Душу окриляв полтавський край

Ще зовсім юною вона мріяла стати кіноактрисою, навчалася у школі “на відмінно”, а після її закінчення вступила до ВДІКу на акторський факультет. Природно, що на талановиту студентку звернули увагу кінорежисери, серед яких був і знаменитий митець Олександр Роу. Майстер готувався до зйомок картини “Майська ніч, або Утоплениця” за повістю Миколи Гоголя. І хоча на головну роль красуні Ганни претендували десятки актрис, все ж він віддав перевагу студентці-другокурсниці Тетяні Конюховій, зовнішні дані якої так чудово поєднувалися із внутрішнім світом, емоційним змістом її майбутньої екранної героїні. Дебют виявився вдалим. Про Конюхову заговорили у кінематографічному світі.

Потім її, вже студентку четвертого курсу, запросили на Київську кіностудію художніх фільмів режисери-постановники Ісаак Шмарук та Віктор Івченко знятися у фільмі “Доля Марини”. Вона виборола право зіграти роль молодої колгоспниці Галі, доньки героїні фільму ланкової Марини Власенко. В процесі зйомок Тетяна пересвідчилася, що режисери прагнули щиро і пристрасно розповісти не тільки про особисту драму жінки, а й про її добре серце, відкриту душу, любов до односельців. Її роль талановито зіграла актриса Катерина Литвиненко, яка щедро передавала на знімальному майданчику “доньці” Тетяні Конюховій свій багатий життєвий і творчий досвід. У фільмі були задіяні відомі кіноактори – Микола Гриценко, Михайло Кузнєцов, Борис Андреєв, Нонна Копержинська, Олександр Сердюк, Юрій Тимошенко. На знімальному майданчику панувала дружня атмосфера, і Тетяна почувалася такою ж щасливою, як і її екранна героїня, котра покохала скромного, сором’язливого односельця, їздового Сашка, роль якого зіграв актор Харківського драмтеатру імені Т.Г.Шевченка Леонід Биков. То був його дебют у кіно.

Значна частина натурних зйомок проходила на Полтавщині, у Великобагачанському та Миргородському районах. Тетяна на все життя полюбила благословенний, чарівний полтавський край, його добрих і гостинних людей, а ще гордилася, що її люба матуся Анастасія Денисівна мала полтавські корені.

Кольоровий художній фільм “Доля Марини” вийшов на всесоюзний екран у 1954 році, мав заслужений успіх, підкоривши серця мільйонів трудівників села. В цьому була немала заслуга і студентки ВДІКу Тетяни Конюхової.

Дипломною роботою її була молодіжна музична кінокомедія “Доброго ранку!”, яку знімав на “Мосфільмі” кінорежисер Андрій Фролов. Картина вийшла на екрани 1955 року й стала лідером кінопрокату.

Не зраджуючи своєї великої любові до кіно, після навчання Тетяна Конюхова плідно працювала довгі роки на сцені Театру-студії кіноактора. Її партнерами на сцені були такі уславлені зірки радянського кіно, як наша незабутня землячка Клара Лучко, Інна Макарова, Лідія Смирнова, Любов Соколова, Лариса Лужина, Володимир Івашов, Юрій Саранцев… Тетяні Конюховій доводилося зустрічатися і працювати на знімальних майданчиках із такими знаменитими майстрами, як Олександр Довженко, Сергій Юркевич, Григорій Чухрай, Леонід Луков, Костянтин Воїнов.

Цими днями народна артистка Росії, професор Тетяна Георгіївна Конюхова зустріла 80-річчя. Вона повна творчих сил і життєвої наснаги, веде викладацьку роботу, зустрічається зі своїми шанувальниками. Серед них – і полтавці, які бажають їй здоров’я, довгого і щасливого життя та творчих успіхів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.