Сільським територіям – сталий розвиток

Зрозуміло, що, займаючись економікою, можна розраховувати на збільшення доходів і до державної, і до місцевої казни та на підняття соціальних стандартів. Одним із пріоритетів Полтавщини є подальший розвиток агровиробництва через відродження галузі тваринництва. І тут маємо як певні напрацювання, так і певний потенціал, зазначив Олександр Удовіченко.

Про підсумки реалізації обласної програми ринкових реформ у         І півріччі 2011 року поінформувала заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович. Вона, зокрема, зупинилася на питаннях реформування охорони здоров’я, зазначивши, що в області сформовано комплексний підхід до реформи всіх рівнів надання медичної допомоги населенню, майже 80% населення користуються послугами сімейних лікарів. Реформування житлово-комунальної сфери здійснюється в напрямку переоснащення підприємств ЖКГ, зменшення енерговитратності виробництва житлово-комунальних послуг, розширення мережі ОСББ. Розпочато реалізацію проекту щодо створення єдиного інформаційно-розрахункового центру в системі ЖКГ.

Про напрями вирішення соціально-економічних проблем сільських територій доповідав заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, який, підбивши підсумки роботи агропромислового комплексу  області, наголосив на проблемах галузі, серед яких перш за все – зайнятість сільського населення. Адже близько 300 тисяч селян не мають робочих місць. І тут, за словами доповідача, – поле діяльності дорадчої служби, зокрема в питаннях створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Наголошувалося також на необхідності розвитку таких потенційно привабливих галузей, як овочівництво, картоплярство, тепличне й рибне господарства, вирощування лікарських рослин тощо.

Нині дорадчі служби працюють тільки в 6 районах області. На необхідності їх створення у кожному районі акцентував увагу Олександр Удовіченко. Він дав завдання протягом наступного кварталу вирішити це питання. Керівник області також звернув увагу присутніх на результати діяльності молочарського кооперативу в Семенівському районі, зазначивши, що закупівельна ціна на молоко там становить понад 3 гривні за кілограм, у той час як нині населенню заготівельники платять від 1,7 до 2 гривень за кілограм. Тож потрібно підняти ціну на молокосировину, прийняту з особистих селянських господарств, переконаний керівник області.

Віднайдення реального господаря на землі, введення її в економічний обіг та виведення державних установ на рівень рівноцінних гравців цього ринку неможливе без проведення грошової оцінки земель, і це головне завдання, яким сьогодні опікуються і Верховна Рада, й державні служби, зазначив начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий. Між тим, 426 населених пунктів області потребують змін меж. Керівник управління наголосив на строкатості розміру оплати за оренду землі в різних регіонах області, закликав до відповідальності сторін при  підписанні договорів оренди, аби запобігти надмірному виснаженню земель та їх нецільовому використанню.

Про реформування системи ветеринарної медицини поінформував начальник головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергій Аранчій, який зазначив, що на території кожної сільради має функціонувати сервісний центр із надання відповідних послуг фахівцями зазначеної галузі.

Досвідом роботи з питань розвитку соціальної сфери сільських територій із присутніми на зібранні поділилися сільські голови, керівники районів. Зокрема Герой України, голова Котелевської РДА Тетяна Корост висловила думку про те, що, ставлячи завдання перед керівниками місцевого рівня, держава теж має виконувати задекларовані програми, надто в питаннях фінансової підтримки сільгосптоваровиробників. А голова Семенівської райдержадміністрації Валерій Книш зазначив, що сільські території можна розвивати лише спільними зусиллями всієї громади і за умов створення мотивації до праці, коли люди на селі отримуватимуть задоволення від того, що роблять.

Учасники розширеного засідання обласного комітету з економічних реформ, у якому взяли участь голова обласної ради Іван Момот та перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко, також оглянули виставку “Полтавщина аграрна”, де райони області й установи та організації, причетні до агровиробництва, презентували свої досягнення за останні роки роботи і власні програми розвитку регіонів чи конкретних виробництв у 2011 році. Коментуючи побачене на експозиційних стендах, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що питання розвитку сільських населених пунктів та агровиробництва є пріоритетними, бо саме вони мають значний вплив на вирішення соціальних проблем сільської місцевості. Райони працюють, сільгосппідприємства не лише займаються виробничими питаннями, а й вкладають певні кошти у розвиток полтавського села. Хоча, скажімо, сьогодні в розвитку тваринницької галузі зроблено тільки перші кроки. Адже маємо лише десятки прикладів ефективного використання вирощеного через тваринництво, а це серйозна додана вартість, економічний і фінансовий результат роботи наших сільгосптоваровиробників. Тож  на нас чекає серйозна робота для того, щоб підняти загальний рівень сільгосппідприємств і, відповідно, підвищити рівень розвитку соціальної сфери сільських територій.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.