Студентські житлові колізії

Хоча кількість цьогорічних абітурієнтів порівняно з минулими роками зменшилася, проте виші не можуть забезпечити всіх приїжджих студентів місцями в гуртожитку. Тож вони змушені винаймати житло самостійно. А це – дорого. За проживання в однокімнатній квартирі потрібно платити в середньому 1200 гривень на місяць, наполовину дешевше винаймати окрему кімнату і жити разом із господарями. Якщо ж вивинаймати кімнату не самому, а з кимось, то й ціна, відповідно, буде меншою – в межах 300 гривень. Знайти помешкання в приватному секторі можна за ціною від 350 до 1000 гривень на місяць, у залежності від умов проживання і наявності зручностей. Та хоча ціновий діапазон за оренду житла досить різноманітний, для багатьох навіть мінімальна за сьогоднішніми мірками ціна відчутно б’є по кишені. Тож і не дивно, що сім’ям, особливо тим, чиї діти навчаються на комерційній основі, доводиться затягувати паски, аби їхні син чи донька отримали диплом про вищу освіту.

Гуртожитки є, та чи для всіх там вистачає місця?

Проректор із науково-педагогічної роботи та корпоративного управління Полтавського національного технічного університету ім. Юрія Кондратюка Анатолій Мартиненко під час телефонної розмови розповів, що забезпечення приїжджих студентів місцем у гуртожитку завжди було і залишається першочерговим завданням вишу. Тож нинішні першокурсники, за їхнім власним бажанням, стовідсотково забезпечені житлом. Плата за місяць проживання в гуртожитку для них становить 165–192 гривні, залежно від умов проживання.

Як повідомив проректор із науково-педагогічної роботи Полтавського університету економіки та торгівлі Анатолій Бойко, всі приїжджі студенти, які мали бажання оселитися у гуртожитку, отримали там місце. Вартість проживання у середньому становить 190 гривень.

Забезпечити всіх приїжджих першокурсників житлом намагаються й у Полтавській державній аграрній академії. Проректор із навчально-педагогічної та інноваційної роботи ПДАА Олена Костенко розповіла, що зазвичай у гуртожитки передусім селять студентів пільгових категорій, та в цьому році вдалося забезпечити житлом усіх бажаючих. Старшокурсники здебільшого винаймають помешкання самостійно. Місяць проживання у гуртожитку аграрної академії коштує 150 гривень.

Студентів Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка розселяють за іншим принципом. За словами першого проректора ПНПУ Романа Сітарчука, спочатку намагаються забезпечити житлом студентів старших курсів, які вже встигли себе гарно зарекомендувати в університеті. Серед першокурсників місце у гуртожитку насамперед отримують пільговики. Вартість місячного проживання – від 153 до 175 гривень.

Поспілкувавшись зі студентами різних вишів Полтави, можна констатувати, що їхні думки сходяться в одному: ціни за проживання у гуртожитках помірні, та умови залишають бажати кращого. Застарілі сантехніка, кухонне обладнання, часто не буває гарячої, а інколи – й холодної води, погане опалення – такі реалії життя в гуртожитках. Студенти запевняють, що були б не проти платити трохи більше, якби тільки умови проживання стали кращими.

Шукаємо квартиру

Чимало студентів, які через ті чи інші обставини не змогли отримати місце в гуртожитку, змушені винаймати житло самостійно. Окрім переваг окремого помешкання, не слід забувати й про його недоліки – вартість, яка не кожному по кишені, та можливі проблеми й незручності, котрі можуть очікувати на квартирантів.

Так, студентка четвертого курсу ПНПУ ім. В.Г. Короленка Марина з першого року навчання винаймає квартиру. Говорить, що за ці роки довелося пережити багато негараздів. На першому та другому курсах вона винаймала кімнату в однієї старенької жінки разом із двома студентками з інших вишів Полтави. За місяць кожна з них платила по 200 гривень. При цьому їм категорично заборонялося користуватися душем, аби не зіпсувати плитку в ванній кімнаті.

– Але найнеприємніше було те, що за нашої відсутності хазяйка порпалася у наших речах, брала собі продукти, які ми привозили з дому, – згадує Марина.

На третьому курсі дівчина одружилася, і разом зі своїм чоловіком вона вирішила винаймати окреме помешкання. За 600 гривень у місяць подружжю вдалося знайти житло в приватному секторі на околиці міста. Але радіти життю в орендованій оселі змогли до перших дощів, які через дірявий дах затопили їхнє помешкання. Взимку ж потерпали від холоду, оскільки у флігелі, в якому вони жили, були проблеми з опаленням. Так-сяк молоде подружжя прожило рік, а потім вирішило знайти інше помешкання. З цією метою молодята звернулися в ріелторське агентство, якому довелося заплатити чималу суму за надані послуги, але квартиру з усіма зручностями їм знайшли майже у центрі міста за 1300 гривень на місяць. Здавалося б, життя налагодилося, але через рік господарка квартири повідомила, що вирішила продавати житло. І знову – пошук нового помешкання…

Це один із прикладів студентських квартирних поневірянь, яких багато. Тож хоча керівництво вишів одноголосно запевняє, що жодних проблем із поселенням студентів у них немає, та ситуація неоднозначна. Щороку сотні молодих хлопців та дівчат, які приїжджають до Полтави здобувати освіту, змушені перебиратися з квартири на квартиру, витрачаючи батьківські гроші, в очікуванні місця в університетському гуртожитку.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.