Гарантія успіху – люди

Вдосталь у господарстві й зерна. Адже кукурудза, приміром, дала по 110 центнерів з гектара. Це найвищий показник урожайності не тільки в Зіньківському районі (середній – 62 ц/га), а, мабуть, і в області. Порадували аграріїв і соняшник (37,5 ц/га) та ранні зернові культури.

– Уся вирощена в господарстві пшениця за рівнем клейковини й білка відповідала ІІ класу, – розповідає депутат обласної ради, генеральний директор ТОВ “Октан” Олег Кулініч. – Ціна такого зерна не може бути нижчою за 2,5 тисячі гривень за тонну, однак продати збіжжя ми змогли лише по 1700 гривень. Загалом цінова ситуація в нашій державі, на жаль, не відзначається певною стабільністю, за таких умов досить складно планувати майбутні витрати. Ціни на цьогоріч вироблену сільгосппродукцію залишилися на минулорічному рівні, в той час як затрати на її вирощування відчутно зросли.

На полях господарства завершують копати солодкі корені. Вони тут вродили по 590 центнерів з кожного гектара.

Сільськогосподарський рік для аграріїв легким не буває ніколи, нинішній теж не став винятком. Але за умов чіткого дотримання технологій вирощування кожної сільськогосподарської культури досягається відповідний результат, вважає Олег Кулініч. Тут спрацьовує комплексний підхід – високопродуктивне якісне насіння, відповідна техніка для посіву та збирання урожаю, своєчасне внесення мінеральних та органічних добрив і, звичайно ж, висококваліфіковані спеціалісти. А в “Октані”, як мовиться, на своєму місці й керівна ланка, й головний агроном Катерина Шубіна, яка постійно вивчає досвід передових господарств. Добре працюють механізатори, різноробочі, наголошує керівник агроформування.

До сказаного варто додати, що середня заробітна плата в господарстві перевищує 2 тисячі гривень за місяць, а механізатори заробляють за рік і до 80 тисяч гривень. “Октан” – це єдине господарство в Зіньківському районі, де збережено систему преміювання 13-ю заробітною платою. Розмір цього заохочення залежить від стажу роботи працівника й сягає 16% від середньорічної зарплати, а це досить-таки вагома сума.

Своєчасно розраховується сільгосптовариство й зі своїми орендодавцями за оренду земельних паїв. У цьому році селянам уже видали мед, пшеницю і ячмінь. Зараз видають кукурудзу. Також пропонуватимуть орендодавцям гречану крупу, олію, цукор, борошно. Якщо ж комусь не потрібна така продукція, то можна отримати розрахунок грішми.

Минулого року валове виробництво сільськогосподарської продукції в “Октані” сягало 20 мільйонів гривень, цього року тут мають надію перевершити минулорічні показники. Відтак, будуть кошти й на розвиток виробництва, і на допомогу громаді та соціальний розвиток села Покровського, де розташована база сільгосппідприємства. В цьому році агроформування придбало новий зернозбиральний комбайн “Джон Дір”, два трактори МТЗ-892, потужну дискову борону німецької фірми “Ленке”, інше причіпне обладнання. Загалом техніки надбали майже на 4 мільйони гривень. Ще 4 мільйони гривень вклали в розвиток матеріально-технічної бази сільгосппідприємства, розповідає Олег Кулініч. Значні інвестиції планують спрямувати й у наступному році – на реконструкцію майстерень, ремонт сільськогосподарської техніки, адмінбудинку… Та найбільших витрат потребує сам процес агровиробництва. Бо тільки мінеральних добрив під майбутній урожай уже придбано майже на 5 мільйонів гривень. У добру копієчку обходяться й посівний матеріал, трудові та матеріально-технічні затрати.

Що ж до вирішення соціальних питань, то, за словами генерального директора ТОВ “Октан”, перш за все треба, щоб у кожному селі, в кожному районі був постійний діалог влади з керівництвом, засновниками сільгосппідприємств. І обов’язково, щоб усі агроформування були зареєстровані на території тієї сільської чи селищної ради, де здійснюється їх виробнича діяльність. Бо це робочі місця (а в “Октані” їх 110), наповнення місцевого бюджету. Допомагає агроформування у забезпеченні продуктами місцевого дитсадка та школи, не забуває про ветеранів. А ще в цьому році розпочали будівництво житла для спеціалістів господарства.

В “Октані” мають свою думку щодо запровадження ринку земель. Адже, як вважає Олег Кулініч, якщо агроформування успішно господарює вже 10 років, виконуючи всі соціальні програми, а село розвивається, то чому б за умов кредитування чи іпотеки не придбати орендовані землі? Хоча перш за все потрібно навести лад у землекористуванні та створити належні умови для функціонування самого ринку земель.

Стосовно планів, то сільгосппідприємство має намір збільшити площі орендованих земель, бо господарювати в “Октані” вміють продуктивно, що вкотре підтверджують цьогорічні врожаї.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.