Сорочинський ярмарок – борщ, галушки, «Хуторок»

«Шум, лайка, мукання, бекання, ревіння – усе зливається в один безладний гомін», – писав про ярмарок класик 200 років тому. Цього року в Великі Сорочинці приїхало більше мільйона відвідувачів, які за час ярмаркування з’їли кілька тисяч літрів найсмачнішого борщу і козацького кулешу, до тонни знаменитих на весь світ полтавських галушок і незліченні порції ароматного плову з величезних столітрових казанів. Запивали все це справжньою українською горілочкою «Хуторок». Гостям ярмарку дуже сподобався гігантський півтонний коровай, заввишки метр і більше двох метрів у діаметрі. Коровай, прикрашений гербами регіонів України, роздали відвідувачам ярмарку, а перед цим кулінарний шедевр зважили і занесли в “Книгу рекордів України”.

Національний Сорочинський ярмарок черговий раз підтвердив своє звання національного символу України. Звичайно, асортимент товарів (як кажуть – від волів до тракторів) вражав. Та більшість відвідувачів усе-таки приїжджають у Великі Сорочинці не торгувати, а зануритися в неповторну атмосферу. «Воли, мішки, сіно, цигани, горщики, баби, пряники, шапки», – пам’ятаєте, як описував Сорочинський ярмарок класик? До речі, сам Гоголь привітно зустрічав гостей на вході під пісні українських дівчат. А далі кілька годин поспіль можна було знаходитися в торгових рядах. Купити було що – освячені на Спас мед і яблука, посуд із обпаленої глини, вишиванки, обереги, традиційні ляльки-мотанки, вироби зі шкіри та дерева. Ціни, кажуть, були високі, але на те він і ярмарок, щоб торгуватися. Багатолюдно й весело було на майстер-класах із приготування борщу і кулешу. Генеральний розпорядник Національного Сорочинського ярмарку ТОВ «Сорочинський ярмарок» постарався, щоб все було майже так, як у Гоголя, – з незабутнім місцевим колоритом.

Культурна програма ярмарку була на висоті – виступали улюблениця фабрики зірок Еріка, українські репери ТНМК. Неповторність атмосфери ярмарку створювали і зірки, і численні фольклорні колективи, торговці та й самі відвідувачі. Й, звичайно, колориту додавала національна горілочка «Хуторок», яка була одним із найпопулярніших сувенірів із ярмарку. Тож наприкінці дня складно було зрозуміти – чи то веселяться відвідувачі у вишиванках, чи то відбувається чергова театралізована вистава за участю героїв творів Гоголя …

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.