Від солідарної до накопичувальної системи

– Ми розуміємо, що до вирішення проблеми пенсійного забезпечення в Україні потрібен комплексний підхід, зокрема економічні, соціальні зміни, – зазначив заступник голови ОДА Олександр Коваль. – Нині надзвичайно актуальною є легалізація заробітків працюючих. Ні для кого не секрет, що багато людей офіційно отримують мінімальну заробітну плату, а решту грошей – “у конвертах”. А це ж колосальні недорахування, зокрема до Пенсійного фонду України. На покриття його дефіциту гроші спрямовуються з Держбюджету.

Вихід вітчизняної пенсійної системи із замкненого кола фахівці Академії пенсійної реформи вбачають у впровадженні паралельно з існуючим солідарним принципом формування пенсій ще й накопичувального, що діє у багатьох розвинених країнах світу.

– Раніше солідарна пенсійна система, що на сьогоднішній день діє і в Україні, була ефективною, бо тих, хто працював, було значно більше, ніж пенсіонерів. Тож, відповідно, до Пенсійного фонду надходило достатньо грошей для виплати пенсій. Нині ж маємо із цим проблеми, що потребують оперативного вирішення. Таким рішенням може стати запровадження в Україні накопичувальної системи виплати пенсій, – зазначив президент Академії пенсійної реформи Олег Лиховид.

 Говорячи про передумови реформування системи вітчизняного пенсійного забезпечення, він наголосив на причинах виникнення в ній кризових явищ, серед яких – згортання виробництва і паралельно – розквіт тіньової економіки, масові скорочення на підприємствах, економічна міграція. Як наслідок – суттєве зменшення надходжень до Пенсійного фонду. На його думку, стабілізації нині діючої солідарної системи сприятимуть підвищення пенсійного віку та мінімального страхового стажу для отримання пенсії за віком, обмеження максимальних пенсій та низка інших заходів.

Наступний крок реформування нині діючої в Україні пенсійної системи – запровадження принципу накопичування пенсій. Це стане можливим лише тоді, коли Пенсійний фонд України буде недотаційним. Експерти прогнозують, що вже у 2013 році бюджет фонду стане стабільним.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.