Що вересень надбає, про те березень спитає…

– Навесні мішок посадочної картоплі коштував близько 500 гривень, а оскільки попередній посушливий рік був неврожайним, докупляти її довелось багатьом селянам. Інакше нічим було б засадити город: не те що з надіями виростити щось на продаж, а й просто – для своєї сім’ї. А тепер от маєш… – Олег Микитович показує на шматок картону, що височіє над розв’язаним мішком із “другим українським хлібом”.

Зафіксована на “вершині” сума справді зовсім не відлякує покупців: 3 гривні (проти минулорічних 5). І картопля вся крупна, та, що сама проситься на деруни. За цілий мішок господар просить сотню. Та й то – чи дадуть? На оптовому ринку за ту ж покупку можна отримати з цієї купюри й 20 гривень здачі.

Олег Микитович Дем’яненко – пенсіонер-полтавець, і осінню стоянку своєму набитому городиною “Москвичику” влаштовує на території, що примикає до ринку “Мотель”, уже кілька років поспіль: дача дозволяє виростити певний надлишок. Втім, зберігати його чоловікові до весни, коли ціни вже “кусатимуться”, ніде. Тож жартує: “Кусатиму лікті потім сам”. Адже немало грошей витратив він і на боротьбу з колорадським жуком…

Господарі, які мають просторі погреби, поки що не поспішають розставатися із зібраним урожаєм, ділиться міркуваннями інший, молодий сусід-продавець: минулого року їздив селами, скуповуючи картоплю майже по 3 гривні за кілограм, нині закупівельна ціна вдвічі менша, тож, звісно, людям вигідніше притримати вирощене до весни, хоч вродило його і в рази більше.

До речі, за дрібнішу картоплю на “Мотелі” просять 2 гривні за кілограм, за таку, що і зовсім у врожайний рік нікудишня, – гривню. Капусту пропонують за ціною від півтори гривні: якщо згадати, що навесні за кілограм білоголової доводилось платити більше 10 гривень, пропозиція здається майже нереальною. За кабачки доведеться викласти щонайменше       2 грн 50 к., морква та буряк середніх розмірів коштують по 4 гривні, ціна на помідори змушує зітхати господинь, які в пік консервації масово закуповували їх по 3 гривні за кілограм, а тепер є й по 2 грн 50 к.

Подешевшала протягом останнього місяця й цибуля: оптом цей овоч пропонують у середньому по 2 гривні за кілограм, вроздріб – по 3. Недорогі, як для кінця вересня, й огірки – 4–5 гривень. Баклажани та болгарський перець майже так, як у тій популярній гуморесці: “великі, але по 5”, маленькі – по 3–4 гривні за кілограм.

Втім, ощадливі покупці не поспішають залишати свої гривні на ринку. Наприклад, Тамара Петрівна Коломієць уже переконалася, що прискіпливе порівняння цін на ринку та у великих мережах магазинів, що постійно практикують знижки на різні групи продуктів, далеко не завжди на користь перших. Капусту в популярному супермаркеті вона придбала, сплативши 1 гривню 9 копійок за кілограм.

– Сім’я у мене велика, – говорить жінка, – тож на борщ кожного разу йде капустинка середніх розмірів. Звісно, намагаюся купити так, щоб зекономити. Але селян наших, які сьогодні живуть  переважно зі своїх городів, добре розумію: вони не можуть дозволити собі ні жирувати так, як власники великих магазинів, ні викидати на вітер вкладені в урожай кошти.

Порозуміння – то, звісно, завжди велика справа. Шкода тільки, що до практичного його втілення у цій царині – щоб і селянам-городникам, і їхнім міським покупцям було однаково вигідно зустрічатися на ринку – нам іще, мабуть, як до врожаю кокосів у наших широтах…

Ринок фруктів цієї осені особливо щедрий на виноград. Майже немає потреби везти його з-за морів. Конкуренцію кримському впевнено складає місцевий: і за багатством сортів, і за ціною. 12 – 15 гривень – і кілограм запашних, смачних та корисних ягід ваш. Минулої осені виноград був удвічі дорожчим. А от любителям яблук та слив цього року не пощастило. Добре, якщо вдасться віднайти яблука по 5 гривень за кілограм, переважно за цей, здавалось би, найтрадиційніший для України фрукт просять 7–8 гривень.

– Навесні цвіли садки рясно, але влітку то вітер пооббивав зеленець, то дощі намочили садок так, що обсипалось все додолу, – от і маємо недорід, – не піддається на спроби покупця поторгуватися незговірлива продавчиня.

Отож доводиться йому докладати до п’ятірки, від якої власниця яблук навідріз відвернулася, ще 2 гривні. Замінити покупку сливами йому, можливо, й не по кишені. Місцевих на ринку немає, а за кримську, середньої величини, угорку треба заплатити 15 гривень. Недешеві й груші – від 8 гривень за кілограм.

Великі торговельні мережі сьогодні радують покупців цінами на крупи: гречка – по 9 гривень, пшоно – по 4. Може запасатися? Там, дивись, знову ажіотаж пожене ціни вгору. Втім, поки що особливих черг за цими продуктами не спостерігається. Хоча, можливо, люди ще просто не зорієнтувалися щодо цінових змін, адже ще зовсім недавно на крупи навішували ярлик майже “делікатесу” та ще й закордонного виробництва. Яйця, як і зазвичай, ближче до холодів починають “золотавіти”: вже не 5, а 8 гривень коштує десяток. І це, звісно, ще не межа. Олію можна придбати за 14 – 15 гривень за літр.

Отож нашому традиційному українському раціону, який істотно відрізняється від раціону європейців із розвинених країн занадто малим вмістом м’яса та морепродуктів, а натомість на три четвертих складається з картоплі та хлібопродуктів, сподіваємося, найближчим часом болісні зміни не загрожують. Але, певно, добре й те, що маємо можливість навіть із цього радіти…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.