Європротокол: без участі ДАІ

При цьому експерти впевнені: використання європротоколу буде вигідним не тільки для водіїв, а й для ДАІ. Адже таким чином заощаджуватиметься до 100 тисяч робочих змін автоінспекторів, які матимуть змогу повноцінно виконувати свої безпосередні обов’язки.

Зрозуміти те, як має застосовуватись нововведення на практиці, не складно. Європротокол містить три сторінки, одна з яких є детальною інструкцією. Згідно з нею, як у більшості країн Європи, учасники дорожньо-транспортної пригоди за відсутності постраждалих та наявності страховок на автомашини за обопільною згодою фіксують усе самостійно і протягом трьох діб ставлять до відома страхову компанію. Певна річ, один із учасників ДТП в такому випадку обов’язково має визнати власну провину, що не потягне за собою адміністративного покарання.

Є тут, щоправда, нюанс. Сума збитку від автоаварії не повинна перевищувати 10 тисяч гривень. Встановлюватимуть це страховики під час проведення власного розслідування, на що відводиться від 15 до 90 діб.

– Нині, у перші дні ознайомлення з новими правилами оформлення ДТП без участі автоінспекторів, значна кількість водіїв ставиться до можливості застосування європротоколу дуже обережно. Це і зрозуміло: потрібні деякий час для адаптації, чітке усвідомлення переваг нововведення, – повідомив начальник відділу зв'язків із громадськістю УМВС України у Полтавській області Юрій Сулаєв.

За його словами, для фахівців ці переваги є безсумнівними. “Зверніть увагу лише на такий факт: за добу тільки в Полтаві трапляється в середньому до 10 дрібних аварій. Раніше учасники цих ДТП для належного оформлення протоколу мали чекати на прибуття автоінспектора не менше 3–4 годин, оскільки задіяним у цьому напрямі був лише один екіпаж ДАІ, який фізично не міг встигнути оперативно виконати подібний обсяг роботи. За рахунок запровадження європротоколу більшість згаданих проблем у близькій перспективі автоматично відпаде”, – зазначив Юрій Сулаєв.

Хоча перші партії європротоколів уже надійшли в страхові компанії, самі страховики висловлюють переконання, що ефективно і в повному обсязі нововведення запрацює не раніше 2012 року, коли, як передбачається, всі водії отримають нові поліси або переоформлять старі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.