“Докучаєвські чорноземи” відроджують тваринництво

– За останній рік ми суттєво модернізували машинно-тракторний парк. Зокрема придбали зернозбиральні комбайни Challenger, трактори “Case-340”, сівалки, культиватори для обробітку грунту, плуги, а також легкові й вантажні автомобілі – загалом техніки на загальну суму понад 20 мільйонів гривень, – розповів генеральний директор ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Анатолій Кибка.

КІЛЬКА років тому агропромислова компанія почала відроджувати садівництво та овочівництво. На площі майже 70 га був закладений товарний сад. Його вирощують за інтенсивною технологією на крапельному зрошенні. Під суницю в господарстві відведено 2,5 га, але незабаром її насадження збільшаться ще на 4,5 га. У планах компанії – весною закласти молодий сад на площі ще 9 га.

На крапельному поливі – й близько 40 га основних овочевих культур, зокрема огірків, томатів, баклажанів, цибулі, моркви, капусти. Вирощеною продукцією “Докучаєвські чорноземи” забезпечують власні їдальні, в яких постійно харчуються понад 900 працівників, не забуваючи при цьому про місцеві дитсадки, школи, лікарні. Продукція агропромислової компанії (а це широке розмаїття круп, хлібобулочних та кондитерських виробів, фрукти, овочі, яйця) користується підвищеним попитом як у підприємств області, так і в населення.

За останні роки одним із пріоритетних напрямків розвитку ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” стало тваринництво. Так, у селі Білухівці Карлівського району будується потужний відгодівельний комплекс, розрахований на одночасне утримання майже 8 тисяч голів худоби. Днями ж у Карлівці відбулося урочисте відкриття другого приміщення свинарника-маточника як однієї зі складових повного циклу виробництва якісної м’ясної продукції.

Серед почесних гостей урочистого відкриття цього об’єкта були, зокрема, радник Президента України, голова Аграрної партії України Віктор Слаута, заступник голови Полтавської облдержадміністрації Володимир Замикула, голова ради засновників ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Андрій Сокіл, генеральний директор агропромкомпанії Анатолій Кибка, голова обласної організації Аграрної партії України Петро Ківшик, голова Карлівської районної ради Петро Світлик, міський голова Карлівки Володимир Слєпцов, голова Котелевської РДА Тетяна Корост, голова Машівської РДА Олександр Прокопенко. У церемонії відкриття свинарника-маточника також взяли участь заступник посла Чехії Ян Орбен та генеральний директор чеської компанії “Brunnthaller” Петр Жировніцки.

– Відкриття сучасного свинарника-маточника – це результат спільної із чеськими партнерами півторарічної наполегливої роботи. Він створювався з метою відродження слави полтавського племінного свинарства. Кошторис об’єкта склав близько 15 мільйонів гривень. Свинарник збудований і діятиме на основі передових технологій, що відповідають сучасним світовим стандартам. За це – подяка нашим чеським партнерам – компанії “Brunnthaller”, – зазначив Андрій Сокіл під час відкриття свинарника-маточника.

Петр Жировніцки офіційно передав у користування ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” завершений об’єкт, обладнаний сучасним обладнанням, – свинарник-маточник, розрахований на одночасне утримання більш ніж 350 свиноматок. Він також вручив золоті медалі та почесні грамоти керівництву й ряду працівників ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи”.

Радник Президента України, голова Аграрної партії України Віктор Слаута, вітаючи “Докучаєвські чорноземи” з черговим значним кроком у відродження тваринництва, наголосив на тому, що в Україні, зокрема на Полтавщині, нині існують необхідні умови для розвитку цієї галузі.

Володимир Замикула теж зазначив, що Полтавська область – серед лідерів у аграрному секторі, в тому числі й щодо розвитку тваринництва, завдяки таким потужним господарствам, як “Докучаєвські чорноземи”.

Після урочистого відкриття свинарника-маточника, де розводитимуть білу велику породу свиней, гості здійснили екскурсію, під час якої дізналися про особливості сучасної технології утримання свиноматок, якою з місцевими аграріями поділилися їхні чеські партнери. Так, увесь догляд, включаючи спостереження за станом здоров’я тварин, їх годівлю, розмноження, здійснюватиметься за допомогою комп’ютерної техніки з мінімальною затратою ручної праці. Приміщення, в яких перебуватимуть свиноматки, чисті, просторі й обладнані за останнім словом техніки. Очікується, що кожного року свинарник-маточник даватиме по 3,5 тисячі племінного поголів’я свиней, не рахуючи хряків.

У НАЙБЛИЖЧИХ планах ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” – здача в експлуатацію м’ясокомбінату потужністю 10 тонн продукції за зміну, будівництво великого комбікормового заводу, а також відновлення молочного скотарства, започаткування й розвиток тепличного господарства тощо. Все це відчутно сприятиме постачанню на український споживчий ринок широкого асортименту якісної продукції.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.