Оспівана велич Кобзаря

Виконавець головної ролі працював на знімальному майданчику до самозречення, створюючи образ великого українця, поета, виплеснувши з кіноекрана всю глибину його трагедії і непохитну моральну стійкість. Роль Тараса Шевченка стала одним із значних творчих досягнень Сергія Бондарчука як актора. На VІІ міжнародному кінофестивалі, який проходив 1952 року в Карлових Варах, він був удостоєний премії за яскраве втілення образу Кобзаря, а режисер – Почесного спеціального диплома фестивалю.

Фільм Ігоря Савченка охоплює досить значний період життєвого шляху Шевченка – Петербург, Україна, де він зі щемом у серці, з болем у душі бачить нужденне і безпросвітне життя своїх земляків – селян-кріпаків. З моєї точки зору, найсильнішою у фільмі стала його друга частина, яка розповідає про заслання поета. Її епізоди по праву належать до кращих досягнень нашого вітчизняного кіно.

У фільмі показано багато відомих історичних осіб, серед яких, зокрема, – Михайло Щепкін, Карл Брюллов, Пантелеймон Куліш, Олександр Добролюбов, Микола Чернишевський. З ними Шевченко зустрічався у різні періоди свого життя. Їхні образи втілила на екрані когорта українських і російських акторів.

Майстерна робота кінооператорів Данила Демуцького, Аркадія Кольцатого та Іллі Шеккера робить фільм ще виразнішим, проникливішим. Важливу роль в ідейно-образному ряді картини має музика видатного українського композитора Бориса Лятошинського – драматична і патетична.

На жаль, коли зйомки фільму “Тарас Шевченко” наближалися до завершення, раптово помер постановник картини, заслужений діяч мистецтв РРФСР Ігор Савченко. Йому було всього 44 роки. Картину змонтували його учні-асистенти Олександр Алов, Володимир Наумов і Латиф Файзієв. Майстер екрана залишив нам такі відомі кінотвори, як “Богдан Хмельницький”, “Дума про козака Голоту”, “Вершники”, “Третій удар”, “Випадкова зустріч”, “Партизани в степах України”. І, звісно ж, “Тарас Шевченко”. Його вихід у широкий прокат добре зустріли і глядачі, й критики. Державної премії СРСР був удостоєний Ігор Савченко (посмертно), оператори, композитор, виконавці провідних і навіть епізодичних ролей, зокрема наш земляк, самобутній актор-самородок Степан Шкурат…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.