Конкретизація проектів і фінансування

На порядку денному спільного засідання було питання про напрямки вирішення забезпечення питною водою мешканців населених пунктів комсомольсько-кременчуцького регіону, які постраждали внаслідок діяльності публічного акціонерного товариства “Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія “Укртатнафта”.

За інформацією начальника головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександра Тонкова та заступника начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Анатолія Мосейчука, в зв’язку з забрудненням поверхневого водоносного горизонту в зоні ставка-випарника ПАТ “Укртатнафта” в Кременчуцькому районі та на території Дмитрівської сільської ради міста Комсомольська справді склалась загрозлива ситуація, адже проблема забезпечення питною водою мешканців сіл комсомольсько-кременчуцького регіону, де вміст нафтопродуктів та фенолів у підземних водах перевищує гранично-допустимі концентрації, існує не одне десятиліття.

За словами головного державного санітарного лікаря області Анатолія Журавльова, довгострокове, більше 45 років, накопичення хімічних токсичних речовин у ґрунтових водах вплинуло на забруднення питної води у колодязях населених пунктів, розташованих навколо ставка-випарника.

Також констатувалося, що в Кременчуцькому районі 1663 особи не забезпечені питною водою в достатній кількості та гарантованої якості. Для населення Дмитрівської сільської ради в кількості близько 2,6 тисячі осіб навіть не підвозиться питна вода.

Як зазначив голова Кременчуцької районної ради Василь Кравченко, незважаючи на постанови і рішення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, керівництво ПАТ “Укртатнафта” не забезпечувало протягом останніх 20 років централізованим водопостачанням населені пункти, які потрапили в зону екологічного впливу ставка-випарника. Як наслідок, питна вода до них завозиться з водозабору в селі Омельник за рахунок коштів, які виділяє ПАТ “Укртатнафта”, але ця сума покриває лише половину необхідних витрат.

Після обговорення даного питання, депутати прийняли рішення рекомендувати керівництву ПАТ “Укртатнафта” до 28 вересня 2011 року укласти договір із Кременчуцькою районною радою про фінансування затрат на завезення води у відповідності з розрахунками сільських рад та розробити план конкретних заходів щодо стабільного забезпечення якісною питною водою населених пунктів комсомольсько-кременчуцького регіону.

***

Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери, яке провів голова комісії Микола Ганнущенко.

З урахуванням думок, висловлених депутатами обласної ради Валентиною Петровою, Володимиром Козубом, Михайлом Стеценком, Ігорем Супруненком, погоджено проект рішення сесії обласної ради “Про затвердження Програми інформатизації Полтавської області на 2011–2013 роки”. Головною метою названої Програми визначено побудову інформаційного суспільства та регіональної складової електронної інформаційної системи “Електронний уряд”.

Підтримано й проект змін до регіональної Програми комунікації органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з громадськістю та сприяння розвитку громадянського суспільства на 2011 рік, зумовлених, зокрема, вимогами Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Також комісія запропонувала сесії обласної ради дофінансувати до попередньо встановлених обсягів заходи, регламентовані на 2011-й рік Програмою розвитку інформаційної сфери, книговидання та книгорозповсюдження у Полтавській області та Програмою увічнення пам’яті видатних земляків.

За підсумками розгляду ініційованої головним управлінням інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації нової редакції Положення про підготовку та реалізацію плану випуску соціально значущих видань, що друкуються за кошти обласного бюджету, його розробникам доручено доопрацювати та конкретизувати поданий проект.

***

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр, яке вів голова комісії Олександр Залужний, розглянуто блок профільних питань, внесених до проекту порядку денного сьомої сесії обласної ради. У роботі комісії взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Марченко, начальники обласних управлінь.

Депутати проаналізували матеріали щодо погодження отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів підприємствами на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку ділянок родовищ підземних прісних вод, а також на видобування таких вод на території області. Було розглянуто висновки галузевого управління облдержадміністрації, звернуто увагу на фінансову участь добувних підприємств у розбудові соціальної інфраструктури територій. Під час засідання депутати розглянули та підтримали проекти сесійних рішень: “Про затвердження Концепції регіональної програми підвищення енергоефективності у бюджетній сфері Полтавської області на 2012–2014 роки” та “Про затвердження Порядку розгляду питань користування надрами на території Полтавської області”.

У ході роботи комісії було розглянуто ряд інших актуальних питань.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.