“Газово-сирна” атака

Цього разу скандал спровокувала заява головного державного санітарного лікаря Російської Федерації, керівника Росспоживнагляду Геннадія Оніщенка, якому не сподобалося, що контроль за якістю сирів у нашій державі передано ветеринарній службі. Відтак він заявив, що російська сторона, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

На сайті Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів Росії з’явилося повідомлення про вибіркове дослідження зразків сирів виробництва України, яке встановило, що всі вони мають у складі рослинні жири, отож, мовляв, українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

Росспоживнагляд висловив претензії до 14 видів українських сирів, що поставляються на російський ринок. Зокрема й до продукції ТОВ “Гадячсир”, ТОВ “Техмолпром” (м. Гадяч) та ЗАТ “Пирятинський сирзавод”.

Нагадаємо, раніше глава Росспоживнагляду заявив, що “за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів, що надходять з України”. Зокрема  мова йшла про перевищення вмісту пальмової олії в сирі, який поставляється у РФ низкою українських виробників. Свої сумніви щодо належної якості українських сирів висловила й Білорусь, таким чином підтримавши позицію росіян.

* * *

Заяви головного державного санітарного лікаря Російської Федерації Геннадія Оніщенка і обмеження експорту українських продуктів є економічним тероризмом з боку Росії, і Україна має використовувати важелі СОТ, членом якої РФ повинна стати у травні, заявив у ефірі “5-го каналу” народний депутат України від Партії регіонів Олексій Плотніков.

“Що стосується певних дій головного санітарного лікаря Російської Федерації, то ви знаєте, що йому не подобається, хто у нас оцінює якість продукції, і є певні інші речі – щодо сирів, морозива. Я думаю, що Росія набуває членства у Світовій організації торгівлі, й якщо вона набуває повноцінного членства у СОТ, то ми можемо звертатися до СОТ стосовно цих абсолютно необґрунтованих обмежень на українську продукцію”, – наголосив Олексій Плотніков.

“Якщо наші російські колеги обмежать доступ українських товарів на свій ринок, то, перш за все, постраждають вони самі, оскільки наші сири хорошої якості й нижчі за ціною. Значить, російські громадяни будуть змушені купувати дорожчі польські сири або зіткнуться з тим, що часто буває, коли внутрішній ринок закривається через зростання цін”, – прокоментував ситуацію журналістам Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час недавньої робочої поїздки до Хмельницького.

Микола Азаров нагадав, що торговельні відносини між Україною і Росією чітко регулюються укладеними угодами, порушувати які “нікому не дозволено”. “Звичайно, на першій же зустрічі між керівництвом України і Росії всі ці питання будуть досить жорстко поставлені. І, безумовно, вони будуть вимагати рішення, і це рішення буде знайдено. Так завжди було”, – підкреслив керівник Уряду. Микола Азаров повідомив, що він не випадково приїхав до Хмельницького, бо саме ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза” постачає свою продукцію на російський ринок і саме до її товарів “у російських колег претензій не було”. “Я спробував сири, ознайомився з технологією і однозначно своїм російським партнерам та колегам можу сказати, що потрібно ще постаратися, щоб російські заводи виготовляли сири такої якості. Наша продукція високої якості, ми дотримуємося всіх стандартів, ніяких до нас претензій бути не може”, – додав він.

Прем’єр-міністр України зазначив, що озвучені російською стороною претензії стосувалися 6-ти українських підприємств, які взагалі не постачають продукцію на російський ринок. Після чого міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Геннадій Оніщенко повинен вибачитися перед Україною.

* * *

Лабораторні дослідження кількох марок українських сирів, які придбали в магазинах Москви кореспонденти Укрінформу, Першого національного телеканалу та доставили для аналізу в Україну, не виявили жодних рослинних добавок. Адже там, де з’являється хоч крапля рослинної олії (зазвичай пальмової або кокосової), закінчується сир і починається сирний продукт. Втім, самостійно їх відрізнити неможливо, зазначають фахівці. Дослідження зразків було проведено за дорученням голови Держспоживінспекції України Сергія Орєхова у Науково-дослідному центрі випробувань продукції (м. Київ).

* * *

Справедливості ради варто зазначити, що в останній період досить часто українські сири просто-таки “страждають” низькими смаковими якостями. Відгуків про неналежну якість сирів вітчизняного виробництва є чимало в інтернет-просторі. Зокрема на сайті спілки об’єднань громадян “Всеукраїнська федерація споживачів “Пульс” вміщено незалежне оцінювання якості українських сирів (20 зразків), половина з яких за п’ятибальною шкалою отримала “двійки”. Чого вартий той факт, що при перевірці молокопереробних підприємств відповідними службами (1,5 – 2 роки тому) було встановлено, що деякі виробники умудрялися виробити молокопродукції більше, аніж загалом завозили молока на переробку. Зрозуміло, така ситуація характерна не для всіх молокопереробників, але ж це було…

* * *

Зі здивуванням сприйняли заяву головного державного санітарного лікаря Російської Федерації, керівника Росспоживнагляду Геннадія Оніщенка в АТ “Молочний альянс”, до складу якого входить ЗАТ “Пирятинський сирзавод”.

– Зі слів глави Росспоживнагляду, погіршення якості сирів пов’язане з перевищенням у них вмісту пальмової олії. Ми запевняємо керівництво українських ветеринарних служб і пана Геннадія Оніщенка та російських споживачів у тому, що в продукції підприємств холдингу “Молочний альянс”, яка експортується до Російської Федерації, немає не те що перевищення, а й взагалі відсутні будь-які рослинні жири. Ми виробляємо на наших заводах і поставляємо до Росії тільки натуральні сири, виготовлені з натурального коров’ячого молока, і готові продемонструвати це будь-якій комісії у будь-який час, що, власне, й робили вже неодноразово, – наголосив у коментарі “Зорі Полтавщини” голова ради директорів АТ “Молочний альянс” Сергій Вовченко.

* * *

Після того, як російська та українська сторони обмінялися досить категоричними заявами, напруга на “сирному фронті” почала поволі спадати. За останніми повідомленнями ЗМІ, міністр сільського господарства РФ Олена Скриннік не бачить проблеми з українськими сирами. “Я вважаю, що це питання і не стояло, тому що ми як реалізовували дану продукцію, так і продовжуємо її реалізовувати”, – сказала російський урядовець.

За її словами, проблему було обговорено з міністром аграрної політики і продовольства України Миколою Присяжнюком (у ході виставки “Зелений тиждень-2012” у Берліні. – Авт.). “Ми дійшли спільної думки, що не бачимо у даному питанні жодних проблем”, – зазначила глава профільного міністерства РФ. Олена Скриннік також заявила, що продовжує розглядати Україну як важливого партнера в аграрному секторі. “Наша сільгосппродукція у вашій країні й українська – в Росії реалізуються з підвищеним трендом”, – наголосила російський урядовець.

* * *

Українські політологи висловлюють думку, що після збурень у РФ, які пройшли після виборів до Держдуми, кремлівські керманичі вирішили відволікти увагу тамтешнього суспільства від внутрішніх проблем зовнішньою загрозою. Проводячи чергову “газову атаку” на Україну, вони чомусь забувають давню й справедливу істину про безплатний сир, який буває тільки в мишоловці. А ще – про ефект граблів і бумеранга.

Однак, як би там не було, наші країни, розвиваючи справді стратегічне партнерство, матимуть потужний імпульс до розвитку економіки, демократії. Будь-яка агресія, “газово-сирні” атаки в тому числі, однаково згубно впливає на обидві сторони конфлікту.

(При підготовці матеріалу були використані повідомлення агентств Укрінформу, УНІАН, Інтерфакс-Україна, інтернет-видань).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.