Дванадцять кроків до повноцінного життя

– Головна засада роботи нашого центру – діяти в інтересах осіб, які страждають від різних типів залежності, а також членів їхніх сімей, тобто співзалежних. Ми не маємо комерційних цілей – уся допомога, яка надається залежним і співзалежним людям, благодійна. Наші консультаційні пункти “Повернись додому” діють не лише в Полтаві, а й у Лубнах, Кіровограді, Дніпропетровську, Каневі, – розповів директор центру Валерій Звєрєв.

Уже протягом чотирьох років члени благодійної організації “Повернись додому”, а це – лікарі, педагоги, психологи, соціальні працівники, безкоштовно допомагають людям, залежним від алкоголю, наркотиків, тютюнопаління, азартних ігор, та членам їхніх сімей позбутися залежності, відновити душевну рівновагу, повернутися до повноцінного життя. Фахівці працюють із залежними усіх вікових та соціальних груп за програмою “12 кроків” у терапевтичних групах та шляхом надання індивідуальних консультацій.

Програма “12 кроків” не передбачає клінічної детоксикації (цим займаються спеціалізовані медичні заклади), тренінгів, створення груп “за інтересами”. В її основі – анонімність, визнання хворими існування проблеми, тобто залежності, й необхідності допомоги, спілкування із людьми, які потрапили в таку ж біду, відновлення внутрішнього світу кожного та нормальних стосунків із навколишнім світом, формування “тверезого мислення”.

Окрім роботи із залежними людьми з метою їх повернення до нормального життя, співробітники й волонтери центру “Повернись додому” займаються і профілактикою таких негативних соціальних явищ серед молоді, як алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління, захворювання на СНІД, лудоманія, зловживання їжею, комп’ютерна залежність, а також аборти. Вони проводять профілактичні заняття в учбових закладах міста та області, надаючи дітям корисну і цікаву інформацію, що змушує молодь замислюватися й свідомо відмовитися від пляшки, сигарети, шприца… Спеціалісти центру також зустрічаються з батьками на конференціях та класних зборах, надають безкоштовні консультації з питань сімейних відносин, допомагають поліпшити стосунки між подружжям, знайти порозуміння з дітьми.

Окремий напрямок роботи Полтавської обласної благодійної організації “Консультативно-реабілітаційний центр “Повернись додому” – реабілітація та підтримка співзалежних, тобто рідних і близьких тих, хто має будь-який тип залежності. Для них створюються терапевтичні групи й групи підтримки, де вони можуть поділитися своїми проблемами, отримати психологічну допомогу та професійну консультацію фахівця з питань взаємовідносин у сім’ї.

Для тих, хто страждає від тютюнової залежності, в тому числі й для людей, які перебувають у місцях позбавлення волі, співробітники центру проводять окрему місячну програму “Дихайте вільно!” А ті, хто страждає від нездорового харчування та зайвої ваги, в центрі “Повернись додому” можуть пройти двотижневу програму “Ходіть легко!”

Усі, хто страждає від алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління або має в родині хворого на ці та інші типи залежності й бажає звільнитися від згубних звичок, можуть звертатися за допомогою чи консультацією до фахівців Полтавської обласної благодійної організації “Консультативно-реабілітаційний центр “Повернись додому”. Його адреса: м. Полтава, вул. Київське шосе, 82 (у районі зупинки “28 школа”). Телефон (з 8-ї до 22-ї год) – 65-42-56.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.