Творчість – вічна полтавська традиція

Премія заснована Полтавською обласною радою у 2007 році, й ось днями когорта лауреатів поповнилась новими іменами. Кожен із переможців, котрим вручали дипломи на урочистій церемонії в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. В. Гоголя, добре відомий тій частині полтавців, яка не стоїть осторонь культурно-мистецького життя краю й не байдужа до подій у цій постійно вируючій на землі Котляревського царині. Прикладів непересічних досягнень наших сучасників справді чимало – є серед нас особистості, здатні руйнувати наболілі в суспільстві стереотипи.

Саме так можна сказати про лауреата премії, переможницю в номінації "Подія року", заслуженого працівника культури  України, директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського Тетяну Зеленську, яка довела, що навіть у сільській глибинці бібліотечна справа здатна активно модернізуватися вже сьогодні: опікуючись впровадженням на Полтавщині міжнародного проету "Бібліоміст", Тетяна Іванівна залучила всіх керівників бібліотек області до конкурсу з освоєння бібліотечних інтернет-послуг, у якому 12 закладів стали переможцями. Очікувана сума інвестиції в галузь у результаті впровадження проекту складе мільйон гривень!

У номінації "Сучасна проза" відзначено письменника Сергія Мирного. Його роман "Чорнобильська комедія" претендує розпочати нову сторінку в пошуку відповідей на питання, що поставила перед людством атомна катастрофа 1986 року. Досвід командира взводу радіаційної роти (цьому підрозділу довелося працювати в епіцентрі аварії) змусив його сьогодні по-новому подивитися на власні спогади – з позиції всеперемагаючої життєствердності людського характеру.

Поетичну першість (номінація "Поетичний твір") оргкомітет премії віддав Едуарду Кухаренку за збірку "Осінній дощ у понеділок". "Поет-філософ морських і океанічних просторів, тонкий лірик" – так відрекомендував на сцені театру Едуарда Григоровича член Національної спілки письменників України, голова Полтавської спілки літераторів Микола Костенко.

У номінації "Музично-пісенна творчість" лауреатом премії ім. І. П. Котляревського став ансамбль бандуристок "Любава" Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка (художній керівник – Юлія Хниченко). Цього року колективу, багаторазовому лауреату міжнародних та всеукраїнських конкурсів, який зачаровує глядачів і талантами, і юністю учасниць-студенток, виповнюється 55.

Дует ведучих – працівників Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді Юлії Зірки та Олександра Реця – здобув перемогу в номінації "Слово". Юлія та Олександр пообіцяли не тільки не зупинятися на досягнутому, а й сприймати визнання як аванс, за який вони з радістю будуть служити глядачеві й надалі.

Голос лауреата премії ім. І. П. Котляревського у номінації "Медіапроект" знають у кожній полтавській оселі, в якій не уявляють життя без радіоприймача, адже це старший редактор обласного радіо ОДТРК "Лтава" Ірина Філоненко. Свою перемогу журналістка присвятила героям радіонарисів із циклу "Ми – українці", котрі ось уже протягом стількох років надихають її на пошуки тих сокровенних рядків, що донесуть до слухача життєву правду про скромних і водночас величних людей, які своєю небайдужістю, чесною працею та щирістю стверджують одвічні чесноти українців.

Почесну грамоту обласної ради за вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства Полтавщини за рішенням оргкомітету премії отримав член спілки краєзнавців України Валерій Волосков.

Заключним акордом церемонії вручення дипломів лауреатів стало нагородження господарів сцени – колективу Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя (номінація "Театральна діяльність"). Протягом останніх трьох років, упродовж яких гоголівці чекали на завершення ремонту приміщення театру, вони здійснили 12 нових постановок, привезли до Полтави чимало перемог з різних конкурсів.

– Приємно, що у нас є можливість відзначити людей, які своєю творчою працею, громадянською позицією продовжують традиції українського народу, – зазначив у вітальному слові на честь лауреатів голова оргкомітету обласної премії ім. І. П. Котляревського, голова обласної ради Іван Момот.

Колективу театру та всім шанувальникам театрального мистецтва він повідомив приємну новину про те, що співпраця з українським земляцтвом у Санкт-Петербурзі обіцяє вже у недалекій перспективі приїзд театральних труп із міста на Неві до Полтави, натомість гоголівців чекатимуть із виставами у Санкт-Петербурзі.

Для всіх, хто прийшов на урочистості, колектив театру підготував оригінальну, побудовану на уривках із найзнаковіших вистав гоголівців розповідь про становлення й розвиток цього осередку культури. Першими на сцені з'явились герої "Наталки Полтавки" Івана Петровича Котляревського…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.