Земля не товар, а ресурс

Микола Калюжний відвідав кілька структурних підрозділів ТОВ “Агрофірма “Маяк”. Зокрема побував на фермі по виробництву молока “Годувальниця”, де ознайомився із сучасними технологіями доїння, зберігання й переробки молокопродукції, оглянув цех по вирощуванню молодняку ВРХ, корівники, доїльне відділення, а також комбікормовий завод і м’ясокомбінат товариства. У СТОВ “Скіф”, спілкуючись із директором агроформування Олексієм Бовдирем, а також керівниками інших сільгосппідприємств, мав змогу переконатися, що розвитку тваринницва у Котелевському районі надають пріоритетного значення. Так, у СТОВ “Скіф” будується одразу кілька чималих сучасних приміщень для корів, у яких утримуватиметься загалом більше 700 голів дійного стада.

Подальший розвиток тваринництва, як і забезпечення продовольчої безпеки держави в цілому, неможливі без виваженої аграрної політики. Ці та інші актуальні питання реформування земельних відносин обговорювали учасники “круглого столу”.

Заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України Микола Калюжний зазначив, що реформування земельних відносин в Україні триває вже протягом 20 років. За цей час було прийнято низку законів, згідно з якими 6,9 мільйона українців отримали сертифікати, ще 6,5 мільйона видали державні акти на право власності на землю. Нині в державній власності перебуває 7,5 мільйона гектарів угідь, 1,4 млн га – невитребувані паї, 1,8 млн га – спадщина, на яку не знайшлося спадкоємців. Середній розмір паю по Україні – 4,2 га. Отож великі площі землі фактично залишаються безгосподарними в той час, як сотні тисяч людей, хоч і працюють на ній, але так і залишаються безземельними. А тим часом бюджети різних рівнів щороку недоотримують понад 5 мільярдів гривень, тому що в державі відсутня законодавча база для проведення аукціонів із продажу землі й не розроблений дієвий механізм реалізації земельних ділянок несільськогосподарського призначення тощо. Це породжує десятки тіньових схем продажу землі в обхід діючого законодавства. Отже, саме життя нині вимагає остаточного врегулювання земельних відносин, наголосив Микола Калюжний. Найближчим часом Верховна Рада України розглядатиме проекти законів про ринок землі. А нині в кожній області, в кожному районі триває обговорення варіантів правового врегулювання земельних відносин.

Заступник голови Державного агентства земельних ресурсів України ознайомив учасників “круглого столу” з основними засадами нового земельного законодавства. Найбільше занепокоєння у котелевських аграріїв викликало питання про максимальний розмір земельної ділянки, дозволеної для продажу одній фізичній особі. Висловлювалося занепокоєння з приводу того, що сільгоспвиробники, котрі утримують до тисячі голів ВРХ, із ухваленням обмеження максимально припустимої ділянки в межах 300 га, як пропонується, скорочуватимуть поголів’я худоби, бо ніде буде вирощувати корми. З іншого боку, цілком можливе скуповування землі “в одні руки” й утворення сучасних латифундій.

– Ми зараз пожинаємо гіркі плоди попередньої недалекоглядності, не подбали про ефективне використання земель і взагалі про майбутнє села, про його соціальний розвиток. Адже, щоб люди мали роботу, своїм трудом створювали добробут, необхідно забезпечити розвиток великих сільгосппідприємств, створити для селян робочі місця, забезпечити нормальне функціонування шкіл, дитсадків, лікарень, – підкреслила Тетяна Корост.

Під час роботи “круглого столу” котелевські сільгоспвиробники наголошували на необхідності надання особливого статусу господарствам, які спеціалізуються на розвитку тваринництва й утримують великі тваринницькі комплекси, на попередній розробці проектів землеустрою, на тому, щоб держава виступала в ролі первинного покупця землі. Була оприлюднена й низка інших пропозицій щодо реформування земельного законодавства, які в основному зводилися до того, що земля не товар, а ресурс, і треба ним грамотно розпорядитися.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.