За газ можна платити менше

Річний баланс перевищив норму на 25 кубів газу. А це означає, що плата на наступний рік має становити вже 1,1 грн. При цьому чоловік запевняє, що йому навмисне порахували період не з 20 грудня попереднього і до 20 грудня минулого років, а ще й додали десять днів. Такі дії працівників газового господарства він вважає неправомірними.

Щоб з’ясувати ситуацію, що склалася, ми звернулися до керівника абонентського відділу ВАТ “Кременчукгаз” Олени Брусової. Вона пояснила, що працівники відділу діяли цілком законно, адже згідно з постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання”

№ 2246 та внесеними змінами період для розрахунку починається 1 січня й закінчується 31 грудня. Зокрема ця норма чітко виписана в постанові: “Проводити за підсумками року станом на 1 січня перерахунок розміру оплати споживачем вартості спожитого в попередньому році природного газу залежно від обсягу його використання в попередньому році за роздрібними цінами, що діяли в попередньому році, та знімати показання лічильників газу в грудні попереднього року та січні поточного року”. Тому абонентам потрібно про це знати й останню проплату за використаний газ здійснювати саме в останній день року. Тоді й не виникатиме проблем.

У ході вивчення питання з’ясувалося й те, що 22 лютого поточного року Кабінет Міністрів України вніс до вищезгаданої постанови ще низку змін. Серед них і такі, які зацікавлять багатьох читачів нашої газети. Зокрема там вказано: “Визначати на основі обсягів використання природного газу споживачем у першому півріччі поточного року величину роздрібної ціни на природний газ для споживача на друге півріччя поточного року відповідно до Правил газопостачання; проводити за заявою споживача або з власної ініціативи за підсумками першого півріччя поточного року станом на 1 липня перерахунок розміру оплати споживачем вартості спожитого в першому півріччі поточного року природного газу залежно від обсягу його використання в першому півріччі поточного року за роздрібними цінами, що діяли в першому півріччі поточного року”.

Це означає, що перерахунок плати за газ можна робити двічі на рік. Варто тільки пам’ятати, що у першому півріччі, щоб платити за мінімальним тарифом, необхідно використати не більше 60% ліміту, тобто 1500 кубів газу, а в другому – 40% (1000 кубів). Така арифметика доступна кожному, адже різниця в тарифах доволі суттєва. Не варто забувати й про енергозберігаючі заходи, зокрема про належне утеплення власної домівки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.