сьогодні перебуває до 50 мільярдів гривень щомісячних виплат). Президент також доручив Державній митній службі збільшити цього року надходження до бюджету на 7 мільярдів гривень, що складе значну частину потреб на здійснення соціальних виплат.

Звернемо увагу й на готовність держави сприяти будівництву доступного житла. Експерти очікують, що ініціатива Президента щодо іпотечного кредитування дасть поштовх розвитку будівельної галузі, яка в сучасних умовах спроможна стати локомотивом економічного зростання в Україні загалом. Представники держави висловили готовність компенсувати банківські відсотки по іпотечних кредитах, щоб ставка по них склала 2–3% річних. Ця програма розрахована насамперед на молодих людей, яким державна допомога дозволить побудувати першу в своєму житті квартиру. Також влада зацікавлена в отриманні доступного житла вчителями та лікарями. Завдяки активній державній участі вартість квадратного метра житлової площі складатиме 500 доларів, тож 50-метрова квартира матиме прийнятну ціну.

Сьогодні можемо констатувати: державна машина стала на рейки поліпшення соціального забезпечення мільйонів українців. Є підстави говорити, що цей процес буде реалізований в інтересах усього суспільства.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.