Де жайвори співають над віками

Хлібом-сіллю зустрічали гостей, які раненько прибули в Мар'янівку – привітати місцевих жителів із важливою подією, адже тут щойно завершилися роботи із реконструкції могили і прилеглої території, де покояться тіла Євгена Гребінки та його рідних, що були поховані на їхньому сімейному кладовищі.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко з тим і привітав усіх присутніх, наголосивши, що усе заплановане нині реалізується в реальні справи, а їх багато у підготовці до святкування 200-річного ювілею із дня народження Євгена Гребінки, який відзначатиметься у лютому 2012 року. Він зазначив:

– Люди, які прославили нашу землю в різні часи, повинні надихати нинішні покоління, а ми маємо зробити все, щоб пам'ять про них зберігалася, а місця, де вони жили, нагадували нам про цих славетних людей. Спільними зусиллями будемо рухатися вперед!

Привітали земляків і голова Гребінківської райдержадміністрації Анатолій Вихор, голова районної ради Валерій Зінченко, сільський голова Іван Малярик, вони також щиро подякували обласній владі за матеріальну підтримку.

Почесні гості урочисто перерізали святкову стрічку, поклали квіти на могилу видатного земляка. Цьому дійству особливого забарвлення додавала мелодія, що його супроводжувала: звучав дивовижно красивий романс на слова Євгена Гребінки – "Очи черные", і навіть бабусі перешіптувалися: "Яка ж популярна ця пісня!.."

Безмежна світова арена.

Слід не один там загубивсь.

Як мало ти прожив, Євгене,

А як багато ти зробив.

Місцевий поет, член Національної спілки журналістів України Андрій Денисенко, чиї поетичні рядки викарбувано на надгробкові, підготував цілу збірку віршів, присвячену Євгенові Гребінці.

Письменник, поет-байкар, видатний діяч свого часу прожив лише 36 років. Він безмежно любив рідний край, його душа летіла сюди, під солом'яний дах маленького будиночка, коли жив далеко, в столиці, а помираючи, заповідав: "Візьміть мене додому, хай мені заспіває жайвір у рідному краї"…

Цей край так і називають – Гребінчиним. А райцентр носить ім'я видатного земляка – не часто аж так шанується пам'ять наших високих достойників. Тож мар'янівчанам, усім полтавцям є чим пишатися.

*   *   *

Після урочистостей гості побували ще на одному щойно завершеному об'єкті – у Мар'янівці введено в дію насосну станцію в рамках програми "Питна вода". Прокладено шість кілометрів нових магістралей, реконструйовано два кілометри старих, вода подається споживачам прямо із свердловини. А головне, запевняє сільський голова, – вода чиста й корисна.

*   *   *

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко побував також у Гребінці, поцікавився, як тривають ремонт та реконструкція районного Будинку культури й інших об'єктів, якими опікується районна та обласна влада. Зокрема цей заклад культури має приймати гостей у дні святкування ювілею Євгена Гребінки, а відкрити його планують уже до кінця нинішнього року.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.