Найсмачніший в Україні фестиваль

З відкриттям найсмачнішого в Україні фестивалю його учасників та гостей привітали міський голова Сергій Соломаха, депутат обласної ради, генеральний директор ЗАТ “Миргородкурорт” Олександр Гавловський, голова Миргородської районної ради Наталія Дудник та ініціатор проведення фестивалю Олег Говоруха. У виступах вони наголошували, що таке дійство є уособленням трудових, народних традицій Миргородського краю.

Гостям фестивалю демонстрували свиней миргородської породи державного підприємства “Дослідне господарство ім. Декабристів” Полтавського інституту агропромислового виробництва УААН, а також свиней української білої породи, яких презентувало ТОВ “Савинці”. До речі, саме в ДП “Дослідне господарство ім. Декабристів”, яке очолює Володимир Цибенко, утримується найбільше в Україні поголів’я свиней миргородської породи.

Серед різноманіття фестивальної програми найбільше зацікавлення у відвідувачів свята викликали… перегони свиней. Щоправда, “конкурсанти” були не місцеві, а столичні гості – маленькі поросятка в’єтнамської породи. Деякі з них мають просто-таки мушкетерські клички – Атос, Портос, Араміс, Д'Артаньян і Міледі.

У перший день фестивалю вдалося зареєструвати два рекорди України, серед яких – приготування рестораторами Миргорода сімдесяти різних страв зі свинини. Інший конкурс, у якому взяли участь конкурсанти з п’яти міст України, передбачав поїдання всіх цих страв, у результаті чого кожен із учасників повинен був загалом з’їсти близько двох кілограмів свинини. Для деяких із них це випробування було не під силу, і вони завчасно вибували з дистанції. Та все ж трійка переможців визначилася. Тріумфатором став Анатолій із Миргорода, якого нагородили туром вихідного дня у ЗАТ “Миргородкурорт”, друге місце – за киянином Дмитром, який отримав великий свиний окіст, “бронза” – у Максима з Івано-Франківська, котрого нагородили кількома ящиками пива.

Неабиякий ажіотаж створили відвідувачі фестивалю біля казанів із кулішем. Готували його гості зі Львова, представники Козацького цеху кашоварів ім. Богдана Русина. Як розповів їх цехмайстер Мирослав Шваб, за перший день фестивалю вони приготували близько шестисот літрів цієї української страви. Готують куліш за старовинними рецептами, секрети яких кашовари видавати не хочуть, та зізнаються, що саме із миргородської свині він смакує найкраще.

Організатори Першого українського фестивалю свинини мають надію, що це свято стане ще одним брендом краю.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.