Захищаючи інтереси громадян і держави

На її розгляд виносилися найбільш актуальні питання прокурорсько-слідчої діяльності, у тому числі щодо стану: протидії корупції; додержання вимог бюджетного законодавства; координаційної діяльності та її впливу на законність і правопорядок у регіоні; досудового слідства у правоохоронних органах області; протидії незаконному обігу наркотичних засобів; соціального захисту інвалідів; охорони та використання водних ресурсів тощо.

Використовуючи функцію координації діяльності правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю та її профілактики, органами прокуратури області проведено більше 160 координаційних заходів, на розгляд яких виносилися найбільш актуальні для області питання.

Зазначене певною мірою сприяло позитивним тенденціям у динаміці та структурі злочинності. Зокрема її темпи знижено на 6,7%. Також зменшилася кількість тяжких і особливо тяжких злочинів та окремих їх видів, у тому числі умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, розбоїв, грабежів, шахрайств, крадіжок тощо.

Органами прокуратури області приділяється увага протидії організованій злочинності та корупції. У минулому році правоохоронними органами області закінчено розслідування 17 кримінальних справ щодо організованих злочинних угруповань, у яких до кримінальної відповідальності притягнуто 65 членів злочинних об’єднань. Злочинною діяльністю організованих груп спричинено збитків на суму більш ніж 3,5 млн грн, з яких під час слідства відшкодовано 65%. За вчинення злочинів даної категорії засуджено 45 осіб, причому майже всі – до позбавлення волі.

Окрім цього, у 2011 році закінчено досудове слідство по 56 кримінальних справах про корупційні злочини, серед яких – стосовно заступника начальника УПМ ДПА в області, який вимагав та отримав хабар у розмірі 7 тис. доларів США.

Не залишається поза увагою органів прокуратури й протидія адміністративній корупції. Так, відповідно до вимог Закону України “Про засади запобігання і протидії корупції” минулого року правоохоронними органами області направлено до судів 47 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. Найбільше протоколів складено працівниками прокуратури.

Слідчими органів прокуратури у бюджетній сфері закінчено провадженням 44 кримінальні справи, по яких встановлено 13,7 млн грн збитків, заподіяних інтересам держави та територіальних громад. При цьому 76% установлених збитків відшкодовано під час досудового слідства. Так, у ході розслідування справи за обвинуваченням директора Кременчуцького комунального підприємства у зловживанні службовим становищем, пов’язаним із заниженням розмірів розрахунків збору за забруднення навколишнього природного середовища твердими промисловими відходами, у повному обсязі відшкодовано збитки місцевому бюджету на суму понад 1,5  млн грн.

З метою поновлення порушених трудових прав громадян слідчими органів прокуратури області минулого року до суду скеровано 74 кримінальні справи за фактами безпідставної невиплати заробітної плати та грубого порушення трудового законодавства. Із 8,6 млн грн установленої заборгованості з виплати заробітної плати під час слідства погашено 6 млн грн. Загалом за прокурорського втручання загальна сума боргу по заробітній платі минулого року зменшилася на 10,2 млн грн.

Стабільно високою залишається якість підтримання державного обвинувачення в судах (94,3%). За участю прокурорів судами розглянуто майже 11,5 тисячі справ, з яких майже кожна друга (понад 5 тис.) – з ухвалою вироків.

У півтора разу збільшилась кількість кримінальних справ про злочини, пов’язані з корупцією, розглянутих із ухваленням обвинувальних вироків, та кількість засуджених за злочини з корупційними ознаками. Серед них – 11 службових осіб органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, у тому числі голова райдержадміністрації, п’ять сільських голів, три землевпорядники, два керівники та два спеціалісти відділів і управлінь райдержадміністрацій, п’ять спеціалістів відомств обласного підпорядкування (Державної екологічної інспекції в області, інспекції Держтехнагляду в області, Державної інспекції з контролю за використанням земель в області), а також 19 працівників правоохоронних органів, адвокат, депутат сільської ради. Три чверті корупціонерів засуджені до позбавлення волі, третина з них – з реальним його відбуванням, 80% засуджених позбавлені права обіймати посади, третина – спеціальних звань.

Здійснюючи представництво інтересів громадян та держави в суді, минулого року пред’явлено позовів на суму майже 70 млн грн. Судами стягнуто близько 66 млн грн, у тому числі до бюджету – більше 25 млн грн. За позовами (заявами) прокурорів щодо захисту конституційних прав громадян на оплату праці стягнуто більше 4 млн грн.

Значна увага приділена захисту державної власності, поповненню бюджету. Всього на захист майнових інтересів держави пред’явлено позовів на суму більш ніж 64 млн грн, за результатами розгляду яких судами задоволено на суму понад 60 млн грн. Наприклад, рішенням Господарського суду Полтавської області задоволено позовну заяву заступника прокурора області в інтересах держави в особі відкритого акціонерного товариства ДАК “Автомобільні дороги України”, визнано право державної власності на нерухоме майно загальною вартістю 5 млн 153 тис. грн.

Ураховуючи вимоги сьогодення, прокурорами зосереджено зусилля на виявлення порушень законодавства у сфері оподаткування. Як наслідок, задоволено позовів на суму 18 млн грн. Наприклад, за позовом прокуратури області в інтересах держави в особі ДПІ у місті Полтава Полтавським окружним адміністративним судом з одного із приватних підприємств стягнуто більше 8 млн грн податкової заборгованості.

Із метою захисту прав і свобод громадян та інтересів держави органами прокуратури області порушено 316 кримінальних справ, 82% з яких за результатами розслідування спрямовано до суду. За документами прокурорського реагування відшкодовано майже 133 млн грн, у тому числі понад 42 млн грн – до бюд­жету. До відповідальності притягнуто 1402 посадові особи органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 757 посадовців органів державного контролю.

Досягнуто певних позитивних результатів щодо захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин. Порушено 23 кримінальні справи, з яких дві третини – стосовно посадовців органів державної влади, місцевого самоврядування та контролю. До суду направлено 13 кримінальних справ. Наприклад, Лубенським міжрайонним прокурором порушено кримінальну справу відносно посадових осіб однієї із сільських рад, які до рішень сесії сільської ради внесли завідомо неправдиві відомості про надання громадянам земельних ділянок загальною площею понад 20 га та вартістю майже
3 млн грн. Прокурором до суду заявлено позовні заяви про скасування державних актів на право власності та повернення земельних ділянок.

Загалом за прокурорського втручання скасовано майже 500 незаконних рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо надання у користування 850 га земель, реально повернуто до державної та комунальної власності 5691 га вартістю понад 5 млн грн.

Органами прокуратури області особлива увага приділялася дотриманню прав дітей на охорону життя і здоров’я, освіту, соціальний захист, попередженню бездоглядності та правопорушень. За прокурорського втручання у цій сфері до відповідальності притягнуто понад 400 службових осіб, поновлено права майже 8 тисяч дітей. На їх користь відшкодовано понад 4 млн грн державної допомоги та стипендій. 

Із часу набуття чинності Закону України “Про доступ до публічної інформації” органами прокуратури області здійснено понад 40 прокурорських перевірок додержання територіальними органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування та іншими суб’єктами владних повноважень вимог вище­згаданого закону. Перевірками виявлено численні порушення: відсутність спеціальних місць для роботи запитувачів із документами чи їх копіями, непризначення відповідальних осіб для забезпечення доступу до публічної інформації, незабезпечення систематичного та оперативного оприлюднення інформації, передбаченої чинним законодавством. Тож за наслідками перевірок внесено 43 документи прокурорського реагування.

Упродовж минулого року вирішено по суті понад 14 тисяч звернень громадян, із них 324 – звернення і запити, що надійшли від народних депутатів України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.