Чорнобиль не знає минулого часу

На мітинг-реквієм полтавці зібралися біля пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи, що по вулиці Фрунзе, 23, в обласному центрі. Сюди прийшли представники влади, громадських організацій, духовенства, безпосередні учасники й очевидці тих переломних для історії людства подій, їхні рідні.
Голова обласної ради Іван Момот наголосив, що нині в області проживає близько 25 тисяч чорнобильців різних категорій, і запевнив, що прийнята обласною радою Програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2011 рік обов’язково буде продовжена аналогічними документами й у наступні роки.
Заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович привернула увагу до останніх новин щодо фінансової участі іноземних держав у зведенні укриття на ЧАЕС. Вона також підкреслила, що самотужки у різні роки Україні доводилось виділяти на вирішення питань Чорнобиля до 10% від Державного бюджету країни.
Об’єднуватися не тільки задля вшанування пам’яті, а й з метою впливу на вирішення проблем ядерної енергетики закликав молоде покоління заступник міського голови Полтави Діонісій Каплін.
Голова обласного громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” Віктор Шкурпела зазначив, що знову замислитися про величезний масштаб трагедії 1986 року тепер змушує і аварія на японській атомній станції “Фукусіма”.
Участь у заході взяв також голова італійської соціальної організації “Затока казок”, яка вже впродовж 16 років опікується оздоровленням дітей-чорнобильців, Бруно Канепа.
Хвилиною мовчання на мітингу вшанували пам'ять усіх, хто віддав життя, рятуючи світ від атому. До пам’ятного знака було покладено жалобні гірлянди й квіти.
***
Розташованій у 1986 році у Лубнах 25-й Чапаєвській дивізії довелось одній із перших серед військових формувань СРСР опинитися в епіцентрі Чорнобильської катастрофи. У день 25-х роковин трагедії у місті над Сулою пам'ять про ліквідаторів-лубенчан, які не дожили до цієї дати, вшанували скорботною ходою та мітингом-реквіємом. Участь у заходах взяли заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, депутат обласної ради, голова Полтавського відділення Антимонопольного комітету України Володимир Оніщенко, представники районної влади, громадськість.
На зібранні знову ожив у величних деталях подвиг Героя України Олександра Лелеченка, який, не шкодуючи власного життя, зумів виконати операції, що запобігли трагічному розвитку подій на другому та третьому енергоблоках ЧАЕС.
По завершенні мітингу в Мгарському Спасо-Преображенському соборі відправили поминальний молебень за чорнобильцями. Хвилиною мовчання їхню пам’ять вшанували на алеї, де кожна берізка символізує згасле життя ліквідаторів техногенної катастрофи.
***
З нагоди 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи скорботні заходи відбулися в містах, селищах та селах області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.