Хочеш добре гуляти? Йди заробляти!

Стажер або практикант

Завжди є можливість знайти роботу за своєю спеціальністю. Така практика означає, що потім знайти постійне місце роботи буде значно простіше – вже буде досвід. 

Можна безпосередньо звертатися в організації, що цікавлять, а можна скористатися зв'язками, в тому числі й знайомством із викладачами, які можуть порекомендувати свого студента в надійну фірму.

Як варіант – варто спробувати знайти підприємство, яке візьме тебе на стажування або практику. Щоправда, платитимуть у такому випадку мало або не заплатять  взагалі, проте, якщо показати себе діловим, не виключено, що запропонують залишитися вже із зарплатою й перспективами росту.

Перекладач

Робота для студентів є в компаніях, що займаються перекладами. Знаючи одну або декілька мов, впевнено шукайте роботу позаштатного або надомного перекладача (наприклад, у видавництвах, бюро перекладів, шлюбних агентствах) або гіда-екскурсовода для іноземців.

Позаштатний                        кореспондент

Журналіст або кореспондент періодичного видання – робота студентам, як кажуть, на всі часи. Вакансії позаштатників завжди є в журналах із серії "про життя", у великих газетах, на порталах новин. Також можна знайти підробіток із написання віршів на листівки або "літературним негром" – писати детективи і любовні романи.

Робота у сфері продажів

Багато компаній не проти гнучкого графіка для своїх менеджерів із продажу. Сюди ж можна віднести і роботу агентом з продажу нерухомості. Якщо хочеться працювати саме в цій сфері – шлях відкритий. Ставка, найімовірніше, буде мінімальна, а може, її не буде взагалі, зате така робота для студентів дає дохід від продажів і чималий досвід. Проте тут треба бути обережним: легко потрапити в мережевий маркетинг або фінансову піраміду замість відділу продажів у пристойній фірмі. Тому краще запам'ятати: якщо просять внести заставу або заплатити за щось при прийомі на роботу – напевно, щось нечисто.

Робота у фаст-фудах

Найпростіше студентам знайти роботу в фаст-фудах: вакансії є завжди. Беруть усіх, але витримати таку роботу здатен не кожен. Графік роботи на кухні дуже щільний. Час розписано по хвилинах, менеджер стежить, щоб ніхто не простоював, навіть руки потрібно мити за графіком і відзначатися при цьому в спеціальному бланку. Плюси – отримуєш їжу з меню цього фаст-фуду з великою знижкою.

Кур'єр, промоутер

Багато студентів починають із роботи кур'єром, промоутером або розклеювачем оголошень.

Плюси роботи кур'єра – ви отримуєте безкоштовний проїзний на міський транспорт, до того ж скоро вивчите місто, як своїх п'ять пальців. Мінуси – гратися з вами ніхто не буде, так що звикайте тягати важкі сумки й ігнорувати часто не дуже поважне ставлення до вас.

Робота промоутером, частіше за все, не постійна – лише на кілька днів. Зате оплата погодинна і щоденна. Якщо ви комунікабельні, маєте почуття гумору і можете цілий день розхвалювати марку ковбаси перехожим, які пробігають повз, – то чому б не спробувати?

Оператор телефонної служби

Компанії, що займаються телефонними опитуваннями, або просто великі компанії, спеціалізовані агентства з надання послуг колл-центрів теж беруть на роботу студентів.  Знайти таку роботу нескладно. Потрібно мати грамотну мову без дефектів вимови, приємний голос. Щоб працювати тут, бажано мати почуття гумору  – ігнорувати і відмовлятися від ваших пропозицій і запитань будуть  рідше.

Та інші

Робота для студентів не обмежується тільки перерахованими вище вакансіями. Ви можете клеїти вдома конверти або плести шнурки, складати букети, стати моделлю для боді-арту, фотографом… Головне – бажання.

У Полтаві молоді допомагає знайти роботу, зокрема,  Полтавський обласний молодіжний центр праці при відділі  у справах сім'ї та молоді облдержадміністрації. Директор центру Анатолій Безпалюк розповідає:

– Традиційно влітку молодь цікавиться місцями, де можна підробити місяць-два. Нинішнього літа затребувані професії механіка, автомийника, продавця (з 17 років), консультанта з продажу автомобілів, охоронця, адміністратора в готелі (необхідне знання іноземної мови).  Щодо досить популярних занять типу розклеювання оголошень чи роздачі реклами, то цього літа немає сталого попиту на таких працівників, тому  хоч і база вакансій у нас оновлюється щоденно, розраховувати на таку роботу  не варто. Та й шкідливо для організму тривале перебування на сонці чи під дощем, адже така робота – здебільшого на вулиці. Є невтішна статистика клієнтів нашого центру за минулий рік: із 174 осіб, що звернулися, лише 36 працевлаштувалися. Це пояснюється тим, що, по-перше, молодь просто не доходить до місця направлення, демонструючи  психологічну неготовність працювати, а по-друге, не вміє себе поводити на співбесідах із роботодавцями.

– А як Ви порадите себе поводити?

– Вимоги до поведінки і вигляду на співбесіді не зависокі – прийти за 10–15 хвилин до призначеного часу, чистим, охайним, постукати перш ніж зайти до кабінету, бути ввічливим; сідати тільки після того, як запропонують.  Головні вимоги до тимчасових і постійних працівників залишаються незмінними – чесність, порядність і бажання працювати.

– Як уберегти себе від можливого обману?

– Треба знати, що оплата праці бува
є різна – щоденна, щотижнева, але найчастіше – двічі на місяць, аванс і зарплата. У нічну зміну мають право працювати лише повнолітні, такі зміни оплачуються вище за денні. Щоб уникнути махінацій із зарплатою, важливо укласти трудові договори, які бувають трьох видів: довгострокові, тимчасові й на виконання певної роботи. Працедавець має у найближчі п'ять днів повідомити  центр праці про факт укладання такого договору. У випадку підписання всіх необхідних документів працівник зможе вимагати зарплату через суд. Також можна звернутися до нас, і ми посприяємо пришвидшенню виплати заробітної плати. Кожен, хто шукає роботу, має чітко усвідомлювати, чим він згоден займатися і що може запропонувати роботодавцю.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.