Як уникнути переохолодження та обмороження

Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг. При легкому переохолодженні достатньо тепло вдягнутися, випити гарячий солодкий чай або каву.

При тривалому переохолодженні розвивається обмороження (пошкодження тканин у результаті дії низьких температур). Причиною обмороження можуть стати мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, в снігу; хвороби, алкогольне отруєння. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками.

Пам’ятайте, у разі появи симптомів обмороження потрібно негайно звернутися до лікаря.

Щоб не допустити переохолодження та обмороження, скоротіть час перебування на вулиці. Перед виходом на вулицю слід обов’язково поїсти та правильно вдягнутися. Одяг повинен бути багатошаровим, бажано з натуральних тканин. На ноги одягайте дві пари шкарпеток, взуття утепліть устілками із фетру і взувайте просторе взуття, бо небезпека одержати відмороження залежить значною мірою від порушення нормального кровообігу (тісне взуття, нерухомість). Обов’язково одягайте головний убір. За 20 хвилин до виходу на вулицю змажте обличчя і руки спеціальним поживним кремом, який не містить воду. Для захисту слизової губ використовуйте жирну гігієнічну помаду.

На морозі весь час намагайтесь рухатися – це покращить кровообіг. Лікарі рекомендують вживати більше теплої рідини, що сприяє кращій терморегуляції організму. В той же час не рекомендується вживати алкоголь та палити на морозі.

Підготував Степан КРАВЧЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.