Надійні партнери аграріїв

З початком збирання “королеви полів” у філії “Хлібна база №88” ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” Державного агентства резерву України, що у Чутівському районі, прийняли вже близько 45 тисяч тонн зерна кукурудзи. Обидві дільниці підприємства – Скороходівська і Кочубеївська – працюють у цілодобовому режимі. Однак черги завантажених кукурудзою машин біля воріт підприємства не зникають. Нині у справі сушіння зерна кукурудзи вислів “Час – це гроші” набуває особливої актуальності.

– Кукурудза завжди надходить із підвищеною вологістю й потребує сушіння, – розповідає заступник директора філії “Хлібна база №88” ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” Олег Болєбрух. – Оптимальна вологість для надійного збереження зерна кукурудзи – в середньому 14 відсотків. За один прохід крізь сушарку вологість знижується на 4 відсотки. Тож якщо зерно має показник вологості 17–18 відсотків, воно іде потоком і одразу закладається на зберігання. Коли ж його вологість вища за 18 відсотків, доводиться проводити цю операцію кілька разів, а це, звісно ж, займає певний час.

Ще до початку сезону збирання зернових на хлібній базі було збудовано пункти для розвантаження великовагових автомобілів, яких нині чимало в арсеналі аграріїв. Однак, зауважує Олег Болєбрух, гостро відчувається необхідність модернізації підприємства, зокрема впровадження енергозберігаючих технологій та встановлення сучасного обладнання.

– Продуктивність кожної з наших сушарок – 500 тонн на добу. Щоб прискорити процес приймання кукурудзи від товаровиробників, була підключена й додаткова сушарка, – розповідає керівник. – Але питання в тому, що обладнання на підприємстві морально застаріло, адже сучасні сушарки мають удвічі, а то й утричі більші потужності, тобто можуть пересушувати до 1,5 тонни зерна на добу. Це розуміє і голова Державного агентства резерву України Олексій Володимирович Лелюк, який співпрацює в тому числі й із нашим підприємством, вникає в усі проблеми. Однак йому дісталося у спадок не найкраще господарство. Нині, можна сказати, “латаються дірки”, які залишилися після колишнього керівництва.

Утім, на масштабну модернізацію хлібоприймального підприємства, за оцінками Олега Болєбруха, необхідні мільйони гривень. А їх же ще треба заробити, що при нинішніх цінах на газ та електроенергію доволі непросто. Проте навіть у такій ситуації філія “Хлібна база №88” ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” цього року не підвищувала ціну на сушіння зерна для сільгоспвиробників.

– Ми працюємо з мінімальною рентабельністю, намагаємося створювати найбільш комфортні умови співпраці для аграріїв, – говорить Олег Болєбрух. – За якістю зерна слідкують працівники сучасної акредитованої лабораторії, яка пройшла усі процедури сертифікації й має відповідні документи. Лабораторія працює цілком прозоро: здавачі зерна можуть віддати зразок на аналіз у незалежну лабораторію або ж у Державну хлібну інспекцію, щоб проконтролювати роботу лабораторії нашого підприємства.

Утім, у клієнтів філії “Хлібна база №88” ДП “Полтавський комбінат хлібопродуктів” не виникає такої потреби, адже стосунки з партнерами тут будують на принципах взаємоповаги і довіри. Красномовно про це свідчить широка географія: зерно на підприємство здають товаровиробники не тільки Чутівського, а й Полтавського, Котелевського, Карлівського та інших районів області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.