Населеним пунктам – безпечне і чисте середовище

Проблема твердих побутових відходів, кількість яких постійно зростає, а структура невпинно ускладнюється, є однією з найгостріших для місцевих територіальних громад. Поряд з цим все більш актуальною стає нестача території для їх розміщення, що супроводжується постійним збільшенням витрат на утилізацію. Для нашої області ця тенденція стала особливо характерною в останні десять років. На Полтавщині щорічно утворюється понад 1,5 млн м3 твердих побутових відходів. Відходи вивозяться на 377 полігонів і сміттєзвалищ (а за деякими даними – понад 900) і значна частина їх – без належної документації та інженерного обґрунтування, перевантажена.

Розгляд даного питання на регіональному рівні зумовлено ще й необхідністю врахування соціальних, економічних та екологічних особливостей розвитку регіону й пошуку найбільш ефективних шляхів раціонального використання його вторинних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки. Саме на цьому наголосив у вступному слові голова обласної ради, голова Регіональної дорадчої ради Національного конгресу місцевого самоврядування в Україні Іван Момот. «Це проблема усієї України, і від її розв’язання на місцях залежить стан екології в майбутньому», – сказав він. У засіданні взяли участь перший заступник голови ОДА Віктор Животенко, заступники голови ОДА Олена Адамович та Володимир Замикула. Про проблеми, досвід і перспективи говорили посадовці органів державної виконавчої влади, природоохоронних структур, міські, селищні, сільські голови, науковці.

В області проведена відповідна робота. Була розроблена спеціальна програма, здійснено ряд заходів. Накопичений і певний досвід у Миргороді, Комсомольську, Кременчуці, Лубнах, Карлівському, Новосанжарському районах.

Однак ситуація загострюється. Всі виступаючі зійшлися на тому, що проблема має кілька аспектів, у тому числі екологічний, соціальний, ресурсний. І усі вони потребують вирішення. Натомість в регіоні відсутня повна та об’єктивна інформація про фактичні обсяги землевідведення під полігони ТПВ та сміттєзвалища, об’єми утворення відходів за їх видами, про накопичення та зберігання відходів залежно від їх класу небезпеки тощо. Не сформований і план стратегічних заходів щодо вирішення проблеми, не узгоджена єдина програма дій у сфері поводження з відходами, що в цілому ускладнює вирішення нагальних завдань.

У ході обговорення проблеми було запропоновано конкретний план дій. Перш за все йдеться про формування програм обласного, міського та районного рівнів, системи унітарного й роздільного збору твердих побутових відходів, розробку єдиного уніфікованого проекту з будівництва полігонів, про консолідацію коштів усіх рівнів, реалізацію спеціальних пілотних проектів, сприяння розвитку підприємницької діяльності у цій сфері.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.