Повноправні члени “ворсклянської” сім’ї

Інвалідність працювати не заважає

В експериментальному цеху знайомимося з контролером лекал, інвалідом ІІІ групи Людмилою Пиляй. У неї спеціально обладнане робоче місце. Враховуючи її побажання, для зручності реконструйовано стіл і стілець.

– Конструктори складають схеми, художники малюють, а ми вирізаємо лекала, за допомогою яких потім шиють одяг, – пояснює технологію виробничого процесу Людмила. – Робота подобається. Як додаток до зарплати маю ще й пенсію по інвалідності. Тому і самій вистачає на життя, й можу посильно допомогти дорослим донькам – 33-річній Анні, 29-річній Євгенії – та 3-річному онуку Андрійку.

Майстер 7-го потоку цеху № 2 Олена Жданова задоволена роботою своїх підлеглих, серед яких двоє – люди з вадами здоров’я.

– Вони працюють, як усі, з нормою справляються, відповідальні й дисципліновані. Жодних проблем із ними не виникає. Гарні працівниці, з великим досвідом роботи, який охоче передають новоприбулому підростаючому поколінню.

– Я на фабриці з 1989 року, – розповідає Наталія Козлова. – Свого часу здобула професію швачки, але зараз виконую роботу прасувальниці. Інвалідність мені не заважає, а тому працюю повний робочий день. Живу з меншою сестрою і двома племінниками. Завжди роблю і свій внесок у їхній сімейний бюджет.

– На “Ворсклу” прийшла відразу після школи, – приєднується до розмови Світлана Животовська. – І ось вже працюю тут понад 20 років. Керівництво про нас дбає. Окрім зарплати, отримуємо й премії, а до Дня інвалідів – матеріальну допомогу і подарунки. Також безкоштовно харчуємося в їдальні.

Людям із вадами здоров’я йдемо назустріч

Голова правління ЗАТ “Полтавська фірма “Ворскла” Віктор Чміль запевняє, що на його підприємстві завжди раді організувати зайве робоче місце для людей із вадами здоров’я. До речі, їх чисельність навіть перевищує 4 відсотки – необхідну кількість працюючих цієї категорії на виробництві згідно із законом.

– На деяких підприємствах інваліди просто не зможуть працювати, – каже він, – а ми маємо можливість допомогти їм знайти своє місце у житті, бути потрібними суспільству. В нас вони представляють практично всі професії – від прибиральниці, рядової швачки до головного бухгалтера. Виконуємо будь-які побажання стосовно організації робочих місць. Норми виробітку для них не існує. Скільки зроблять – неважливо. Якщо потрібно скоротити робочий день до семи чи навіть п’яти годин – будь ласка, жодних перепон із боку адміністрації не буде. Як правило, у відпустку наші працівниці йдуть восени або навесні, адже влітку і взимку в розпалі сезон роботи, по закінченні якого виплачуємо преміальні. Але для людей із вадами здоров’я існує своя черга відпусток, які вони можуть взяти будь-коли. Ті з них, хто має

ІІ групу, ідуть на 30 календарних днів, ІІІ – на 26, тоді як інші працівники відпочивають 24 дні. Якщо цього недостатньо, можна взяти ще до 2-х місяців за власний рахунок. Завжди йдемо їм назустріч.

– На підприємстві у нас діє повний соціальний пакет, який по суті зберігся ще з радянських часів, – говорить начальник відділу управління персоналом Віра Казанцева. – Навіть їдальня своя є, де наші працівниці можуть харчуватися безкоштовно. В штаті працює лікар-гінеколог, аби жінки не втрачали час і не простоювали в чергах у лікарнях. Взимку, коли виникає ризик простудних захворювань, запрошуємо терапевта. Людям із вадами здоров’я до Дня інвалідів додатково виплачуємо премію та купуємо подарунки. Вони – повноправні члени нашої великої виробничої сім`ї.

Нові форми

соціального захисту

– На “Ворсклі” дійсно люди з вадами здоров’я почувають себе впевнено, бо вони повністю захищені, – розповідає директор обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва. – Про них дбають не тільки на словах, а й на ділі. Ми ж зі свого боку намагаємося забезпечити інвалідів надійними робочими місцями. Так, кожному громадянину з обмеженою працездатністю забезпечено вільний доступ до всіх джерел інформації, якими володіє служба зайнятості. В усіх центрах зайнятості обладнані спеціальні місця для самостійного пошуку роботи, а також з вільним доступом до Інтернету.

Службою зайнятості області надається широкий спектр соціальних послуг особам із інвалідністю, зокрема підбір прийнятної роботи, надання профорієнтаційних та профконсультаційних послуг, професійна підготовка з метою підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці та опанування нової професії, яка не протипоказана за станом здоров’я, психологічні поради, пов’язані з працевлаштуванням, сприяння започаткуванню власної справи.

На службу зайнятості покладається завдання не тільки допомагати в працевлаштуванні людям із інвалідністю, а й сприяти запобіганню упередженому ставленню роботодавців до використання їхньої праці, зробити працевлаштування осіб із обмеженими фізичними можливостями спільною метою.

Зараз постала необхідність впровадження нових форм соціального захисту осіб із інвалідністю, що дозволить включити їх у систему соціально-економічних відносин.

З метою реалізації права на працю осіб із інвалідністю в рамках виконання спільного Проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості "Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості" в центрах зайнятості області впроваджуються проекти моделі працевлаштування й забезпечення зайнятості осіб із інвалідністю в Україні та методології надання центрами зайнятості соціальних послуг людям із інвалідністю, основною метою яких є підвищення суспільної ролі людей із інвалідністю як повноправних учасників соціального та економічного життя.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.