Не просте яєчко, а добірне

– Якість курячих яєць пов'язана з низкою чинників, починаючи від генетичних, кормових, вікових до умов утримання птиці, обладнання і технологій, – пояснює директор ЗАТ "Птахофабрика "Росія" Максим Харченко. – Та все-таки найголовніші з них – це умови утримання і належна якість кормів.

ЗАТ "Птахофабрика "Росія" – середнє за мірками галузі підприємство: нині тут утримується 400 тисяч несучок німецької породи "Ломанн Лайт".

– Добових курчат закуповуємо на Полтавській птахофабриці й дорощуємо протягом 100–120 днів, – розповідає  Максим Харченко. – Коли курчата підростають, переводимо їх у промислові корпуси зі спеціальним устаткуванням.

До речі, щодо умов "проживання" – одного з визначальних факторів, які впливають на якість яєць, то на птахофабриці "Росія" для несучок, можна сказати, обладнано курячий "п'ятизірковий готель". Ось уже два роки, як тут встановлено високотехнологічне німецьке обладнання, яке дозволило значно підвищити культуру виробництва і рівень автоматизації.

Перебуваючи на території підприємства і навіть у самих пташниках, у кожному з яких – по 60 тисяч голів курей, нізащо не скажеш, що знаходишся на території птахофабрики. Адже система вентиляції й мікроклімату – один із елементів нового обладнання – дає змогу очищувати повітря від різких запахів, підтримувати в приміщенні відповідний температурний режим. Зсередини реконструйовані пташники скоріше нагадують "висотки", де "клітки-квартири" розміщені у чотири яруси. У спеціальних жолобах – корм, а вода подається по трубках із ніпелями. Ніпельна технологія напування, до речі, дозволяє значно скоротити витрати води. У приміщенні постійно підтримується спеціальний цикл освітлення.

Підтримання відповідних умов, як, власне, й весь процес виробництва, повністю автоматизовано, аж до збирання яєць. Цікаво спостерігати за тим, як знесене яйце потрапляє на конвеєрну стрічку, звідти – на "ліфт-транспортер", що рухається між ярусами. Власне, ним воно й "приїздить" потім у так званий пункт збору яєць, де їх сортують за категоріями, а затим – фасують. Відходи виробництва теж видаляються автоматично.

 – Коли курочці комфортно, підвищується не тільки якість яєць, а й яйценосність, тобто продуктивність несучки. Нині на нашому підприємстві у піковий період вона сягає 96 відсотків. Це найвищий за всі роки показник: десять років тому він становив 92 відсотки, ще раніше не піднімався вище 85 відсотків. У цілому за продуктивний період – 60 тижнів – курка повинна знести 355 яєць. Це можливості породи, закладені на генетичному рівні. На виробництві ж повністю використати цей потенціал можливо лише за умов належного утримання й годівлі.

Кури на птахофабриці "Росія" добре харчуються: у їхньому раціоні лише натуральні корми, які підприємство закуповує у перевіреного роками партнера. Жодних хімічних домішок і барвників заради привабливого вигляду. Найкращим же підтвердженням якості натуральної, екологічно чистої продукції виробництва птахофабрики є визнання й висока оцінка споживачів. Курячі яйця з маркуванням "Росія" користуються величезним попитом: щомісяця у Кременчуці та  Дніпропетровську, у кримському регіоні підприємство реалізує їх близько 9 мільйонів штук.

І хоча на птахофабриці вже нині створене високотехнологічне виробництво, на досягнутому тут зупинятися не збираються. Є ще чимало задумів, які хотілося б реалізувати на практиці. Адже, щоб утримати існуючі ринки збуту і завоювати нові, потрібно пропонувати споживачам лише якісну, свіжу й корисну для здоров'я продукцію.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.